自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

TVB《東張西望》今日(25日)報道一宗13歲女童在天水圍校園慘遭男同學非禮案件,而且事發已經不只一次,男同學會拉扯受害女童入廁所,從後攬住她,更指下體「掂到後面」;女童情緒崩潰向家長哭訴,其後家長報案處理,不過之後校方卻反指家長「恐嚇」,更不斷催促女童學返學。

估下集形勢逆轉,會否發現投訴方才是麻煩制造者

珍珠宮

潘生表示:「(校方)係咁打電話畀我,搵個社工不停叫我個女返學,但個男同學仲返梗學,學校又冇處理佢。試過一次帶佢(女兒)返學,去到學校門口都話要走,之後斷斷續續收到學校電話,可以話係騷擾。」去年底校方更發出嚴重缺課通知書,指女童在沒有特別理由情況下,有機會會留班。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

男爵府

回覆樓主:

其實,學校吾理,家長係咪應該直接報警?

大宅

仲要不斷叫個受害人返學,即是增加受害機率

珊瑚宮

funghon 發表於 23-3-26 08:02
其實,學校吾理,家長係咪應該直接報警?

已經報左警, 仲俾警察鬧
警察又懶懶閒
所以先報東張

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKFinder 發表於 23-3-26 07:55
潘生表示:「(校方)係咁打電話畀我,搵個社工不停叫我個女返學,但個男同學仲返梗學,學校又冇處理佢。試 ...

我記得學校好似有投訴機制,再唔係投訴去教局
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 23-3-26 08:17
我記得學校好似有投訴機制,再唔係投訴去教局

我唔覺得有用 到時可能話無證無據,又受理唔到

別墅

回覆樓主:

我唔覺喎,校園非禮凌霸D嘢時有發生,其實國際學校仲多,不過唔多人提,上次弘X國際學校拉同學入廁所性侵單野上哂報紙啦!我就好心痛受害嗰女仔喇,希望各方可以幫下佢,否則心理創傷後遺症一世㗎

珍珠宮

Horsestar 發表於 23-3-26 08:41
我唔覺喎,校園非禮凌霸D嘢時有發生,其實國際學校仲多,不過唔多人提,上次弘X國際學校拉同學入廁所性侵單野上 ...

而家單野有d似 St Jo 單野的投訴方. 要求對方不在學校。。。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會睇埋今晚嗰集,想知道發生咩事

男爵府

BKFinder 發表於 23-3-26 09:07
而家單野有d似 St Jo 單野的投訴方. 要求對方不在學校。。。

俾我一定同個女轉校,又唔係乜野名校

登陸火星    發表於 23-3-26 10:34

珍珠宮

BKFinder 發表於 23-3-26 07:53
TVB《東張西望》今日(25日)報道一宗13歲女童在天水圍校園慘遭男同學非禮案件,而且事發已經不只一次,男 ...

睇埋下集先講,有d奇怪,事主從來無向學校社工講過件事,父母直接去報警,而警察去到學校反而話系事主問題,香港警察吾會差到甘掛,最少有找個男生同身邊同學問話,個男生隻手遮天成甘?學校同警察夾埋吾處理個男生有咩好處呢,所以我吾會跟車太貼

girlbear    發表於 23-3-26 15:30

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-3-26 09:33
睇埋下集先講,有d奇怪,事主從來無向學校社工講過件事,父母直接去報警,而警察去到學校反而話系事主問題 ...

伯爵府

回覆樓主:

子爵府

BKFinder 發表於 23-3-26 07:53
TVB《東張西望》今日(25日)報道一宗13歲女童在天水圍校園慘遭男同學非禮案件,而且事發已經不只一次,男 ...

邊間

珍珠宮

等睇原來係投訴方先有問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都係唔好跟車太貼住,最怕又係林爸爸依類家長
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

Horsestar 發表於 23-3-26 08:41
我唔覺喎,校園非禮凌霸D嘢時有發生,其實國際學校仲多,不過唔多人提,上次弘X國際學校拉同學入廁所性侵單野上 ...

報咗警,點解警方無搵相關社福機構去跟進個女仔作心理輔導。
係咪因為只係身體接觸式非禮,不是侵入性無去醫院做性侵檢查,就唔會有其他去跟進受害人?今次事主年紀咁細,而警方又無轉介社工跟進,希望父母試下主動要求。

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-3-26 09:33
睇埋下集先講,有d奇怪,事主從來無向學校社工講過件事,父母直接去報警,而警察去到學校反而話系事主問題 ...

同感
感覺學校同警察都太求其,點解會放過個男同學

首頁
12345...12

尾頁

跳至