自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

taidou 發表於 23-3-18 10:38
知佢鍾意飲coffee,我到coffee shop買coffee都買埋俾佢,佢好鍾意啲blink blink飾物,佢生日同Xmas我會到s ...

你太好人了。

我而家都係當工人係機械人,比錢買服務(家務、煮食工作。)不會投入好多感情。

咁樣即使到佢完約不再做,我都會易少少適應。

伯爵府

hohoho2013 發表於 23-3-18 09:03
咁樣要畀遣散費

係喎!剛剛上網揾到,長知識!

大宅

taidou 發表於 23-3-18 10:38
知佢鍾意飲coffee,我到coffee shop買coffee都買埋俾佢,佢好鍾意啲blink blink飾物,佢生日同Xmas我會到s ...

我對工人好嘅程度同你一樣最近佢已成日借錢,又偷偷地想岀去借錢但被我哋發現咗,而家諗返之前對佢太好。

大宅

工人離鄉別井係為咗搵$,同妳講$先係正常,每個月多千幾對佢哋係好大分別,到時候叫佢搵到新僱主可以打比妳問reference, 但reference letter 就最後-日先比會好啲。佢應該會比妳想像中快搵到新工,咁妳就晤會內疚了。

公爵府

2024勳章

apple_queen 發表於 23-3-16 11:20
我都想同佢keep住良好關係,係呀,第1個,所以感受特別大

其實小朋友好快就唔記得架啦,我舊姐姐做左十年, 我仔都無太大感覺,到新工人黎後,仲話新工人好過舊工人

公爵府

2024勳章

apple_queen 發表於 23-3-17 09:52
首先我要重申多1次,我仲未簽新姐姐,只係agent整梗,點解咁快落決定係我姐姐6月中完約而請海外要3個月時 ...

你唔使擔心, 而家啲工人搵工好易咋

公爵府

2024勳章

apple_queen 發表於 23-3-16 11:39
即係唔好比bonus佢?

你唔好節外生枝, 根法例, 比足要求果啲算啦

子爵府

回覆樓主:

我想講,你比多多錢佢,佢壞咗就係壞咗,我個個姐姐就係咁,已經無咩要佢做,只係叫佢煮多個送都已經黑口黑面,加咗人工比佢開頭個几個月咪會好啲,之後又變返以前咁,你對人好,佢未必對你好

公爵府

2024勳章

apple_queen 發表於 23-3-17 09:52
首先我要重申多1次,我仲未簽新姐姐,只係agent整梗,點解咁快落決定係我姐姐6月中完約而請海外要3個月時 ...

其實真係咁使咁早講,一個月就ok

男爵府

tszchungmama 發表於 23-3-19 09:40
其實小朋友好快就唔記得架啦,我舊姐姐做左十年, 我仔都無太大感覺,到新工人黎後,仲話新工人好過舊工人 ...

我們全家上下都認同現姐姐的工作能力及態度.
但當她被我發現早及晚餐食零食如薯片、花生、旺旺…., 其後因她手敏感買大量手套、洗衣粉…全都是她自掏腰包, 她解釋可以食及用得其所….我聽完十分不開心, 我不知道她背著我會跟朋友說我是一個怎樣的雇主?最後我自動加多幾百元, 我唔理她怎樣補貼但先做好自己的本分.
可是在這兩年裏, 她不斷跟我說有人用6K請她, 接近完約, 又說某大雇傭中心, 見到有人出8K!
我唔想受到任何言語上的威脅, 我不能滿足她的慾望, 總覺得俾人箍住條頸來劏.
人望高處, 她今日要求, 只是一個藉口而已! 日後好難説沒有更多的要求. 樓主, 既然都比了錢請了, 隨緣

水晶宮

BlinkBlinkBlink 發表於 23-3-19 10:46
我們全家上下都認同現姐姐的工作能力及態度.
但當她被我發現早及晚餐食零食如薯片、花生、旺旺…., 其後因 ...

明白。我那件工人都越嚟越老海鮮了。佢都係向錢看。好彩佢年紀漸大,叫價力沒咁高。外面未必會想請。

會越做越求其。但我但求完多2個約,到時換新工人或不用工人都沒咁大沖擊,主要是細女未夠大。

水晶宮

tszchungmama 發表於 23-3-19 10:28
其實真係咁使咁早講,一個月就ok

其實比較好少少的處理係即炒即補齊錢。

你提早一個月通知,即係比時間佢有一個月時間玩野。人性難測,咩都有可能。費事比機會佢落手。

所以有啲錢沒得慳。

一係你做戲做全套話突然間公司炒人,沒錢請工人,說到自己很為難。

公爵府

2024勳章

Astra00 發表於 23-3-19 11:08
其實比較好少少的處理係即炒即補齊錢。

你提早一個月通知,即係比時間佢有一個月時間玩野。人性難測,咩 ...

話比人炒唔續,咁工人會追遣散費,我覺得樓主可以同工人講佢嘅不滿, 話續約要再諗諗, 之後再唔續就算了

首頁

尾頁

跳至