家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

原本想由 BANK A 轉D 美元 去BANK B 做定期..
第一次轉US 就出事....因用開既都係一個綜合 ACC #........
家陣收款銀行將美元轉晒做港元....
未收息已經要蝕差額....
T_T

子爵府

Chrisoni 發表於 23-5-15 10:30
原本想由 BANK A 轉D 美元 去BANK B 做定期..
第一次轉US 就出事....因用開既都係一個綜合 ACC #........
...

大宅

...
邊間咁大整蠱呀?! 不過大貓、恒生、永隆、交通呢啲我試過都冇問題.

男爵府

...

即刻同銀行講,睇吓有冇得退返俾你!

我試過公司戶口入美金票,點知轉左港紙…
我有同佢講,如果轉港紙點解個匯率又睇唔到?

職員話綜合戶口入面個美金戶口,會有 (USD)

因為係第一次,之後職員肯轉返美金俾我

男爵府

...

會唔會係你 BANK B 銀行搞錯咗?

照計你美金轉美金,收款銀行應該都係收美金!

大宅

回覆 BO_NG 的帖子

過完數, CHECK BANK B 冇入數, 咪CHECK 真D... 先發現美元ACC #最尾兩個數係唔一樣.... (係自己唔小心...以為1個綜合 #)個心即刻實晒...打上CS 問, 佢話
1. 筆數應該未入, 叫我打返去BANK A 睇下截唔截到...
2. 到打去BANK A 時, 又話已經成功轉出
3. 到我再CHECK BANK B 時, 已經轉晒港紙....T_T
前前後後, 等黎等去, 到用左1X分鐘問....問完都米已成炊.....

大宅

CS 話, 你轉美元入去港元戶口的話, 有理冇理都會同你對返晒港紙.....

男爵府

Chrisoni 發表於 23-5-15 14:07

過完數, CHECK BANK B 冇入數, 咪CHECK 真D... 先發現美元ACC #最尾兩個數係唔一樣.... ...

你呢個case真係冇得講,因為最尾兩個數係唔一樣!

但我個綜合理財戶口係港紙同美金戶口個數字都係一樣,所以先轉得返

咁真係冇計

男爵府

BO_NG 發表於 23-5-15 14:17
你呢個case真係冇得講,因為最尾兩個數係唔一樣!

但我個綜合理財戶口係港紙同美金戶口個數字都係一樣, ...

題外話,我今日美金轉做港紙,做到7.838

大宅

我得7.829....更加嘔血.....

男爵府

Chrisoni 發表於 23-5-15 14:24

我得7.829....更加嘔血.....

算好啦,渣打7.813咋!

子爵府

Chrisoni 發表於 23-5-15 14:09

CS 話, 你轉美元入去港元戶口的話, 有理冇理都會同你對返晒港紙..... ...

如果戶口貨幣有晤同,客戶經理會先打比你confirm?

子爵府

我都試過,個户口係一樣综合户口,因之前轉過只有HK$,原來之後會記住收款港元,我轉時就轉晒港元,没計

男爵府

TamaCat 發表於 23-5-15 19:32
如果戶口貨幣有晤同,客戶經理會先打比你confirm?

冇啊,因為用入票機!

入美金支票去港幣戶口,但其實我明明按 USD 戶口… 好彩我都匯報得快,因為入票需要時間,銀行之後肯轉返美金俾我

子爵府

我上週才犯了同樣錯誤。在招商永隆換了10萬港紙的美金,轉去中信時入錯港幣戶口,最終損失匯率加手續費差不多400塊,打去銀行但木已成舟。算了,自己粗心大意的結果,是個教訓。

大宅

我上星期試過 Citi 轉 HSBC 再轉 恆生,冇出咩意外,匯豐同恒生兩間都係綜合戶口,港美元戶口號碼一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

部份銀行轉美元要收手續費,要留意。

大宅

有冇人試過星展轉出美元?
我ebanking做唔到

大宅

回覆 flowerrain 的帖子

Exactly the same~~~T_T
因想做美元1年定期, 有4.75%, 家陣1516, 唔知轉唔轉返USD....
因港元暫時最多係4%.... 要用D 時間計下DOUBLE 差額用利息之差......
本身筆美金係KEEP 住做定期, 唔想轉港紙既....
好煩....

水晶宮

畀面勳章

我都試過,第一次轉美元就出事,仲要收咗手續費

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊