1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

4/7/2023 最新update:
趁BB準備18月個大, 已向嬤嬤提出7月起接佢番屋企訓
接左兩日, 朝早早半個鐘起身送佢去嬤嬤度,
食完晚飯再接佢番屋企訓

試左兩日, 結論係夜晚好唔夠訓, 朝早接送到出哂汗
但臨訓前同起身都見到BB覺得好滿足
覺得盡左媽媽責任, 精神健康都好左
都唔怕同媽媽唔親
同唔再擔心唔夠時間相處
因為覺得抱佢周圍行果段路已屬相處
btw, 多謝咁多位JM比既寶貴意見

----已解決, 保留作參考-----

13個月大囡囡放左係住附近既嬤嬤湊, 星期一至五兩公婆都要返工, 放工7點返到去嬤嬤屋企食飯. BB八點半飲睡前奶然後同嬤嬤訓, 我地兩公婆就返自己屋企過二人世界。
放工得一個鐘可以真正同BB 相處, 中間仲有好多打擾

諗過放工接BB 返自己屋企,但返到去得訓覺, 訓醒要帶去嬤嬤到, 等於無相處

雙職既家長你地返工係邊個幫手湊, 平日係點爭取同BB 相處既時間, 而你地相處時又會做D咩去加深你地間既關係?
同埋你地放假又會同BB做D咩架?

子爵府

patpat6688 發表於 23-3-2 13:22
13個月大囡囡放左係住附近既嬤嬤湊, 星期一至五兩公婆都要返工, 放工7點返到去嬤嬤屋企食飯. BB八點半飲睡 ...

未生B前懷孕三個月左右,已預測到以上問題,同老公一致認同請工人

水晶宮

回覆樓主:

請工人
我都係7pm放工,返到屋企通常小朋友已經沖咗涼。咁我地就一齊食飯,食完飯就可以玩一陣,以前要泵奶就邊泵邊食或邊泵邊玩。細嗰個8:30pm瞓,大嗰個就9:30至10pm. 我搞掂大嗰個佢瞓着後,細嗰個係同我瞓的。
因為我有兩個,大嗰個又比較demanding, 所以其實我比細嗰個嘅時間好少,但係佢都好痴我。我覺得最大原因係因為夜晚我同佢瞓,佢好醒瞓但我都係自己湊返晒。

男爵府

夜晚有二人世界好開心,無時間相處因為要俾嫲嫲湊要跟佢時間

如果覺得親子時間緊要啲,我寧願唔要夜晚的二人世界,請工人,BB放返係自己屋企,節省移動時間,早上起身可以見到BB,晚上回家可以陪玩一陣 唔駛頻撲差好遠

男爵府

13個月大行路ok未,你親子時間少到咁,唔需要唸到好複雜,捉小朋友陪你去屋企附近買下日用品,去公園瀡兩下滑梯,全程捉緊她隻手 瘋狂傾偈已是很高質的親子交流

子爵府

我地都係雙職家庭,請工人姐姐,朝早起身老公負責叫醒細仔,換片、換衫、刷牙等,我就叫醒大囡,處理大女嘅事,4個人一齊食早餐,之後我送大女返學,有時會帶埋細仔,送左大女入學校,就帶細仔去買餸,之後返工,星期一至五,大概兩至三日會咁做,餘下我需要返早,就由工人姐姐送返學,細仔由住係隔離嘅老爺奶奶幫手睇,放學就由老爺幫手接。

晚上我老公大約6點左右返到,會睇住佢地,我就7點左右回到家,一齊食晚飯,之後我就睇下大女功課,老公就同細仔玩,再四個人一齊玩、食水果,然後仔女瞓左(各自係自己床瞓),我同老公就會傾下偈、二人世界一下先瞓。

星期六早上我帶細仔上playgroup,下午返工或者同大女去玩,星期日、公眾假期一定係一家四口出動周圍去,而平日紀念日、生日等,晚上就會二人世界去食餐飯,由工人姐姐睇住佢地。

如果每日有固定而優質嘅相處時間,即使係父母都要工作,親子關係仍然可以好好,我比較好彩老爺奶奶住隔離,可以幫下眼,平日都唔會只係工人姐姐係屋企,同時,我份工又比較彈性,所以,我亦盡量抽時間送返學,教育責任始終係父母度,其他人只可以分擔照顧個部份

男爵府

13個月大囡囡放左係住附近既嬤嬤湊, 星期一至五兩公婆都要返工, 放工7點返到去嬤嬤屋企食飯. BB八點半飲睡 ...

既然住附近,會唔會夜晚湊返屋企自己湊,朝早先放係嫲嫲度?

複式洋房

我會揀早上放係嫲嫲到,夜晚一齊食飯後接返。雖然辛苦 D ,但可增進BB關係

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

放工就接BB返屋企..
你呢句 "諗過放工接BB 返自己屋企,但返到去得訓覺, 訓醒要帶去嬤嬤到, 等於無相處", 唔知你有冇真係試過? 你BB咁乖晚晚都一覺訓天光唔會有扭下計/發下夢/喊下咁??
如果你BB會, 你同佢訓, 半夜都係你抱返佢攬返佢拖實佢手, 半夢半醒佢聽到既係你把聲拖住既係你隻手, 而唔係嫲嫲, 佢訓醒第一個見到既人又係你...果種bonding已經爭好遠...

水晶宮

你估我唔到 發表於 23-3-10 14:49
放工就接BB返屋企..
你呢句 "諗過放工接BB 返自己屋企,但返到去得訓覺, 訓醒要帶去嬤嬤到, 等於無相處", ...

你講得好啱,我表達能力無你咁好
我一路都係同細女瞓。每朝起身佢第一句係"媽媽", 然後見到我會笑。早咗醒的話我地會喺床到攬下錫下抱下。都係好重要的bonding.

大宅

未返學,可以午睡多一次,夜晚唔洗咁早訓,可以見耐d,不過唔係自己湊要睇照顧者意向,不過你應該想想打算以後呢個模式生活下去?小朋友唔會同你關係好親密了

大宅

我、老公、小朋友同老爺奶奶一齊住。唔單止係雙職父母,老爺奶奶都係有工作。
由小朋友3個月起,我放完產假,就要6點幾起身,餵完奶就湊佢去公司附近既保姆姨姨到再返工。
放工就接返佢走,返屋企親自照顧返佢,包括之後預備加固既食物都係自己親自做,直到佢2歲入到N班,都依然係我接送放學。

係辛苦,係勞累,但係好開心,因為親自睇住佢成長,照顧到佢係自己同老公既責任。當然有時奶奶老爺都會幫手,間唔中有一晚就同老公拍拖睇戲食飯,但九成時間都係我同老公主力照顧、陪玩、陪訓,星期六日既時間都會帶佢周圍行,周圍玩。

小朋友同我地既關係都好好,好開心,我同老公都好清楚佢脾性,了解佢需要,有好好既親子關係,呢啲係時間陪伴儲返黎。

如果第時大個你同先生都唔後悔,小朋友由細到大都係親嫲嫲,有咩第一時間搵嫲嫲,咁可以唔作任何改變。

複式洋房

我都係雙職家庭,不過同奶奶一齊住,我女依家21個月大,由細到大都係奶奶湊,冇工人。我同公放工返到去會接手湊返。我放工返到屋企18:30-19:00,會叫我女先,等佢知我返咗,之後我即刻去沖涼接手湊返(奶奶煮飯),餵女食飯我自己餵(阿女食飽,到我老公接手湊住先),我9秒9食飯,盡量20:15食飽。之後3人一齊落街行15分鐘,同阿女互動下,抬頭一齊望下月亮、星星、街上車車等,傾下計(我講阿女聽,因我女未講嘢,但明白我講咩嘅),製造係親子時間。
返上樓差不多9點,會即刻開奶準備訓教。奶未啱飲前,會喺床唱一兩首歌先。一般21:30-22:15訓著。朝早7:30-8:00起身,我跟手換片、擦牙、抺面,出廳奶奶會做好阿女早餐(多數湯通粉、麥皮…)大多數我餵早餐,之後我先返工。(返10點)

星期六、日自己湊返,可以報下playgroup,有啲堂6個月就有得上~

唔洗擔心,阿女會感受到你係媽媽~
加油!

大宅

回覆樓主:

點解住附近夜晚都唔接返去一齊瞓
一齊瞓都係親子時間黎喎

別墅

多謝咁多位JM意見
BB暫時早訓遲起身,
我同我老公都係陪佢玩到佢飲奶要訓先走
放係嬤嬤度就可以訓多D

打算遲下兩三yo 就帶佢番黎,
等佢自己識食野, 就陪佢食早餐之後一齊番學

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

patpat6688 發表於 23-3-27 09:48
多謝咁多位JM意見
BB暫時早訓遲起身,
你自己小朋友, 自己舒服就OK。
不過真係要有心理準備, 2,3歲先接返屋企你地心靈上唔會好close..頭3年真係好緊要..

大宅

係時候諗要唔要捨棄一啲嘢

洋房

可以考慮夜晚帶番屋企一齊訓?辛苦D但係小朋友邊個陪佢訓就最痴邊個

複式洋房

patpat6688 發表於 23-3-27 09:48
多謝咁多位JM意見
BB暫時早訓遲起身,

唔好介意,2,3歲先接番一齊住應該太遲了。幼兒成長階段好重要 小朋友嘅性格習慣開始build up左,而你唔係最熟悉嘅一個。
其實小朋友知道同記住邊個對佢地好邊個照顧佢地,然後就會親邊個

大宅

我都覺得兩三歲太遲,而且小朋友大咗Trouble2/3,你唔熟佢皮性,你以為同佢食個早餐係增進親子關係,但同時亦有機會增加磨擦,到時佢可能唔想同你食早餐或者唔想你接返學
如果宜家可以改變,當然愈早愈好,小朋友真係大得好快,有啲嘢錯過咗就返唔到轉頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊