自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

mickeyeva 發表於 23-4-22 19:30
陳婆婆都好慘, 老公入在醫院, 可以鬆一口氣, 可以瞓好啲, 如果有指針送老公一程, 她講咁就好囉, 因無得入老 ...

聽到佢講呢句我喊左 聽到個心真係好唔舒服,老人院d位真係好唔夠

大宅

回覆樓主:

所以早生,到老來就辛苦左啲仔女照顧

wiiabcd    發表於 23-4-22 20:11

大宅

2024年龍年勳章

imlcc 發表於 23-4-22 19:48
吓,咁都唔適合排? 佢意思係咪普通安老院唔得要排護理安老院? 我爸爸仲後生D,情況差唔多都排到。
...

唔係呀, 普通安老院咋!我話如果排護理安老院, 社工話更加難!所以我唔明乜嘢人可以排

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有睇。。。。。

不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

SmallTungmama 發表於 23-4-22 19:52
唔係呀, 普通安老院咋!我話如果排護理安老院, 社工話更加難!所以我唔明乜嘢人可以排
...

前排BK有個post講有關安老院, 有啲人話可以申請院舍券, 或者你睇下呢樣幫唔幫到你。

伯爵府

miniyannis 發表於 23-4-22 19:50
所以早生,到老來就辛苦左啲仔女照顧
以前諗住早D生可以早甩身,但隨著香港人均壽命愈來愈長,你老時子女也會一齊老,又造就了另一個大問題

男爵府

SmallTungmama 發表於 23-4-22 19:52
...

我亞爸果時是中完風半身癱瘓
吞吾到野要插鼻喉
系私人老人院住左幾年先排到政府安老院

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

點先可以夠資格入政府老人院

男爵府

juniormiu 發表於 23-4-22 20:00
以前諗住早D生可以早甩身,但隨著香港人均壽命愈來愈長,你老時子女也會一齊老,又造就了另一個大問題:swea ...
所以唔好諗住養兒防老呀!
太老生又驚高齡產婦,生個Bb有問題,太老生萬一自己有咩病痛,個小朋友又好可憐。

大宅

SmallTungmama 發表於 23-4-22 19:43
唔係咁易排政府老人院, 我媽媽90歲有多, 跌親不良於行, 加上有腦退化, 想排政府老人院, 經医院社工評估, ...

係咪有啲叫療養院?以前也有位老人家親戚一路住私家老人院一路排政府老人院,結果終於輪到佢但腦退化嚴重咗及不能行路,要排另一類療養院,但最後未排到已經過身。

男爵府

jojo1234 發表於 23-4-22 19:36
我明你明,我呢7年都經歷緊

唯有跟你說加油,我之前大约頂了十三年,到我老爸走時,我如釋重負,真是冇得講不孝。

子爵府

起公屋要適可而止,應該投放資源去醫療及安老

男爵府

淘心 發表於 23-4-22 19:23
養兒防老好無良。最憎人話父母養大你,你要養佢老。照顧老人,遠遠辛苦過照顧小孩。
...
記得甘樣教自己仔女

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

大家都辛苦

大宅

2024年龍年勳章

Carlon 發表於 23-4-22 20:21
係咪有啲叫療養院?以前也有位老人家親戚一路住私家老人院一路排政府老人院,結果終於輪到佢但腦退化嚴重 ...

其實社工同我阿媽做評估嘅時候,我係喺佢身邊陪住佢, 我見社工攞住份表格問我媽問題!問完之後話分析完會有結果通知我哋!最終話佢不適合排安老院!我有問過社工點解佢不良於行加上有腦退化都唔適合住安老院, 咁其實乜嘢人適合呢?社工只答我不知道不是她負責! 我又唔想安排佢住私營安老院, 我怕良莠不齊! 曾經請過工人姐姐, 但做咗幾天發脾氣走咗!所以我自己親自照顧, 加上疫情可以wfh , 又請咗鐘點姐姐幫輕下!媽媽最終都走咗, 雖然好辛苦,每日頻頻撲撲, 但我仍然感恩可以照顧佢終老, 是我的福氣!如果有得畀我揀,我寧願辛苦啲, 可以照顧佢多幾年!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

如果知道你屋企經濟上有能力請工人/鐘點, 佢地有機會唔幫你排, 求其講個理由/ 什至冇理由, 總之就唔幫你排, 要你自己想方法, 排私人

大宅

2024年龍年勳章

yeung_ma 發表於 23-4-22 21:06
如果知道你屋企經濟上有能力請工人/鐘點, 佢地有機會唔幫你排, 求其講個理由/ 什至冇理由, 總之就唔幫你排 ...

你咁講, 又似喎, 因為我媽跌親入咗醫院, 臨出院時,社工有問我家庭狀況,同埋會唔會請工人姐姐!

伯爵府

mickeyeva 發表於 23-4-22 19:30
陳婆婆都好慘, 老公入在醫院, 可以鬆一口氣, 可以瞓好啲, 如果有指針送老公一程, 她講咁就好囉, 因無得入老 ...

佢根本無能力照顧佢老公,不如唔好接返佢老公返嚟

水晶宮

回覆樓主:

我住老人邨,隔離屋好多都係,仔女搬走晒,得翻老人照顧老人,一係得翻一個人

水晶宮

wlea 發表於 23-4-22 20:43
起公屋要適可而止,應該投放資源去醫療及安老

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊