懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有媽媽最近喺聯合或其他政府醫院開刀生產過嗎?想知道大概流程同經驗,同埋產後感覺、幾多日出院、出院後傷口情況等等嘅問題

我一直prefer順產好可惜胎位唔正好大機會最後要開刀,而又未做過任何手術所以完全冇概念(亦有啲擔心。。),想大概有個預算

好怕生產完會因為傷口咩都做唔到(無論住院期間或出院後),包括照顧bb 或自我護理方面,亦擔心影響上奶問題。。

有媽媽可分享下嗎?問題比較多,十分感謝

(34w時私家產檢照到bb 頭向上,35w健康院產檢摸到bb 依然頭向上,35w+6會再返醫院覆診一次,到時好大機會頭仲未轉就要約開刀了?)

男爵府

billy1229 發表於 23-3-9 12:41
請問有媽媽最近喺聯合或其他政府醫院開刀生產過嗎?想知道大概流程同經驗,同埋產後感覺、幾多日出院、出院 ...

如果有人幫手,盡量就休息多啲,唔好抱bb甘多,上奶呢個冇咁快,我兩次都係住五日四夜

洋房

cpycpyhelen 發表於 23-3-9 15:30
如果有人幫手,盡量就休息多啲,唔好抱bb甘多,上奶呢個冇咁快,我兩次都係住五日四夜
...

謝謝你,請問五日四夜入面,第一日入院就係開刀嗎?

男爵府

billy1229 發表於 23-3-9 16:01
謝謝你,請問五日四夜入面,第一日入院就係開刀嗎?

我係緊急開刀既,不過我諗約左開刀既話,應該係做左基本檢查,手術室有位就落去甘,應該最後一次產檢應該會講解下

洋房

cpycpyhelen 發表於 23-3-9 18:04
我係緊急開刀既,不過我諗約左開刀既話,應該係做左基本檢查,手術室有位就落去甘,應該最後一次產檢應該 ...

謝謝回覆

複式洋房

billy1229 發表於 23-3-9 12:41
請問有媽媽最近喺聯合或其他政府醫院開刀生產過嗎?想知道大概流程同經驗,同埋產後感覺、幾多日出院、出院 ...

我係緊急開刀,全麻開刀,第一日好攰好眼瞓,基本上郁唔到,我就住左3日出得院,出院後傷口都ok,只要唔好太大動作或行太快基本上都冇野。係有時傷口有小小刺痛或癢。

首頁

尾頁

跳至