親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

6月會去Cardiff Principality Stadium睇演唱會, 先在倫敦zone1&2玩幾日, 演唱會當日由倫敦出發去卡迪夫. 這是首次獨自外遊, 有以下問題求教, 請大家指導, 多謝.

1. 演唱會17:00開始, 搭咩車較好? 火車好貴. 搭coach 平D但慢, 要成4hr. 會唔會常有塞車或車程延誤發生? 安全/方便/舒服/準時嗎 ?

2. 睇完演唱會當晚搭車(如 call UBER) 回倫敦可行嗎? 太晚回到倫敦安全嗎? 若在卡迪夫訓一晚. 第二日搭車去溫莎堡遊覽,下午才回倫敦順路和夠時間嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

冇問題呀!£330 去倫敦

大宅

回覆 babytt2 的帖子

Uber甘貴架😱,真係食米唔知價。當晚留在 cardiff住算啦

大宅

hellobyebye 發表於 23-3-15 15:05
6月會去Cardiff Principality Stadium睇演唱會, 會先在倫敦zone1&2玩幾日, 演唱會當日由倫敦出發去卡迪夫 ...

現在訂ADVANCED TICKET, LONDON PADDINGTON 去 CARDIFF 單程唔使30磅, 唔算好貴喎. 當然同十幾磅的 COACH是貴了少少, 但快個零鐘比多少少都值.

英國的COACH, 無論是NATIONAL EXPRESS或MEGABUS, 都非常舒適, 又有行李箱KEEP行李, 我反而覺得搭COACH舒服過搭鐵. 至於準時方面, 我搭過十次八次長途COACH, 遲到10-15分鐘是經常事, 試過最耐一次由PLYMOUTH去HEATHROW大塞車, 遲咗個幾鐘, 好彩我唔係去搭飛機. 不過最近英國鐵路經常罷工, 搭鐵都唔係一定穩陣, 分分鐘最後都是要改搭巴士, 所以建議你搭早車去CARDIFF, 否則好難應變.

CALL UBER去LONDON, 我估最少要二百幾磅, 如果你連正價火車票都覺得貴, CALL UBER應該唔使唸.

大宅

hellobyebye 發表於 23-3-15 15:05
6月會去Cardiff Principality Stadium睇演唱會, 會先在倫敦zone1&2玩幾日, 演唱會當日由倫敦出發去卡迪夫 ...

CARDIFF經READING去WINDSOR兩個幾鐘, WINDSOR返LONDON一個鐘, 行WINDSOR CASTLE最少預兩個鐘, 我估都要近黃昏才返到LONDON.

CARDIFF其實都有唔少景點, 特別推薦CARDIFF BAY和CARDIFF MARKET, 如果早到有時間可以去一去.

大宅

回覆 joeyccc 的帖子

單人搭COCAH安全嗎?

我見NATIONAL EXPRESS同MEGABUS都有行李尺寸限制. 請問手提袋(自帶上車)和大行李箱尺寸同重量上車時係咪CHECK得好緊, 大過要求尺寸 (如大行李箱佢限75X50X32CM)會點? 大行李箱係咪放車底?會唔會容易俾人偷底或攞錯?

大宅

hellobyebye 發表於 23-3-31 09:31

單人搭COCAH安全嗎?

我件29吋行李喼從來都冇試過CHECK過, 行李放行李艙, 如果唔放心可以坐右手邊, 中途站可以跟跟眼有沒有給人錯手拿走.

大宅

我得1個喼,30吋. 總高度85CM,所以唔知得唔得. MEGABUS 同NATIONAL EXPRESS安全同準時係咪都OK?我見有人話一個女仔唔好坐MEGABUS.
又見有人話NATIONAL EXPRESS網上訂票有伏位,無訂開既唔熟個網頁, 好多人中蕉, 俾左錢重會續個月再係張CREDIT CARD扣錢.

大宅

hellobyebye 發表於 23-3-31 22:01

我得1個喼,30吋. 總高度85CM,所以唔知得唔得. MEGABUS 同NATIONAL EXPRESS安全同準時 ...

NX在Scotland 的coverage好差, 唔坐Megabus唔得, 我由Glassgow坐咗兩次Megabus去Edinburgh, 一次去Edinburgh airport, 正正常常, 沒有問題.

NX的網站好User friendly好易用, 我訂過多次都冇伏過.

大宅

多謝資料

大宅

我在 National Rail選了一班車,網頁轉至 GWR網頁,但去到PAYMENT嗰頁就過唔到,你有無在 National Rail或GWR買到車票?我去 Trainline試,同一班車但貴D,買火車票係咪在 National Rail買平過 Trainline?

大宅

hellobyebye 發表於 23-4-9 13:54

我在 National Rail選了一班車,網頁轉至 GWR網頁,但去到PAYMENT嗰頁就過唔到,你有 ...

Trainline從沒用過, 平唔平我唔知. 我每次都是在官網訂, 官網會REDIRECT去相應的鐵路公司完成訂購, 只要登記成為會員, 訂票全部都好順利訂到.

大宅

謝謝

大宅

請問你在NATIONAL RAIL 網訂火車票是選E-TICKET還是在車站取票?

大宅

hellobyebye 發表於 23-4-11 10:44

請問你在NATIONAL RAIL 網訂火車票是選E-TICKET還是在車站取票? ...

e-ticket, scan bar-code就入得

大宅

我在GWR WEBSITE選e-ticket, 打了香港地址, 在PAYMENT那頁過唔到去CONFIRMATION. 我問了GWR CS佢剛回答 '' I'm afraid eTickets cannot be purchased with a non-UK address as it requires the app which can only be downloaded in the UK. Please go back through your booking and select "Collect from Station" and this should work''. 甘我惟有選在站取票.
但在TRAINLINE訂可e-ticket.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hellobyebye 發表於 23-4-14 12:09

我在GWR WEBSITE選e-ticket, 打了香港地址, 在PAYMENT那頁過唔到去CONFIRMATION. 我 ...

我剛剛都買左幾次英國火車票,但我就在trip.com買,買埋railcard,來回paddington同bristol,比GWR website平少少,即出e-tickets,亦自動劃埋位,來回scan code出入閘就可以

大宅

回覆 Lqueenie 的帖子

我唔知原來TRIP.COM都有車票賣, 多謝資料. 我去睇下先.

大宅

hellobyebye 發表於 23-4-14 12:09

我在GWR WEBSITE選e-ticket, 打了香港地址, 在PAYMENT那頁過唔到去CONFIRMATION. 我 ...

我是用亞仔在英國住的地址REGISTER, 所以沒有問題. 不過到站取票也是很簡單, 沒有難度.

大宅

明白, 謝謝

首頁

尾頁

跳至