自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Sumikoyama 的帖子

又或者如果小朋友真係唔叻… 讀邊度都係勞氣。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Happy幼稚園都後悔中

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

黃二少奶 發表於 23-4-3 23:04
我始終覺得有分別,一間band 1中學入U率90%,同一間band 2中學,得十零個,仲未必係三大,其實唔係因為咩 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小朋友開心同唔開心, 好多因素.. 要佢地做功課就緊係唔多想... 但學校有同學一齊玩, 可以平衡到的.. 我唔會覺得"happy school" 先有happy learning...

珊瑚宮

Amypolo 發表於 23-4-4 00:06
回覆 Sumikoyama 的帖子

又或者如果小朋友真係唔叻… 讀邊度都係勞氣。

都係㗎,只係勞氣程度唔同咗。

伯爵府

2024年龍年勳章

個個學生資質唔同
個個家長期望唔同
有自谷外補又唔同
入到大學級數唔同
家長背景財力唔同
將來要靠仔女養又唔同
大把物業生意留俾仔女又唔同

所以問人後唔後悔
答邊個答案都唔代表適用於自己情況

子爵府

回覆樓主:

我兩個細路 而家大學畢業
幼稚園讀啟X 小學讀 啟X 中學讀直資 之後外地升大學 由細至大 我都唔催谷 冇補習 幼稚園小學中學都讀得好開心 兩個細路一個讀得好啲 一個就一般般 因為我 唔單止想佢有happy school 更加想我happy life 我唔想自己發癲 我完全冇後悔

珊瑚宮

jellyfish1989 發表於 23-4-4 08:00
幼稚園讀啟X 小學讀 啟X 中學讀直資 之後外地升大學 由細至大 我都唔催谷 冇補習 ...

有$有選擇

侯爵府

我從來唔buy happy school,所以幼稚園都選谷的,多功課架。小學唔係名校但都係區內一線,而家小三,功課平均7至8樣,一小時內完成,默書考試暫時覺得正常,我自己細個同一區2線小學,但我從冇打算比佢讀。我目標好清晰,想佢上band one中學,最起碼入返去隔離間聯繫band 1C中學。當然目標還目標,到時盡了力做唔到都冇計。
但我唔會而家同自己講band 1 band 2冇分別。

大宅

2024年龍年勳章

每個人對 HAPPY 的定義都唔同,對 HAPPY SCHOOL 的定義亦然

珊瑚宮

B.BB 發表於 23-4-4 08:31
每個人對 HAPPY 的定義都唔同,對 HAPPY SCHOOL 的定義亦然

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 a-mi 的帖子

點happy 法?

男爵府

jellyfish1989 發表於 23-4-4 08:00
幼稚園讀啟X 小學讀 啟X 中學讀直資 之後外地升大學 由細至大 我都唔催谷 冇補習 ...

有錢計劃去外地升大學,一定有條件揀happy school

珊瑚宮

Love_JVs 發表於 23-4-4 09:01
有錢計劃去外地升大學,一定有條件揀happy school

Exactly.
都係嗰句有錢有選擇.
呢個世界好現實.

侯爵府

每個階段唔同

例如屋企人個女, 有小聰明, 外向, 懶, 小學入咗happy school (非寶校), 父母仲happy真係冇再理佢, 成績普普通通有一科主科特別差, 到小四開始補習, 升中揀學校發現冇咩happy中學, 後悔啦, 終於九牛二虎之力考咗入一間直資B1B/C中學。小朋友上到中學追得辛苦, 成績一直中下, 小學基礎打得唔好(父母都有責任), 但係critical thinking好, 會用腦, 校園生活開心的, 同學純品, 個女會主動要求補習追成績, 將來入唔入到大學睇佢造化了

公爵府

後唔後悔其實好睇個人資質。
我仔女入讀地區一線小學,小五、小六叫做多啲功課囉,但佢哋都開心嘅。升中時,我個入咗地區1 A 中學,見佢中一時適應全英問題,會吃力啲,到中二已經冇乜讀書問題,佢考級中上咁,enjoy 校園生活(參加唔少活動)。同期佢同班兼小學同學,已經入級十,我有問那個同學是否狂讀書嗰種,佢話唔係,都係小息、放學一齊玩既,其實真係好視乎資質

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我選校全部二線,都happy架,由幼稚園到而家大學都係

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

B.BB 發表於 23-4-4 08:31

正解!
好似我仔以前小學同學家長咁,成日話學校好谷,讀得好辛苦,但我仔讀得好開心,因為少功課,默書同quiz相比傳統學校亦少好多,所以我仔讀得好輕鬆,學校亦用活動教學,所以我覺得算係happy school, 但仍有人覺得讀得吃力,而最後我仔亦考到心儀中學

琥珀宮

月亮免 發表於 23-4-3 19:13
Band 1 和band 2中學真係爭咁遠?

基本上大部份入大學嘅都係b1學生
b2,b3唔係冇嘅,好少囉同埋都係入教大嘅例子比較多
除非你諗定比佢外國升學咁就冇呢方面煩惱
又要馬兒好又要馬兒不吃草,邊有咁便宜嘅事情嘅呢

琥珀宮

naicha 發表於 23-4-4 09:06
每個階段唔同

例如屋企人個女, 有小聰明, 外向, 懶, 小學入咗happy school (非寶校), 父母仲happy真係冇再 ...

咁未就係嘥左個細路囉,但家長本身唔識理佢都冇辦法
如果底子好入b1a中學,入大學選更好嘅科,人生又唔同晒

首頁

尾頁

跳至