自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

水晶宮

mizuho 發表於 23-3-26 13:34
識食一定唔喺深圳食,住大陸嘅都知道

深圳近香港嘛,方便即日回來

你可分享下大陸邊到有好嘢食?

水晶宮

幸福花海 發表於 23-3-26 11:55
即日來回台灣為食飯超級無聊,就算唔計機票錢,來回都要起飛前兩小時到機場,仲要去機場既交通時間
...

台灣比不上大陸,台灣等於大陸二線城市

子爵府

cara.mak 發表於 23-3-26 12:32
其實唔明你做乜講你老闆即日來回台灣囉,你咁覺得正,你大可以跟風!唔駛埋怨呢樣埋怨果樣,世界圍住你轉 ...

樓主志在呻中國,無論中國封關/開關都呻㗎,總之有關於中國就呻下,但又要死去內地食、行喎!
去日本、加拿大就唔同嘞,心情靚就無投訴

新加坡咁無人權嘅國家就讚!

加菲貓3    發表於 23-3-26 14:06

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

坐飛機即日來回食野
我會趕到胃抽筋
樓主咪玩啦

男爵府

加菲貓3 發表於 23-3-26 11:37
識食當然過大陸,香港好多食物都係雪過

咁神奇?大陸食物嘅質素竟然好過香港?

象牙宮

moto1357 發表於 23-3-26 13:53
樓主志在呻中國,無論中國封關/開關都呻㗎,總之有關於中國就呻下,但又要死去內地食、行喎!
去日本、加 ...

我無呻喎,我都有讚架,睇晒我寫既野先啦!日本都唔一定好,我岩岩呢次都有不禮貌對待,不過小事啫,d侍應似學生,所以唔計較亦唔推介!新加坡未去過,某程度鍾意佢既管治,我睇左d台灣人既旅行片,我暫時無興趣去果度旅行

象牙宮

Png 發表於 23-3-26 13:55
坐飛機即日來回食野
我會趕到胃抽筋
樓主咪玩啦

我當然唔會咁做,返深圳咁近我都過夜呀 ,即日來回都嫌趕

象牙宮

bb060908 發表於 23-3-26 13:59

一dd啦…疫情前去食烤魚,牛蛙又真係好食既!炭火燒烤香港無嘛!其他野係係好個人,串燒我只覺得好咸,完好口喝,牛肉火鍋好普通,只係平

水晶宮

櫻花bb 發表於 23-3-26 11:46
世界各地可以即日來回嗎

水晶宮

你上過去就明白。

我連麵包都係深圳買返香港,我對食物有要求的人,我有自己焗麵包,而國內某d店舖的麵包真係very good,我覺得好食過香港嘅bake hse

價錢唔平㗎,例如個Earl grey apple bagel $18 人民幣, 真係好食。
attach1/tmp/phpU891Me
attach2/tmp/phpqdCiFb
attach3/tmp/phpMYXOx8

珍珠宮

emilylam 發表於 23-3-26 13:48
深圳近香港嘛,方便即日回來

你可分享下大陸邊到有好嘢食?

只係講食嘅選擇,一定係上海,基本任何國家嘅美食都有,深圳比較多廣東選擇,但對其他國內省份或國際高級美食選擇、質量都比較遜色。
疫情前,基本所有外國頂級餐廳開中國第一個分店一定首選香港 &/or上海。但現在上海價錢已經非常貼近香港,上海嘅優勢只係環境同服務會比香港豐富。國內美食嚟講,上海有各地外來人口,加上旅游業非常發達,身處上海仍然可以食到非常地道嘅東北菜,同時亦可以食正到甩碌嘅廣東點心、或入口即化嘅北京填鴨。大城市福利好收入高,自然吸引到好廚師,食物質量就可以有保證。

水晶宮

moto1357 發表於 23-3-26 13:53
去日本、加 ...

我記得樓主話佢係香港要慳唔會食貴嘢塞飽個肚就算,離開香港就唔會理價錢,想食就食咁先係享受人生喎,一時話自己已經唔多淘寶多數香港買,之後又係bk問淘寶嘢,一時話自己唔會返大陸驚大陸政策,到想返時咪話自己唔係唔會返大陸,疫情前都成日返,4月先返大陸..
有d屬於兩頭蛇嗰類,龍門任佢搬,你吹佢唔脹

水晶宮

無話可說 發表於 23-3-26 11:36
身邊朋友個個睇完youtube就跟住去深圳,其實疫情前我已經耐唔耐去!出名既食店話要等2個鐘,睇黎復活節都要 ...

真心建議你復活節飛去其他國家,其他國家出名嘅食店原來唔洗等 返大陸食嘢太難為你了,橫掂你之前不是不停鬧鬧鬧大陸嗎?

象牙宮

emilylam 發表於 23-3-26 14:30
真心建議你復活節飛去其他國家,其他國家出名嘅食店原來唔洗等 返大陸食嘢太難為你了,橫掂你之前 ...

清明節要跟老公返大陸拜山,唔會飛啦!同埋最近家人身體有事,都唔方便外遊!之前去左2次旅行,暫時滿足了!地方唔好邊度都會話,唔係一味死鬧針對!

男爵府

香港超多好野食 , 你每個都星期都有兩三次出去食好野 , TST , 中環 , 乜都有得食 , 跟下 meetup 就搵到

子爵府

無話可說 發表於 23-3-26 14:07
我無呻喎,我都有讚架,睇晒我寫既野先啦!日本都唔一定好,我岩岩呢次都有不禮貌對待,不過小事啫,d侍應 ...

新加坡管治咪同內地一樣 又無言論自由,又無人權,犯事又要遊街示眾,咪又係高壓管治!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 23-3-26 11:58
老闆就係咁架啦…早機去晚機返,唔覺浪費時間呀!不過我自己鍾意慢遊,唔會咁趕時間!以前去深圳都甚少即 ...

而家無咩按摩場可以舒服瞓飽,我寧願即日來回。除非時間好鬆動,瞓醒覺繼續行程,純粹瞓飽跟住返香港,返屋企瞓舒服好多。

水晶宮

無話可說 發表於 23-3-26 14:41
清明節要跟老公返大陸拜山,唔會飛啦!同埋最近家人身體有事,都唔方便外遊!之前去左2次旅行,暫時滿足了 ...

但你明顯係針對大陸多哦,新加坡咁獨裁你反而讚,內地就鬧,總之外國月光特別圓
日本倒核水落海又唔見你鬧嘅?仲幫日本講好說話添,你持雙標就真
你呃到自己呃唔到別人

子爵府

emilylam 發表於 23-3-26 14:21
我記得樓主話佢係香港要慳唔會食貴嘢塞飽個肚就算,離開香港就唔會理價錢,想食就食咁先係享受人生喎,一 ...

香港唔食貴嘢 ,到內地食好嘢又嫌貴 ,驚大陸政策但又啱啱讚揚新加坡高壓管治!嘩! 我究竟睇到啲咩? 人格..........

水晶宮

moto1357 發表於 23-3-26 14:52
香港唔食貴嘢 ,到內地食好嘢又嫌貴 ,驚大陸政策但又啱啱讚揚新加坡高壓管治!嘩! :z ...

首頁
34567...14

尾頁

跳至