自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

其實想有英文語境,請工人姐姐同小朋友平時用英文溝通又work唔work?

珍珠宮

chanti 發表於 23-5-29 13:46
在小息用英語就代表可用二文三語咩。真正既係遇到咩人就用咩文、唔係只用英文或某一語言
...

小息根本好少時間,其實某啲學校培養英語是多方面,如drama, debate等,net 教。一星期平均有2至3小時,所以選校好緊要

本地學校亦比較注重普通話

反而國際學校,我識得幾個,要自己外補普通話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 23-5-29 12:46
兩文三語已經好夠啦!想學咪大d自己學囉!

始終都係由細開始學會好D, 吸收都快D

禁止訪問

大宅

browntree 發表於 23-5-29 15:18
其實想有英文語境,請工人姐姐同小朋友平時用英文溝通又work唔work?
我有個朋友就係咁,之前小朋友去上英文班,一個月八堂每堂一小時都成二千蚊,之後佢竟然話改請工人抵d,可以日日講英文實學到,真係o晒咀呀

珍珠宮

回覆樓主:

學校推行固然重要,但家庭,同學生自己上唔上心,有冇心學都好重要。
好似普通話咁,小學有普教中,但不少中學係冇,即小學生學到小六之後,自己唔繼續聽或學下去,好快就唔記得。

大宅

虎到金來勳章

sunnyandsun 發表於 23-5-29 15:59
我有個朋友就係咁,之前小朋友去上英文班,一個月八堂每堂一小時都成二千蚊,之後佢竟然話改請工人抵d,可 ...

唔係卦,咁小朋友係咪真係學到英文?

水晶宮

咁就係工人姐姐水平的英語口音及溝通,接唔接受到?

水晶宮

我有個朋友就係咁,之前小朋友去上英文班,一個月八堂每堂一小時都成二千蚊,之後佢竟然話改請工人抵d,可 ...

簡直

大宅

虎到金來勳章

咁孤寒既方法都俾佢諗到,結果點呀

男爵府

條件有限既,學校幫到緊係好啦,但都要睇小朋友受唔受到

大宅

米子媽媽 發表於 23-5-29 16:26
咁孤寒既方法都俾佢諗到,結果點呀
梗係唔work啦,見佢講單字係學多咗,不過就唔會講成句,兼且口音仲唔正宗,不過叫放膽咗講英文嘅,我自己就唔會覺得工人姐姐對學英文有太大幫助

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

pauline_c 發表於 23-5-29 13:43
視乎邊間學校,阿仔學校係每朝有閱讀時間,閱讀完先正式上堂。
書有好多地方供應,除咗學校圖書館,仲有公 ...

到學校直購

伯爵府

2024年龍年勳章

唔work
學埋佢地啲口音
唯一好處係唔怕講英文
核核突突都照講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

a-mi 發表於 23-5-29 16:50
到學校直購

都係一個方法,學校經常有書展,又有書單,代訂有優惠。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Moonlight819 發表於 23-5-29 14:05
照你所說,正是我之前講的所以一般學校多數也只是說廣東話!本地學校同學幾乎全部也是中國或香港人,不會 ...

直資就好幾間都話有一定人數外籍,英文學校都有,普通本地學校就有巴籍計唔計

翡翠宮

pauline_c 發表於 23-5-29 14:43
語言黃金期係10歲,細個學會吸收得好 d,native d。中學先開始學,會有分別,除非好有語出言天分。
...

係6歲前

翡翠宮

chanti 發表於 23-5-29 14:53
有幾多鬼仔鬼妹會2 文三語、米又係英文。及英文不是只是鬼仔妹講、香港好多小孩已經英文、廣東話及普通話 ...

名小係

翡翠宮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果係可以靈活運用, 先叫懂。 半桶水無咩用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊