自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sisilee321 的帖子

依家仲有全級名次?多數都係全級頭60/50名先出名次

男爵府

wtcys 發表於 23-5-24 21:21
唔點溫都有好成績--→佔好少數
去到考公開試更明白"路遙知馬力"的道理。勞氣就預咗,睇自己認為值唔值 ...

真係有,一仟個小朋友可以有幾個
重有d係明明有d有同佢溫,但口講我哋唔洗溫書果d!我唔想小朋友進我後塵。小學有大量課題唔識唔明,唔合格就鬧佢但身為父母無幫過佢

水晶宮

回覆樓主:

我以家已經恐懼,涯完一個又一個,一個中學後,又黎一個小一

又要温一樣既野,温到我都識背

子爵府

hkgra 發表於 23-5-25 10:47
回覆 sisilee321 的帖子

依家仲有全級名次?多數都係全級頭60/50名先出名次

學校有一行有寫全級幾多人而我小朋友排第幾

伯爵府

想生BB熱投

pizzafat 發表於 23-5-24 20:32
溫書真係勞心勞力,難在雙方各有各寄望怎麼辦!

初小男仔,成績中上,自己都緊張佢成績,要旁住先識溫重點 ...

要由佢都難 見考成積低會內疚卻也無力歸還

說會主動的,都係騙人。加油。
I am Agent P

男爵府

初小男仔,成績中上,自己都緊張佢成績,要旁住先識溫重點 ...

你的我都曾經經歷過。 最後我決定外判比外面補習老師。

即刻兩母子唔駛再為溫習有爭執

而且術有專攻, 補習老師經驗豐富, 知道點講解, 學生會明白同有大量練習可以做。唔駛再係書展買練習

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

你當佢係太子,咁佢梗係唔會聽你話啦

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

hkgra 發表於 23-5-25 10:44
回覆 a-mi 的帖子

但成日見JM講, 仔女都自動自覺

我就唔信,但可以做到。但應該冇講過前傳,eg點樣潛動力去推進,抑或平時有幫小朋友預習+小朋友相對又比較聰明之類。

珍珠宮

報到,
點會吾勞氣呀

大宅

只係初小,成績有中上,佢自己又緊張成績嘅,不如試下放手比佢自己溫去考一次,可能會有意想不到嘅結果,就算真係考得差咗,都係初小啫影響唔會好大
我就係咁,個仔小三時話我同佢溫書好煩好討厭,我就話比一次機會佢自己搞掂,如果成績退步好多嘅話,之後每次考試我都會繼續煩佢,結果佢輕輕退咗少少但都算keep到,之後真係放晒手比佢自己處理,小四頭兩次考試我一啲都冇理過,佢一次比一次進步,下星期又考試,都係比佢自由發揮

禁止訪問

男爵府

pizzafat 發表於 23-5-25 09:17
完全係一模一樣,阿媽好受氣!忍唔到話佢又變咗唔開心,唔話又忍唔到,心很累
...

有時真係忍到心口痛,一忍唔住又雞飛狗跳有搵私補,一個星期一堂叫分擔下,但係唔可以指意曬佢。搵老公仲大鑊,佢可以假期帶住個仔由早上9pm去街玩到晚9pm如果唔比去街,佢可以陪陪下個仔溫書,9.9秒就瞓着

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊