自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

購物狂媽媽 發表於 23-5-23 09:25
有時係到諗,四大長老係咪應份要幫手湊孫?個孫識行識走都話帶佢地返學/上興趣班容易,但有時要求四大長老 ...

仲記得我姨當年喊住話,個孫在她家過夜凑,成日半夜扭抱一放落床就喊,晚晚無覺好瞓。。。第2天又煮埋飯等仔和新抱回來食探孫,攰到8點已"中"眼瞓,個仔洗碗,新抱講電話,竟然嫌奶奶坐廳瞓著,聽到喊聲唔抱B。新抱如是者來來回回投訴幾次,說她唔識湊,唔著緊,把幾火唔再凑,叫佢自己請工人。

結果,個仔成份家用連埋個額外凑仔伙食,仅夠工人開支,仲要怕工人湊得差。我阿姨就無職一身輕,精神哂。。。。家庭事,好難下定論誰對誰錯。

子爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

都係果句, 你估話請就請咩.
一般家庭, 可能餐搵餐食餐餐清, 請幾個月本地都未必頂到啦.
都係果句, 幫到咪幫, 但如果老馮咁唔搵工人就唔得囉

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 23-5-23 09:54
點解你生仔要關你家人事?家陣係你生定係你家人生?

就係,如果外國生,點算,佢哋唔興湊孫

我哋海外親友,都要自己辭工湊幾年,工人,保姆,鐘點,請唔到或好貴或時間短

其實生之前真係要想清楚點安排

其實香港已經有唔少途徑可以臨時頂住,用些錢已可以解決問題,最緊要行動快,plan好些

珍珠宮

LokYauYau 發表於 23-5-23 10:15
仲記得我姨當年喊住話,個孫在她家過夜凑,成日半夜扭抱一放落床就喊,晚晚無覺好瞓。。。第2天又煮埋飯等 ...

我聽返來,唔少case 老人家好慘。有個要來回搭車2小時,等新抱放工,湊完返去,還要自己買餸,煮飯,第二日一早又要去湊

另一個,一路湊,要煮埋晚飯等新抱、個仔夜晚來玩B時食,個B還要在老人家處過夜,好多時假期還要湊埋

講真,自己後生唔少,FTM, 還有工人幫,湊B都覺辛苦.

其實搵老人家幫手湊,真係要多體諒,安排要好些同合理些,其實有些老人家還要照顧埋自己老公。
其實老人家無病痛,唔使仔女照顧,已經好好啦!

大宅

回覆樓主:

我媽都咁上下。
本身一向孝敬她老人家$4000,幾年前工人姐姐放假回鄉,想她湊孫3點半放學託到6.7點我放工,她要收我工人份糧,ok,果個月$4000+5000。之後有friend約她上海自遊行,臨時唔湊,都無退回$5000,好彩有同學阿媽幫手。果個月幾甘,工人錢+阿媽湊仔錢+同學媽媽湊仔錢.
到上年年頭,工人又要回鄉,明明之前已經住我屋企大半年有多,無姐姐的日子話搬回自己家住囉。激到我。最後我唯有轉part-time,唔用工人,唔靠人。但次次諗起都嬲。

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

香港熊貓 發表於 23-5-23 10:06
你住邊一區?其實每區都有香港保母,我之前也參加了,因為我家的大了,我一個人在家,覺得好悶,所以參加 ...

想問下元朗區有冇社區保姆?

珍珠宮

樓主﹐我明白你呀,
我仔已小三。兩邊長老都唔湊,外家重男輕女,99住得遠,99做後備,但佢唔係好識湊BB,可能時間耐都生疏左。
當年我大肚20週夠資格就立刻排育嬰園,大肚8個月時搵定本地保母EE﹐
一放完產假就每朝送BB去EE家(送去EE家會平D),我送老公接﹐放工接回,直到BB 9個月大育嬰園先有位,
但育嬰園係超易病,經常發燒,又手足口病等。基本上每3星期睇一次醫生,每日長流鼻水,有BB頂唔住最終退學。呢段時間最難捱。
到幼稚園申請階段我主力申請長全日制幼稚園,申請左好多間,最終屋企樓下間長全日制幼稚園收左,成個幼稚園階段安樂哂。
到而家上左小學,因為只需要接放學,所以99出黎幫一幫,但主力依然係我同老公,因為老公份工好多時可以放早,99好少出黎,因為佢都住得遠。
就算本地EE都未必安心。我曾經遇到D EE,上佢去屋企環境好麻麻,我地勁驚即走。
我自己係公務員,唔係咁輕易辭職。而所有家務買餸煮飯我自己黎,99不用幫。

大宅

esmehouse 發表於 23-5-23 09:46
點解 99 仲衰?會唔會係你自己偏見?

我老公自己都話,都唔係親生一定有分別,99都無血緣關係,點會好得過自己媽媽呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-5-23 10:19

如果真係餐搵餐食餐餐清,呢啲叫自己都顧唔掂,仲生小朋友?

公爵府

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

冇辦法,我都試過工人突然之間要返去鄉下奔喪。我搵唔到人幫手,唯有自己放無薪假。好在老細畀

子爵府

即係窮人就唔好生仔, 咁窮長老們都唔好要求收家用吧

大宅

2024年龍年勳章

redhot 發表於 23-5-23 09:08
你呢幕似層相識………

當年我仔係BB時都試過,當時仲要我本身其實已請新工人,新工人未到嘅真空期,都係 ...

衰老母?多的是啦

珍珠宮

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

如果有能力幫手,係危急時唔幫手,但又收足我錢,下個月家用一定扣返

珍珠宮

B.BB 發表於 23-5-23 11:19
衰老母?多的是啦

真係唔係世上只有媽媽好,好媽媽其實唔多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

真的唔係一定要幫手。

琥珀宮

redhot 發表於 23-5-23 09:08
你呢幕似層相識………

當年我仔係BB時都試過,當時仲要我本身其實已請新工人,新工人未到嘅真空期,都係 ...

問佢攞返錢

琥珀宮

小mama 發表於 23-5-23 11:19
如果有能力幫手,係危急時唔幫手,但又收足我錢,下個月家用一定扣返

好主意

伯爵府

2024年龍年勳章

老憑要長老幫手梗係唔好
但江湖救急短時間幫手都唔得
仲要開口埋口講錢就好衰

象牙宮

回覆樓主:

睇唔明,工人唔比野小朋友食?你叫外家父母湊,定係幫眼?逐日計錢
我阿媽都係唔肯湊,睇一陣都唔得架,唔關錢既事,總之心態係唔好煩佢,但著數要拎!唯有同老公傾下,或者住附近有無人可以幫手湊啦…屋邨實有太太肯收錢湊仔

大宅

gallygally 發表於 23-5-23 08:51
呢度jm成日話要收錢先湊, 好似樓主咁臨急臨忙搵人湊, 都要逐日收錢, 所謂親人都斤斤計較, 真係會心淡的. ...

逐日計湊仔錢,都可以湊到咁,自己孫嚟。打份工都唔應該係咁。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊