親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

pbpk03845784 發表於 23-5-29 21:57
河口湖fufu都幾正,可以研究一下

我都有諗緊呢間

又想去河口湖la vista
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 23-5-29 22:15
湖山亭產屋。。呢間?

硏究吓吖

大宅

畀面勳章

我都係8月去,BOOK左河口湖風之露台,箱根雪月花翠雲各住一晚

大宅

回覆樓主:

我都暑假會去河口湖酒店住

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

cibewong 發表於 23-5-29 21:49
同埋想問吓去箱根溫泉酒店不是在房間內浸溫泉的話,如果係大眾浸溫泉是著泳衣定係完全不著衫?
...
日本大眾浴場是唔可衣穿泳衣或用毛巾包住身體的, 日本人浸溫泉基本規矩是必須在沖身處沖洗乾淨才可以進入浴場浸浴, 長頭髮最好扎起! 可以上網睇下日本浸溫泉要注意的規矩

侯爵府

波子 發表於 23-6-2 14:46
日本大眾浴場是唔可衣穿泳衣或用毛巾包住身體的, 日本人浸溫泉基本規矩是必須在沖身處沖洗乾淨才可以進入浴 ...

即係要全裸咁正

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

cibewong 發表於 23-6-2 15:09
即係要全裸咁正

係呀! 我四月去東京去左鬼怒川住溫泉酒店, 第一次浸溫泉咋, 好彩全部是日本大嬸而且只得三四個人浸, 完全無尷尬感覺, 浸溫泉好正

侯爵府

波子 發表於 23-6-2 15:22
係呀! 我四月去東京去左鬼怒川住溫泉酒店, 第一次浸溫泉咋, 好彩全部是日本大嬸而且只得三四個人 ...

對住陌生人真係好鬼怕羞

男爵府

dragon74 發表於 23-5-31 10:54
我都係8月去,BOOK左河口湖風之露台,箱根雪月花翠雲各住一晚

開關後住過雪月花翠雲,各樣都好,但唯獨房內私人温泉水唔夠熱,有d失望,但你夏天去可能覺得ok

大宅

dougiewoodie 發表於 23-5-27 12:07
你如果是想酒店对著富士山 去八音館 山中湖 去河口湖。如果是多玩几天 自駕 去河口湖
如果是想去玻璃之森 ...

借樓主位一問(emoji)
如果行程尾二的一天一早從東京往箱根,住一晚溫泉酒店,第二天下午離開,到機場晚機返港,會唔會太趕?定係行程第一天一落機直往箱根較好?

大宅

2024勳章

WinnieCatCat 發表於 23-6-24 17:03
借樓主位一問(emoji)
如果行程尾二的一天一早從東京往箱根,住一晚溫泉酒店,第二天下午離開,到機場晚機 ...

如果是箱根湯本 最快公共交通是2小時30分鐘 先從箱根湯本坐到小田原 小田原坐新幹線到品川或東京 再坐電車去成田機場。

如果你是羽田 公共交通是1小時間40分鐘 在品川轉京急線 去羽田空港

大宅

dougiewoodie 發表於 23-6-24 18:21
如果是箱根湯本 最快公共交通是2小時30分鐘 先從箱根湯本坐到小田原 小田原坐新幹線到品川或東京 再坐電 ...

謝謝你,即如果不想花太多時間在交通上,選湯本的溫泉旅館較合適,對嗎?有沒有哪些推介?

大宅

2024勳章

WinnieCatCat 發表於 23-6-24 18:49
謝謝你,即如果不想花太多時間在交通上,選湯本的溫泉旅館較合適,對嗎?有沒有哪些推介?
...

對, 如果不想花太多時間在交通上 箱根湯本較合適.

大約7成的箱根温泉旅館 是位置在箱根湯本, 箱根湯本有個電車駅, 箱根湯本駅每20分鐘1班車去小田原駅. 至於哪個箱根温泉旅館好, 我答不到你 因為我每次去箱根都是日歸.

如果想省錢 箱根湯本去羽田機場, 不坐新幹線, 1小時55分到, 而1720日元便可以. 方法如下

在箱根湯本 坐4個駅 15分鐘去 小田原
在小田原駅 坐東海道線 或湘南新宿線 45分鐘去到 橫浜
在橫浜駅 坐京急本線羽田空港行 22分鐘去到 天空橋, 在天空橋坐monorail 1個駅3分鐘去到羽田空港第3站樓.

网頁在此

https://transit.yahoo.co.jp/search/result?from=%E7%AE%B1%E6%A0%B9%E6%B9%AF%E6%9C%AC&to=%E7%BE%BD%E7%94%B0%E7%A9%BA%E6%B8%AF%E7%AC%AC%EF%BC%93%E3%82%BF%E3%83%BC%E3%83%9F%E3%83%8A%E3%83%AB(%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E3%83%A2%E3%83%8E%E3%83%AC%E3%83%BC%E3%83%AB)&fromgid=&togid=&flatlon=%2C%2C23280&tlatlon=%2C%2C29671&via=&viacode=&y=2023&m=08&d=06&hh=15&m1=1&m2=0&type=1&ticket=ic&expkind=1&userpass=1&ws=4&s=0&al=1&shin=0&ex=0&hb=0&lb=0&sr=1

大宅

dougiewoodie 發表於 23-6-24 20:34
對, 如果不想花太多時間在交通上 箱根湯本較合適.

大約7成的箱根温泉旅館 是位置在箱根湯本, 箱根湯本有 ...

謝謝你詳盡的解答,現在對如何安排箱根住宿行程有清晰概念了。 不過訂機票時未想清楚行程,所以往返也是成田機場,3小時內到機場我們是ok的,因當晚夜機走

大宅

畀面勳章

dougiewoodie 發表於 23-5-27 12:07
你如果是想酒店对著富士山 去八音館 山中湖 去河口湖。如果是多玩几天 自駕 去河口湖
如果是想去玻璃之森 ...

想問問你為何幾次都揀去河口湖而不是山中湖呢?兩者如何比較呢?我打算先玩東京,然後去湖住兩至三晚的。謝謝!

大宅

2024勳章

回覆 hoihoima 的帖子

我住河口湖 不住山中湖 原因是
1。 河口湖酒店較多
2。 河口湖公共交通較多。山中湖的巴士是1小時才1班
3。 山中湖的酒店較貴

大宅

畀面勳章

回覆 dougiewoodie 的帖子

明白,謝謝!請問邊間河口湖酒店推介呢?

大宅

2024勳章

回覆 hoihoima 的帖子

每個人喜好不同, 真的沒有酒店特別建議.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

hoihoima 發表於 23-8-9 09:31
回覆 dougiewoodie 的帖子

明白,謝謝!請問邊間河口湖酒店推介呢?

如果唔自駕, 就要揀有酒店店接送車站果D.

河口湖住宿都多選擇, 有溫泉酒店, villa 獨立, 商務式, Hostel.

大宅

畀面勳章

回覆 wiiabcd 的帖子

謝謝分享!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊