自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

即係依家個新人係要一個人做你&前上司兩個人既工作,學歷title都高過你,人工當然都要高啲啦,佢初來到埗未上手啫,工作能力係會隨時間upgrade既,不過到時你都見唔到了,咁諗會唔會好過啲?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老土講,其實就係咁:
樓主覺得自己一人頂兩人位
有無講過咩表現過咩就唔知,但相信老闆知道佢有不滿
而但係同事又覺得佢資歷(甚至能力)到頂,唔想升職加薪
所以而家可以名正言順請個更高資歷嘅返嚟,老闆加人工都願

至於handover,我係會寫manual嘅人,續點寫,俾新人亦會同其他working files擺share drive,一切清清楚楚, 這是工作一部分

都走囉,唔係份份工都可以再見亦是朋友,努力向前看吧!

水晶宮

回覆樓主:

都辭左職,有乜好嬲?

大宅

其實有時你以為做到一樣野,唔代表做得好同老細滿意。

大宅

happy55 發表於 23-5-13 16:15
原本我工作係上司教我,但上司上年離職公司無再請人,我就要顶埋上司既工作,但老闆一直無加我人工無升我 ...

如果係咁,你的老闆應該有啲方面唔太認同你或者仍試緊你的能力!此處不留人 ,自有留人處,向前看,一定搵到佰樂

珍珠宮

ccps 發表於 23-5-13 15:49
其實見工時,個個表現都好似好掂,我諗你老闆都唔會知佢工作能力嘅

辭左職 就唔好理,唔好諗啦 :fortunat ...

見工乜都話識,做時連基本嘢唔識 ,公司有D人都係咁

子爵府

happy55 發表於 23-5-13 15:34
我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

職位係中層,人工如何?小弟寫notes 都會好似論文咁,以前都試過被人懷疑自己係咪弱智

侯爵府

大不了,你夠膽的話,咪一句都唔好教佢囉

男爵府

當日冇出條件挽留一定有原因,唔好諗咁多了,好嚟好去算啦

水晶宮

辭咗職就唔會上心,教咪求其教囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆 happy55 的帖子

其實你都準備走啦,人地請咩人,其實吾洗太介懷吧!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你老闆應該係請個高學歷嘅人頂你之前上司個位,唔係頂你個位。上司個位可能有最低學歷要求,你不達標沒辦法。

男爵府

我會盡教,寫埋Training Manual , 務求任何人都可以replace到我做既野,但學唔到我的mentality 同經驗

水晶宮

咁你expect係一個點樣嘅人接手呢?

珍珠宮

happy55 發表於 23-5-13 16:07
我離職係因為老闆唔加人工唔升我職,到我遞信就揾個高資歷既人顶我個位
...

樓主一定係跳槽,否則唔會用此理由走人

子爵府

happy55 發表於 23-5-13 16:15
原本我工作係上司教我,但上司上年離職公司無再請人,我就要顶埋上司既工作,但老闆一直無加我人工無升我 ...

可能係親屬

公爵府

happy55 發表於 23-5-13 15:34
我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

你handover係咪唔清唔楚先,幾叻都要交得清楚架!佢值唔值唔係你話事。

侯爵府

樓主咁叻一個頂兩個,老細一睇,正喎,原來可以一個頂兩個,咁請個人試工,ok既佢唔使舊上司既人工,但一個人頂兩人野,爽呀!

伯爵府

曾經有類似經歷,但個新同事喺我show啲steps俾佢時連notes都唔jot,仲要問我第二次。睇佢平時咁識做,佢唔會唔知要jot notes,只係唔尊重我同我啲時間啫。所以向前看,搵個覺得你值嘅地方。
當然另一方面都要繼續提升自己

公爵府

自己辭職,但又想公司留
你辭咗職,公司再請個咩人都吾關你事啦,就算新人係點都好,你都有責任去好好教人啦…..

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊