夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我其實知我老公辛苦, 壓力都大, 雖然我冇返工, 我女兒都9歲返全日, 但我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務, 我好多是等佢放工9點回家後, 叫佢洗碗和睇女兒英/數功課和幫佢默書, 佢洗碗時候我先去掃地/抹地/好夜先洗衫!!! 但佢有時會怪我咁夜先拖地阻住佢行, 咁夜洗衫嘈住佢瞓!

請問有冇人好似我咗
我算唔算好唔啱

男爵府

rosiby 發表於 23-5-12 16:28
我其實知我老公辛苦, 壓力都大, 雖然我冇返工, 我女兒都9歲返全日, 但我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務, ...

每個人都會有唔同習慣,但係一家人要互相遷就,既然你老公有投訴,你咪改下囉,你可以改用預設洗衣時間,改早上洗,你起床後先"long "衫

男爵府

恕我直言,你老公日頭返工,你已係ftm,日頭都唔做家務,要等到夜晚老公返黎叫佢幫手做,佢唔做瞓咩?一個人的體力係有限的,我覺得要體諒吓佢。同時,日頭出太陽你唔晾衫,要等夜晚晾,你唔覺好奇怪?!

茶類愛好者    發表於 23-5-23 14:06
beebee67890    發表於 23-5-18 22:45

珍珠宮

我其實知我老公辛苦, 壓力都大, 雖然我冇返工, 我女兒都9歲返全日, 但我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務, ...
無返工要做家務假, 一系請工人, 一系出去返工

茶類愛好者    發表於 23-5-23 14:06

子爵府

回覆 rosiby 的帖子

認真我係你老公都會燥底

佢9點先放工返到屋企,仲要睇女做功課/默書,對你個女咁夜仲做緊功課,仲未可以準備瞓都唔好啦

你話你唔鍾意一個人的時候做家務,咁你退一步諗下,佢又可唔可以話我唔鍾意放工返屋企仲要幫手做家務?有時都唔可以淨係睇你自己個人喜好

茶類愛好者    發表於 23-5-23 14:36

侯爵府

你點解唔喜歡一個人時做家務呢?覺得唔抵?搞清楚背後心態先,自然改變行為。
你都知你老公辛苦壓力大,你仲要佢放工操勞佢,假如有一日佢頂唔順,大吉利是冧低咗,果時你會後悔嗎?你會覺得好彩之前佢做咗一半家務嗎?
我不贊成搵錢果個大哂,但九點先放工,之後仲要平分家務就有商量餘地。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-5-12 17:52
你點解唔喜歡一個人時做家務呢?覺得唔抵?搞清楚背後心態先,自然改變行為。
你都知你老公辛苦壓力大,你 ...

如果有一日佢發覺自己一個人仲輕鬆過同你一齊時,你隨時都係一個人面對所有野。
你明我背後的意思了吧?

水晶宮

老公返咗工
細路返個學
你一個人喺屋企又唔做家務,咁你喺到做咩?!

茶類愛好者    發表於 23-5-23 14:37

男爵府

好奇怪FTM做家務唔係等屋企人出晒去先做而要等老公返咗嚟先做係咩邏輯思維

茶類愛好者    發表於 23-5-23 14:53

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主 怒我直言唔,我真係覺得你都幾過份。

你都識講 知你老公返工辛苦 ,返咗成日工 返黎冇得唞,仲要幫手教做功課同做家務 我真係好好奇你日頭咁長時間喺度做乜?!你已經係ftm, 比其他在職mum幸福得多,但你問心 自己為頭家付出過d咩?!點解仲要倒返轉問人地 覺得你係咪唔啱?!你咁大個人 唔知咩應該做 咩唔應該做嗎?!

你出面幫唔倒個老公 但都幫下頭家入面吖。。你只要做好你自己嘅本份,咁你老公先可以專心喺出面闖。做女人要令自己個老公無後故之憂先得呀

cathngai    發表於 23-5-12 21:19

伯爵府

你都知你老公辛苦壓力大, 你仲要雪上加霜
你都好愛你老公喎

子爵府

cathngai 發表於 23-5-12 21:21
你都知你老公辛苦壓力大, 你仲要雪上加霜
你都好愛你老公喎
...

老公出去揾第二個樓主到時喊住上黎呻

民房

其實一早做家務重好,做完家務又可以做自己鐘意做既野,我都係 ftm, 通常早上洗衫,拖地, 買餸....., 小朋友放學後,佢做完功課,我就幫佢默書,同佢一齊溫書,老公放工返黎食完飯,就幫佢睇功課,大家互相體諒和配合

cathngai    發表於 23-5-13 19:54

子爵府

回覆樓主:

我反而奇怪樓主仲要老公洗碗?
我係ftm,從來乜都自己做晒,我心態係佢主外,我主內(當年,因為我已離婚)
咁你日頭咁長時間做咩?
九歲阿女應該好快做晒功課,但你仲要老公跟功課同默書?阿女九點後先來溫默書?
咁大個人仲講鍾意唔鍾意?我成日教個仔,唔好乜都諗鍾唔鍾意,大個人係講責任。你選擇做ftm,責任就係打理好頭家,而家聽你咁講,頭家夜晚好似打仗咁

珍珠宮

奇想一下
你係咪倒掉左身份黎講個情景?

珍珠宮

我一定係我c6反工時做曬家務,佢放工都想佢好好休息,唔想阻佢

珍珠宮

你個女都甘大,日抖又要反學,你日抖究竟做d咩甘忙,拖地洗衫都做唔到?咩叫唔鐘意,你老公話唔鐘意反工可否唔反?
佢放9點仲要佢洗碗要佢溫書做功課,離譜啦,甘你呢個媽媽,不如個女反左學搵份工啦,橫掂長期無冇貢獻,始終一日都要靠自己架啦,早d習慣下個社會,第日無甘徬徨

男爵府

回覆樓主:

樓主你係ftm奇怪點解家務唔係日頭冇人阻住做會好d咩?又唔幫個囡溫書做功課又唔做家務,仲要知個老公辛苦但又要幫手你做家務,咁你全日咁長時間做咩嘅呢,無言!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

日頭呀囡返左學咁你做咩?

水晶宮

mingmama 發表於 23-5-12 19:19
好奇怪FTM做家務唔係等屋企人出晒去先做而要等老公返咗嚟先做係咩邏輯思維
...

係!好奇怪
自由太多會令世人失去平衡

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊