自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

銀行唔係公共服務

水晶宮

TOMATOO 發表於 23-5-11 13:31
行山銀行都係咁

可以舒服坐住等,不過要預時間,而家去親銀行都預半日

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 23-5-11 13:44
啲Teller仲要黑口黑面Tim呀,最近見佢慶90周年廣告,好心佢啦,做好佢哋嘅服務先講啦

我好幸運,遇到嘅都好好服務,去開旺角分行

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 23-5-11 14:12
係,我見好多人都好似坐好耐,不過排Signature就快好多,如果要半日排隊,我真係要轉方法攞錢。

我好少去銀行,陪屋企人多,都係一年一至兩次

水晶宮

shobi 發表於 23-5-12 07:51
攞外匯每日有限額,超過限額又要明天再來,冇事冇幹都唔會去銀行!

願意比手續費可以攞多 d,幾間大行有外幣提款機

水晶宮

c9c9c9 發表於 23-5-12 08:15
朋友個仔早兩日去中國銀行開戶口、個分行經理問佢係咪放暑假、有冇興趣黎銀行學嘢兼職呀,你話而家幾等人 ...

吹吓水啫~

水晶宮

shobi 發表於 23-5-12 09:18
啱!多咗人搵快錢,唔想辛苦,拍拍片,寓工作於娛樂,好多都邊去旅行邊拍片放YouTube 賺錢!
...

唔一定係快錢,我有唔止一個同學轉咗做打散,份份散工都係專業,工作模式唔同咗。

水晶宮

evip 發表於 23-5-12 09:26
建行有d麻煩,加個新payee要去分行搞。

好趕客

水晶宮

sharebuy 發表於 23-5-12 09:31
咪係,個個都大學生邊會做藍領同苦工呀。

其實而家都係得大概30%升讀大學,其餘 d 學生去晒邊度?

水晶宮

gallygally 發表於 23-5-12 09:57
邊有30%咁少呀, 唔係話2個爭一個學位咩?即係唔太差都入到u 啦。

2個爭1個學位可能係少部分唔受歡迎學科,整體邊有易成咁?

水晶宮

gallygally 發表於 23-5-12 10:03
咁當然啦, 唔通讀醫都兩個爭一個咩。
兩個爭一個係講入大學率, 只係話宜家亞豬亞狗都讀到大學, 咁多間 ...

「兩個爭一個係講入大學率」,總入學率?請提供數據出處。

水晶宮

gallygally 發表於 23-5-12 10:16
唔係兩個爭一個, 係1.3人爭一個, 接近人人有書讀咁滯.

https://hk.news.yahoo.com/dse%E6%94%BE%E6%A6%9 ...

唔知呢度數據有幾準,「而平均每1.3名符最低要求考生爭一學位」,唔係全部考生符合最低要求,以5500個學位除4萬幾個考生,大概13%入讀。
睇錯,唔係有5500個學額,應該以學額除考生數目,所以喺呢個報道嘅數字入面,計唔到入學率。
而且舊年係最容易一年。

水晶宮

szesze_lam 發表於 23-5-12 12:23
其實依家好多內地銀行都自動化, 好多部機俾你係入面自己禁制做交易, 當然如果唔識都會有職員係到幫下手, 我 ...

做咩吓吓分內地人香港人,內地係用多咗機,部機旁邊有人協助,而且內地一樣有年長 d 嘅唔願學新嘢。最近成日講電子支付,我問國內朋友,一樣仲有長者平日用現金。

水晶宮

szesze_lam 發表於 23-5-12 13:00
我講事實, 內地自動化已經係非常普及, 如果大家都願意多D接受新事物, 香港一早已經行緊哩條路, 但香港好多 ...

唔係只係唔願。
安全方面係風險高咗嘅,銀行 security 香港喺世界都算前列,唔一定只有一種標準。

水晶宮

szesze_lam 發表於 23-5-12 13:22
但香港銀行業嘅自動化發展都要市民願意配合,故步自封只會令其他國家爬晒我地頭

頭先睇新聞見到掃code落 ...

我唔知勁多人反對,survey 邊度嚟?咩人講?未必可以盡信,可能有人唔想失去工作機會。
我就好鍾意喺食店自己落單,因為經常遇到職員落錯單,自己落錯心甘命抵 d。

水晶宮

szesze_lam 發表於 23-5-12 13:53
你look一look d forum同新聞page樓下comments就知

其實唔太重要,d 餐廳愈嚟愈普遍,有選擇係好事~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊