自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lojo11 發表於 23-3-28 06:00
全世界都物價上升... 生活艱難左.. 不過香港食肆如自助餐就唔覺少人去... 捨得用錢嘅人都仲有唔少 ...

絕對係

珊瑚宮

大臭臭 發表於 23-3-28 01:06
生活真係好艱難!留意到香港人真係無乜笑容
已經好耐無出過街食飯
雖然自己煮都唔平,但總算無咁甘

好耐冇出過街食飯咁誇張

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

waic 發表於 23-3-28 06:58
我近排都係叫自己諗清楚要食先買,以前見抵買就塞爆雪櫃,而家根本冇野覺得抵 ,只有貴到買唔落 ...

同意

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

koller 發表於 23-3-27 21:27
生果真係貴左好多,$8-9/個橙

係喎, 唔知點解橙貴咗咁多

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

lojo11 發表於 23-3-28 06:00
全世界都物價上升... 生活艱難左.. 不過香港食肆如自助餐就唔覺少人去... 捨得用錢嘅人都仲有唔少 ...

都係,但自助餐點解無少到人,個人覺得依家出去點餐食飯太貴,橫掂都係要俾一舊錢去食,不如去食自助餐,至少可以一次過食耐啲啲,坐吓傾吓偈,鍾意食乜嘢食幾多都係呢個價,感覺化算啲,咁當然富貴嘅人仲有好多!

水晶宮

qoo888 發表於 23-3-28 06:15
好貴呀$ 38 仲只係蛋治熱飲。 😿

係,茶餐廳加得最離譜,蛋牛治加飲品以前都係大概$30, 依家$38只係熱飲,如果凍飲可能要$40, 外賣個杯仲要收錢

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:24
好耐冇出過街食飯咁誇張

我哋一個月外出食1-2次,仲要選午市,因為平過晚市!仲要因為有開心事慶祝才外食。

水晶宮

Astra00 發表於 23-3-28 07:10
疫情、黑暴那段時間才要填滿雪櫃,而家只留1星期左右食物及一些不用雪藏之糧食後備。樓下都有超市街市,除 ...

所以依家好忙,成日要留意邊間超市有折,用邊張咭又多啲折,又可以儲多啲分,真係好攰

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:35
係,茶餐廳加得最離譜,蛋牛治加飲品以前都係大概$30, 依家$38只係熱飲,如果凍飲可能要$40, 外賣個杯仲 ...

如果一份三文治(普通腿蛋治計)加一杯熱飲要近40元,我會自己煮算。擺明食水好深。

5月1日最低工資生效,相信只有更貴。

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:37
所以依家好忙,成日要留意邊間超市有折,用邊張咭又多啲折,又可以儲多啲分,真係好攰
...

不會,我已習慣,超市多數五至日有折。

而家大家留力,不好亂買住。4月16日有消費券。到時才入貨。

珊瑚宮

991129 發表於 23-3-28 07:32
都係,但自助餐點解無少到人,個人覺得依家出去點餐食飯太貴,橫掂都係要俾一舊錢去食,不如去食自助餐, ...

但酒店自助餐平平地600, 700蚊一個人喎!一家4口要差不多3千!差好多$!

珊瑚宮

Astra00 發表於 23-3-28 07:37
我哋一個月外出食1-2次,仲要選午市,因為平過晚市!仲要因為有開心事慶祝才外食。
...

你好勁!我同朋友一個月都出去6, 7, 8次 lunch.

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:40
但自助餐平平地600, 700蚊一個人喎!一家4口要差不多3千!差好多$!

我哋試過因為咁,轉食放題午市或韓燒午市任食。約200多元一人。咁樣一家四口,1000元內已完成,但都肉痛架。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:42
你好勁!我同朋友一個月都出去6, 7, 8次 lunch.

不了。本身周六日都忙,帶小朋友學野。留錢比佢學野好過。我哋求其簡單食。有時間留屋企休息下仲好啲。

男爵府

每晚煮飯已經轉咗玩法,每星期一日去買$500優質少少凍用分開六天食,晚餐一碟肉加半斤菜/菇類,加個蝦仁炒蛋或煎蛋,假日才買海魚。咁可控制到—$1xx有一餐,每星期外岀食1餐$1000up 唯返條數$2000/週
午餐我一個煮個麵就完事,生果類買$200 /星期,$2000家一定夠星期食用

水晶宮

Astra00 發表於 23-3-28 07:39
如果一份三文治(普通腿蛋治計)加一杯熱飲要近40元,我會自己煮算。擺明食水好深。

5月1日最低工資生效 ...

但有時返工好趕,食完又要洗,唯有幫襯,有時就齋食麪包自己沖嘢飲
仲有M記啲價錢已經直逼茶記價錢,真係難頂

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:32
都係,但自助餐點解無少到人,個人覺得依家出去點餐食飯太貴,橫掂都係要俾一舊錢去食,不如去食自助餐, ...

你留意下,食自助餐啲人選午市多啲架。因為平過晚市。

可能我年紀大左,食不到太多。自助餐對我沒咩吸引力。食2-3碟已完晒。不抵。

珊瑚宮

Astra00 發表於 23-3-28 07:43
不了。本身周六日都忙,帶小朋友學野。留錢比佢學野好過。我哋求其簡單食。有時間留屋企休息下仲好啲。
...

我係ftm所以平日小朋友返學好得閒 。 反而星期六日就唔會個別約朋友 了, 約親都係成家人出!但係就會一家人出去食午餐同早餐! 夜晚就反而出少出街食,自己煮多, 冇咗工人姐姐之後,有時會偷懶叫外賣!

水晶宮

Astra00 發表於 23-3-28 07:40
不會,我已習慣,超市多數五至日有折。

而家大家留力,不好亂買住。4月16日有消費券。到時才入貨。

千奇唔好,有消費券出,超市最近瘋狂加價,我C 6做超市,已經知晒行程,唔急等過一排先買!

公爵府

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:18
長洲ken

冇理由,澳洲政府咁照顧D國民,信澳洲政府

首頁
34567...21

尾頁

跳至