自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

比較幾間保險,覺得中銀同 Zurich 保得全面D。見好多人話 Zurich 好。睇過D條款,中銀保既野多D,有無人 claim過中銀,可否講下好唔好,謝

男爵府

hellobyebye 發表於 23-3-22 12:14
比較幾間保險,覺得中銀同 Zurich 保得全面D。見好多人話 Zurich 好。睇過D條款,中銀保既野多D,有無人 cl ...

我就係買咗中銀Diamond最貴個旅行plan
勸你唔好買!

有一次班飛機延遲咗11個半鐘頭起飛
因為天氣問題,之後航空公司職員趕唔切返工,張收據寫咗 crew availability, 所以唔賠

之後來來回回叫航空公司改理由,改返天氣問題,因為每六個鐘只係賠$300港紙,11個半鐘都係賠$300!

另外,因為行李已經寄艙,佢有個條款係話攞唔到行李,被迫要買緊急衣物,有正本收據就可以賠錢!點知比完張收據佢,竟然話因為天氣問題延遲唔賠

男爵府

我試過玩go kart撞爛咗個眼鏡框,俾返單據佢賠返鏡框,好順利冇問題,原本鏡片用得返

子爵府

BK Milk勳章

朋友旅行前要做手術,兩公婆全數賠償日本旅行團費,佢話申索好順利,以後旅行都係中銀買保險。

大宅

回覆樓主:

多數蘇黎世 或 藍十字

琥珀宮

BO_NG 發表於 23-3-22 15:05
我就係買咗中銀Diamond最貴個旅行plan
勸你唔好買!

300元嗰part佢真係冇錯喎,記得delay頭5小時係冇得賠,之後50元個鐘,因天氣問題先賠,咁佢寫其他原因又真係冇得賠喎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我疫情前claim過中銀大額,係claim足俾我(大概$10萬),我嗰時有喺度分享過,你有興趣可以當故仔睇
想分享吓旅遊經歷&保險索償
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22547516

侯爵府

hfl2000 發表於 23-3-22 18:11
我疫情前claim過中銀大額,係claim足俾我(大概$10萬),我嗰時有喺度分享過,你有興趣可以當故仔睇
...

旅遊保險cliam到十萬都好多喎

侯爵府

cibewong 發表於 23-3-22 18:31
旅遊保險cliam到十萬都好多喎

係呀,我一直都係經agent買第二間旅保touch wood大細嘢未試過claim,係嗰次因為搭香港航空傳聞話會執笠,嗰時淨係得中銀一間有得保佢執笠,所以就自己e-banking買咗中銀,點知就係咁啱呢次大細嘢都要claim,不過touch wood都算係不幸中之大幸,自己都OK順利攪得掂。

男爵府

gkta 發表於 23-3-22 16:54
我試過玩go kart撞爛咗個眼鏡框,俾返單據佢賠返鏡框,好順利冇問題,原本鏡片用得返
...
我老公也試過跌親+眼鏡爛左有得賠

別墅

回覆 BO_NG 的帖子

我再睇下中銀條款,才留意到行李只會因《誤送或劫機》而延遲抵達目的地6小時才會賠衣服錢。

琥珀宮

比較幾間保險,覺得中銀同 Zurich 保得全面D。見好多人話 Zurich 好。睇過D條款,中銀保既野多D,有無人 cl ...

boc講明係香港出發,如果自己返大陸集合嘅内地團未必啱用

侯爵府

hellobyebye 發表於 23-3-22 18:57

https://www.bochk.com/dam/document/pdf/uti0705t.pdf
行李延誤
在出發前往外地,受保人的行李因 誤送或劫機而延遲抵達目的地最少 6 小時,受保人需緊急購置必需品或衣服的費用 (索償時必須提供購買單據)

真係好多人都唔睇清楚啲條款細則就買,買咗claim唔到就鬧&嗌人唔好買其實佢呢啲情況照理應該係claim航空公司而唔係保險

男爵府

mandy952 發表於 23-3-22 17:47
300元嗰part佢真係冇錯喎,記得delay頭5小時係冇得賠,之後50元個鐘,因天氣問題先賠,咁佢寫其他原因又真 ...

最後嘈咗好耐,航空公司肯改返因為天氣問題,導致冇職員返工!

足足遲咗11.5鐘, 冇你講之後$50一個鐘,中銀淨係賠咗頭嗰六個鐘 $300!

講真,好少仔細咁睇條款
今年學精咗,下年一定唔會同佢買!

男爵府

hellobyebye 發表於 23-3-22 18:57

Exactly!

天氣延誤,搞到行李遲咗成11個鐘,佢唔賠錢!

根本有幾可係誤送或者劫機?
我諗住天氣延誤一定有得賠,點知原來唔包!

所以,下年一定唔會再買佢份保險!
attach1/tmp/phpAwU9ur

男爵府

hfl2000 發表於 23-3-22 19:47
https://www.bochk.com/dam/document/pdf/uti0705t.pdf
行李延誤
在出發前往外地,受保人的行李因 誤送或 ...

你講得啱,就係冇睇清楚條款!

所以教精咗,下年唔同佢買!

男爵府

hfl2000 發表於 23-3-22 19:47
行李延誤
在出發前往外地,受保人的行李因 誤送或 ...

我諗你應該未試過咁嘅情況!

你買咗衣物,航空公司絕對唔會賠俾你

琥珀宮

BO_NG 發表於 23-3-23 02:24
最後嘈咗好耐,航空公司肯改返因為天氣問題,導致冇職員返工!

足足遲咗11.5鐘, 冇你講之後$50一個鐘,中 ...

賠6個鐘係因為頭5個鐘唔計架

侯爵府

BO_NG 發表於 23-3-23 05:27
我諗你應該未試過咁嘅情況!

你買咗衣物,航空公司絕對唔會賠俾你

咁你只係行李寄咗艙但班機因為天氣問題導致航空公司員工返唔到來而要delay, 咁呢啲又唔係「行李延誤/誤送」而需要緊急購置必需品/衣物,老實講我睇唔到有咩理據claim到保險囉(你搵到有其他保險公司可以因為咁而claim到?)
呢啲係航空公司安排失當而導致既問題,你要claim應該係搵航空公司,無論航空公司肯唔肯賠俾你都係追究佢嗰邊啦,有乜理由要怪保險公司呢?
利申:touch wood我未試過你呢個緊急要買必需品情況,但我喺機場遇過啲航班delay,航空公司職員有提供水,食物,毛氈,現金津貼,酒店住宿,試過有小朋友因為嘔奶整污糟件衫,佢哋有俾件衫俾佢(但我唔知佢係買來送俾佢定係點啦)。

男爵府

邊間都好,一定搵有agent跟最好
即你本身有買保險,就叫個經紀同你買旅遊保

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊