自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

點心情 發表於 23-3-15 18:17
成日生痱滋口咪好痛

係呀,每次看親都好大粒

仲有大陸大隻叫西瓜霜牙膏都得,但唔係成日上去可以長期用

侯爵府

catiscat 發表於 23-3-15 17:12
今年11歲,已經好少食煎炸熱氣餅乾等

D痱滋可以接住生,面珠墩入邊好返,就會生喺另外一個位

要帶小朋友睇下中醫先

大宅

pomanlife 發表於 23-3-15 18:20
係呀,每次看親都好大粒

仲有大陸大隻叫西瓜霜牙膏都得,但唔係成日上去可以長期用

有用開片仔廣牙膏
西瓜霜牙膏未試過

大宅

fupigpig 發表於 23-3-15 17:58
我小朋友試過,但冇你情況咁密,我用以下方法work:
1,每次進食後習慣飲啖水
2,有飛滋時早晚用漱口水,冇 ...

請問係小生咗定係生完快啲好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

catiscat 發表於 23-3-15 17:12
今年11歲,已經好少食煎炸熱氣餅乾等

D痱滋可以接住生,面珠墩入邊好返,就會生喺另外一個位

缺B12 ,葉酸,鐵,鋅 都會易生痱滋
attach0/tmp/phpxmNX92
attach1/tmp/phpgS2aWm

男爵府

回覆樓主:

我自細生痱滋生到儍,西醫睇咗無數次都無用,中醫好d會停一停,幾個月後就生返,大個咗知道可以食B雜,真係一天都光曬,我而家長期keep住食,一停食兩三星期又會生返,所以以我幾十年經驗,食B雜最work

大宅

pomanlife 發表於 23-3-15 18:14
缺維他命B

可以飲維x奶(我細個都係咁)

好提議

你都成日生痱滋,飲完維x奶有好轉?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

catiscat 發表於 23-3-15 18:43
好提議

你都成日生痱滋,飲完維x奶有好轉?

以前我日日都飲架,停一排又會生,食野咬親又生

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可以試下每晚刷完牙用漱口水,我自己就好work 嘅.小朋友可以用有薄荷味,含半分鐘/1分鐘,吐返出嚟

珍珠宮

回覆樓主:

生痱滋不一定熱氣引致,如閣下小朋友經常生痱滋,應該係遺傳性吸收唔到b12。
我大伯正是如此,奶奶仲以為佢係熱氣,經常煲清熱涼茶,後來才驗到佢身體難吸收b12,大伯要定期注射 b12。 大伯較嚴重,成口都係痱滋

建議你可以詢問醫生是否需要額外補充維他命b雜。 因缺少左維他命b1, 2,6,12 都會易生痱滋.

珍珠宮

catiscat 發表於 23-3-15 18:39
請問係小生咗定係生完快啲好?

直頭冇乜再生,一生咪又提醒佢漱口。

珍珠宮

ctsang 發表於 23-3-15 18:41
我自細生痱滋生到儍,西醫睇咗無數次都無用,中醫好d會停一停,幾個月後就生返,大個咗知道可以食B雜,真係 ...

係,你應該身體難吸收b類

大宅

ctsang 發表於 23-3-15 18:41
我自細生痱滋生到儍,西醫睇咗無數次都無用,中醫好d會停一停,幾個月後就生返,大個咗知道可以食B雜,真係 ...

食B雜真係最有用

應該有啱小朋友食嘅,試食一兩個星期即刻見效

大宅

cara.mak 發表於 23-3-15 19:26
生痱滋不一定熱氣引致,如閣下小朋友經常生痱滋,應該係遺傳性吸收唔到b12。
我大伯正是如此,奶奶仲以為佢 ...

原來可以咁check, 咁真係要睇吓醫生
普通抽血就驗到?

侯爵府

2024年龍年勳章

fupigpig 發表於 23-3-15 17:58
我小朋友試過,但冇你情況咁密,我用以下方法work:
1,每次進食後習慣飲啖水
2,有飛滋時早晚用漱口水,冇 ...

same

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-3-15 20:23
same

我覺得飲水係重點,如果飲唔夠水,基本用乜食乜都係治標非治本。
平時冇乜飛滋時,只係習慣多飲水(一飲就成杯飲),食完野飲啖水,淨係呢2樣都大大減少生飛滋情況。

珍珠宮

catiscat 發表於 23-3-15 20:19
原來可以咁check, 咁真係要睇吓醫生
普通抽血就驗到?

你check前都可以問吓佢係咪容易口內有傷口,例如咬到牙肉、擦牙擦損牙肉、蛀牙引致嘅發炎等等等等,因為口腔有菌都容易起飛滋。

大宅

試吓多食深色菜、藍莓、深色提子

侯爵府

回覆樓主:

用西瓜霜, 但要堅持起碼用四日。 我統計過, 堅持每晚噴一次, 通常用完第四日就唔痛, 如果唔理佢的話, 成個星期都仲會好痛。

男爵府

食菲滋寶,我仔食一樽之後好少生

首頁

尾頁

跳至