自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

copy69 發表於 23-4-2 19:00
思考人生,你哋覺得究竟要有幾多積蓄先安全,先可以選擇暫時唔工作,因為份工太辛苦每月最 ...

BKC9, 係唔會用自己錢退休的。一句老公養,話唔做就唔做。但她們會累死另一半。
你問了你老婆比你辭職嗎?

水晶宮

BK Milk勳章

copy69 發表於 23-4-2 19:17
個個月唔定,因為計佣金的,大概25000-30000 左右

如單身就盡儲
有家庭要養長老小朋友供樓就難啲
普通人工既我
有家庭好難儲得多

大宅

淘心 發表於 23-4-2 20:47
BKC9, 係唔會用自己錢退休的。一句老公養,話唔做就唔做。但她們會累死另一半。
你問了你老婆比你辭職嗎? ...

多謝各位的解答,我會好好考慮,我都之前覺得可以做好耐,但發現身體好重要,因為開始發現身體未必支持到份工,所以有時會想有身體才有能力繼續下去,但現實生活又係現實的問題

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

copy69 發表於 23-4-2 21:17
多謝各位的解答,我會好好考慮,我都之前覺得可以做好耐,但發現身體好重要,因為開始發現身體未必支持到 ...

份工直接影響到健康,就算冇乜積蓄都要quit啦!身體要緊!

Childhood is journey, not a race.

子爵府

是是但但 發表於 23-4-2 21:25
份工直接影響到健康,就算冇乜積蓄都要quit啦!身體要緊!

冇乜積蓄quit 份工,可解決短期問題,但如果下一份工又係咁,又或者人工少好多,一樣有壓力。

大宅

copy69 發表於 23-4-2 19:00
思考人生,你哋覺得究竟要有幾多積蓄先安全,先可以選擇暫時唔工作,因為份工太辛苦每月最 ...

一定係過萬以上,儲幾千唔洗諗,繼續做

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

beebeeiloveyou 發表於 23-4-2 21:37
冇乜積蓄quit 份工,可解決短期問題,但如果下一份工又係咁,又或者人工少好多,一樣有壓力。

樓主有講因壓力? 我只見佢講佢身體支持唔到。如果只因壓力,要睇壓力來自哪裡?人地不斷push?定自己俾自己壓力?其實壓力都好多種....有時轉了工種又真係解決到。唔清楚樓主咩狀況,所以好難評論....
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

越多越好,大多支出

首頁

尾頁

跳至