自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

可能我太耐無接觸過 ”學樂器” 呢行。

我學費從來不講價, 因為老師資歷不能用錢去衡量。

但賺得太盡,就失去互相信任。

第一堂,我表明沒有古筝,因為古筝好大, 想學下先,唔想買到家,發覺駕馭唔到浪費。 我知古筝好多size, 就算要買,我都會㨂最最最細size, 佢不停說服我一定賈買大筝,由兩萬sell sell sell , sell 到我要買支$8000。 我都無所動,因為支筝太大。 我目標清晰,淨係for fun, 唔係要表演考級,所以要細為我目標。

水晶宮

回覆樓主:

當然佢講咗好多細筝有幾幾幾差啦)最後佢屈服比我租琴試. (唔平咖!600 /1個月,仲要比按金,但ok ,我覺得應該比,因為都要練㗎)其實個老師係咁講細筝唔好,純我個人感受,係因為佢無細筝賣。 而佢報比我嘅細筝仲要無得試,要訂,都係由萬幾,sell 到我$6xxx (當然我無話要訂啦)

上堂前,先要我買一大堆用品。 沒問題的, 要用都要買, 亦明白中心要賺錢同應該賺,用了$6xx 買了三本書,一對甲,一包膠貼。 如果唔係我家有拍子機,調音器和我不需考級書, 呢堆未開始學就要比錢嘅用品以佢標價一定過千。

水晶宮

回覆樓主:

因為,其實未上課之前,我已經研究晒我有冇能力學,要用咩教材,用咩用品。睇睇下, 我就攞本書出來睇, 點解本書賣咁貴,仲要係簡體字。 唔search 由止可,一check 個心好唔舒服, $18人民幣,老師遮咗價錢賣140, 仲有兩本都賣過百蚊,都係$20內的書,套甲,一模一樣一樣包裝, $13,我都唔敢click 入去睇係$13/1隻手甲,定一對手賣$13。 老師賣比我$120/1對,仲有膠布。。。

水晶宮

回覆樓主:

總之個堆物品,我個女幫我計過,一模一樣同一出版社出$150內淘寶買到。我自己都有樂器底, 老師有冇料,我都試得出。老師係有料的,但大人學親樂器都唔會學幾堂, 愛上想學識,學一年半載好基本。 佢咁狼咁收我第一筆用品錢,個心己經開始唔舒服。

水晶宮

回覆樓主:

剛上完第三堂,佢已經催我交下4堂學費,和會買邊支琴(我已表明唔會買佢筝社琴,因為我假借話有朋友唔玩送比我,只係租咗琴,屋企無位放,還咗琴比中心就去攞)然後,就下刪9000字點解要買靚琴至學到。。。。。同講到支二手會彈壞手之類。

仲有一堂未上, 仲諗緊下星期仲上唔上,定係還完部琴就走,堂都唔上。

未試過學學器,好似去美容院咁有壓力

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明嘅!唔知都算!知就銀住!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

為興趣就不應揾名師

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果我係你,佢彈古箏彈到識飛我都唔會跟佢,學呢d係為左用興趣陶冶性情唔係增添自己壓力,學你話齋又唔係表演考級我點解要咁大壓力咁辛苦,何況就算考級全香港唔只佢一個老師囉!
幾年前有個‘’少女古箏團‘’教到d女仔著好性感衫表演,又教佢地離家出走,個fb仲大量泳衣小布衫彈古箏video,好有搵老細feel,自此我對呢樣樂器嘅老師加以保留,如果家族中小朋友要學都會提一提佢地家長叫佢地小心挑選。

大宅

我就會上埋嗰堂,跟住同老師講自己/老公要公幹,唔喺香港幾個月,所以唔再上堂住,大家好嚟好去

chyush    發表於 23-5-1 11:40
MrBeast    發表於 23-5-1 09:00
登陸火星    發表於 23-4-30 15:11

伯爵府

回覆樓主:

由第一下感覺唔好已經走啦
仲聽佢講

男爵府

其實老師除左有料,品格都好重要,呢種殺雞取卵地行銷方式,同美容公司賣套票一様咁令人唔舒服,就咁聽你講佢為人應該都不會真心為學生好。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上埋最後一堂,唔好蝕俾佢!

子爵府

BK Milk勳章

Pulmma 發表於 23-4-30 14:37
剛上完第三堂,佢已經催我交下4堂學費,和會買邊支琴(我已表明唔會買佢筝社琴,因為我假借話有朋友唔玩送 ...

老師夾唔夾,我覺得好重要
上左幾堂,佢都不停sell,而你也講明唔會買,我覺得再繼續,佢都未必用心教,你都唔會學得開心。不如轉老師。

趙元嵩    發表於 23-5-1 23:53

公爵府

hashtag影視迷勳章

剛上完第三堂,佢已經催我交下4堂學費,和會買邊支琴(我已表明唔會買佢筝社琴,因為我假借話有朋友唔玩送 ...

我明白你感受呀!如果係我,我唔會再去上。

水晶宮

cy101 發表於 23-4-30 14:41
明嘅!唔知都算!知就銀住!

其實第一堂個堆用品,我覺得應該要買同佢賺錢係應該,如果$150,佢賣300我都ok, 但收我接近700, 雖然只係幾百蚊,但個心即刻唔舒服

水晶宮

邱悠月 發表於 23-4-30 14:46
由第一下感覺唔好已經走啦
仲聽佢講

比咗4堂啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

古筝係大路樂器, 要再揾老師唔會好難。既然為興趣,又唔趕時間學有所成, 係我就會停學,另尋老師。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Pulmma 的帖子

學興趣野求開心,覺得吾開心,就快斬纜,無謂俾自己壓力。揾個第2個老師學 la, 食水咁深,頂住肚氣傷身。

男爵府

No way , 學野係為興趣、咁大壓力為乜… 幫佢買學器佢真心為你定賺佣

伯爵府

好慘呀!比人昆的感覺唔好受

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊