自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nevaeh72 發表於 23-7-27 06:44
人到中年,學識對朋友唔好咁高要求,食下飯吹下水,大家無咁多責任,有關心既多謝,無亦係平常心,因為各人 ...

咁樣相處冇負擔,冇期望冇失望,而家我都傾向咁樣相處

珍珠宮

真係當大家係好朋友嘅所有嘢基本上都係互動:聚會傾訴分享⋯⋯
如果真係覺得只係得自己單方面付出,咁可能你心裏面嘅所謂好朋友並唔當你係好朋友,唔介意咪繼續囉,介意咪做返相對嘅嘢囉
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

年紀越大越隨缘! 其實朋友感情要维繫嘅,但各有各煩惱,可能要D空間! 所以不勉強聚會! 有時即興出黎傾下計咁! 一切順其自然!

大宅

有個朋友識咗10幾年,初初認識佢過陣佢剛結婚,就帶佢先生出來大家一齊飲茶,佢先生去洗手過陣就問我:o唔Ok啊?得唔得啊?我第一次見,你哋又結咗婚,我話ok啊幾好啊,呢啲門面話。舊年開始吵話要離婚,有次同幾個朋友一齊食飯,她又講話要離婚,咁我就問:小朋友點樣安排?她話她要曬,對方俾撫養費就ok。跟住我無再問,突然間佢講:最衰就係你啦,過陣問你佢得唔得你又話得,又話佢幾好人點點點,宜家你睇下~~~哇大佬啊,我識你過陣你已經結婚啦,同埋我第一次見你老公,唔通係咁數啊?自此之後呢“朋友”問我嘢我都好小心回答或者點頭唔答

大宅

有丫,當正我係垃圾桶 有嘢揾我黎呻,到自己想呻下,已讀不回 隔一陣又send 自己啲無聊野黎 ,已經好多次係咁,決定唔再忍 ,佢約我都唔會出現

翡翠宮

MayMay_xo 發表於 23-7-28 16:14
有丫,當正我係垃圾桶 有嘢揾我黎呻,到自己想呻下,已讀不回 隔一陣又send 自己啲無聊野黎 ,已經好多次係 ...

對! 好多依類型人。

翡翠宮

c1224 發表於 23-7-28 15:53
有個朋友識咗10幾年,初初認識佢過陣佢剛結婚,就帶佢先生出來大家一齊飲茶,佢先生去洗手過陣就問我:o唔O ...

佢都痴線、有病。自己離婚都居然怪人!

公爵府

中性人 發表於 23-5-28 11:28
所謂"朋友"應該可以亙相呻家庭,工作上遇到不愉快或不滿.但真實係只有對方呻.你呻睇不到.聽不到!!!
朋友應該 ...

我曾經有呢啲朋友,佢一日同我呻起碼兩次,好煩,但我照聽同安慰,用咗好多時間,後來佢漸入佳境所以呻少咗,到我搵佢呻,一個月可能兩次,佢已經話自己好忙。

佢生日我幫佢慶祝食飯,我生日佢一句生日快樂都冇,幾年後,我覺得自己係傻仔,所以疏遠咗佢,如果而家我喺街見到佢,我會面扮唔識佢,

伯爵府

回覆樓主:

朋友都分級數
1,知己-好少數,正常可keep好耐
2,(需要)常見朋友-因工作/家庭/親戚關係, 相敬如賓.
3,豬朋狗友-燒$燒時間, 可遠離更好

其實, 所謂朋友, 只係人生其一過客, 合則來,不合則去, 不要太上心.

大宅

OKC 發表於 23-7-29 13:14
我曾經有呢啲朋友,佢一日同我呻起碼兩次,好煩,但我照聽同安慰,用咗好多時間,後來佢漸入佳境所以呻少 ...

真係好多依類人架.其實佢地係好鬼自私.

公爵府

ngwong2 發表於 23-7-28 06:23
最近終於同舊同事食到飯。到埋單。無人肯擰咭出來先付。唯有我啦。

我有班朋友一齊食飯,每次都係我先付,比其中一個女人話我可賺積分,嬲到我話「咁你比囉」,佢又唔比

人係麻煩,冇朋友米幾好

琥珀宮

Nevaeh72 發表於 23-7-27 06:44
人到中年,學識對朋友唔好咁高要求,食下飯吹下水,大家無咁多責任,有關心既多謝,無亦係平常心,因為各人 ...

睇哂幾版,你最睇得化

難怪話女人最不放過女人,女人性格大都敏感,我性格男人要吓吓記住別人生日好難亦覺得好煩,朋友間唔使太計較,總之互相有時間就見,冇時間就唔使見,瀟灑做人,緣來自有緣去,毋須要上心。職場上嘅係同事,與朋友有分別,別放高期望。

我字典中冇所謂嘅閨蜜,全是朋友。

翡翠宮

lingw. 發表於 23-7-30 11:13
我有班朋友一齊食飯,每次都係我先付,比其中一個女人話我可賺積分,嬲到我話「咁你比囉」,佢又唔比

人 ...

佢真口衰。以為未鬼先付!

大宅

Soketam 發表於 23-5-28 20:14
咁衰都有,係咪驚你同佢爭份工

maybe

男爵府

中性人 發表於 23-5-28 11:28
所謂"朋友"應該可以亙相呻家庭,工作上遇到不愉快或不滿.但真實係只有對方呻.你呻睇不到.聽不到!!!
朋友應該 ...

呢d唔係你朋友,可以delete 咗佢,不用傷心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊