自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

其實自己都知道推住bb車一定無咁方便,例如,出入防煙門有時前面果個唔幫自己hold住度門都知道唔係理所當然,但有d時候,我真係唔知係自己高估左佢哋嘅洞察能力定佢哋低估左我架combx車的size,其實都已經唔大架,日本最輕型果款,以下係少少分享(不喜勿插):
1.入電梯,裡面d人傘字型排開晒,唔該借一借仍然係咁企,有時架lift細我真係忍唔住請佢哋企埋一邊(不過有時都係唔show你),大架d嘅lift唯有成架抬起打横放,出lift時又打返企出lift(手腕都傷埋)

大宅

回覆樓主:

2.出大廈門口,前面有保安幫自己開門(好好人),隔離企左街坊阿太踢拖,已經唔該前唔該後,佢隻指公縮得唔夠後(佢後面大把位),都係車到佢指公,即刻講對唔住,又鬧我九條街,我忍唔住鬧返佢叫左唔該借借都唔縮晒隻腳,想點?
我都搞唔清係我錯定佢地錯??

男爵府

chungwc6 發表於 23-5-13 22:59
其實自己都知道推住bb車一定無咁方便,例如,出入防煙門有時前面果個唔幫自己hold住度門都知道唔係理所當然 ...

BB車已經好好,推輪椅出入直頭可歌可泣

goldpiglet    發表於 23-5-13 23:32

公爵府

chungwc6 發表於 23-5-13 23:01
2.出大廈門口,前面有保安幫自己開門(好好人),隔離企左街坊阿太踢拖,已經唔該前唔該後,佢隻指公縮得唔 ...

lift 我好少見人唔讓
更大機會已好多人你仲迫入去
不如等下部lift la
趕時間咪夠鬆啲囉

車到人仲咁兇鬧人
極品

BB 車唔係必然的工具
唔應該全世界就你
留名等hit and delete

大宅

其實自己都知道推住bb車一定無咁方便,例如,出入防煙門有時前面果個唔幫自己hold住度門都知道唔係理所當然 ...

lift入唔到咪下一班囉,傘字形中間已經有窿,你入唔到一係車太大,一係人太多,唔係個個都要當你皇帝咁讓開俾你㗎喎。
拉門呢d,好嘅咪hold俾你囉,人哋開俾自己入你都唔可以怪人唔hold俾你。
係咪你心態太過奉旨?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

我都有推過bb車,完全冇遇過你呢啲遭遇喎!!我估你架(emoji)好逼,你都仲入去,我通常會等下一架(emoji),排頭位,點都有位入啦!另外推門真係可以一個人推,搵隻腳撳住,再推bb車!或者你練習下

登陸火星    發表於 23-5-14 00:03

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你電梯好細部?
正路你細車唔會阻太多位, 你可以推入去後企側邊, 咁可能會鬆動啲
推車人地讓得唔夠, 可以唔該佢再行後多少少
如果細車都咁, 建議你咩住佢收起車仔, 出到去先開返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

lift 我好少見人唔讓,
包括當年我哋推BB車。

大宅

gunpowder 發表於 23-5-13 23:15
我以前推bb車果陣,最頂唔順係搭地鐵果陣,d十幾廿歲既年輕人上一層都要等lift,當然你可以話可能佢地有隱 ...

咪係,我都有同感
仲要開門果刻,d人跑晒入lift,眼白白睇住明明可以入到,變左排第二三班。。。

大宅

Fishqqma 發表於 23-5-13 23:16
lift 我好少見人唔讓,
包括當年我哋推BB車。

我呢十年推左五年bb車,以前無呢種感覺,而家愈來愈覺得無助

子爵府

真係好辛酸

其實等下一部Lift, 鬆動先入。整到人我會Say Sorry, 如果果個人係要鬧,我唔會出聲。(雖然心裏不甘被鬧,但唔想將小事發大。)

如無能力控制好架BB車,我唔會一個人出車搞到論論盡盡。

大宅

minidanny 發表於 23-5-13 23:05

喺台灣旅遊,完全無呢種情況,個個都好禮讓,香港就真係唔同d,可能我住呢區d人特別d

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

2樓車到人哋真係無錯?果然有bb真係大X晒

侯爵府

我試過腳痛係醫院睇完醫生,企係醫院lift外面左邊等入lift,lift門開有一位中年女人推住輪椅一面叫借借一面好快推出黎,因我腳痛縮唔切,轆到我隻腳我話佢小心啲轆到我啦,佢話我做咩唔縮快啲,佢已經叫左借借,唉,遇到呢啲人真係無言。
我唔係話樓主唔啱,但係有啲情況人地唔讓唔幫,都係有原因

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

咁咪孭住bb囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

所以我冇用BB車

公爵府

牛年勳章

minidanny 發表於 23-5-13 23:05

係,bb車可以揀唔用車,輪椅冇得揀
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

回覆樓主:

所以我寧願用hip seat仲方便

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊