自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小星星1 發表於 23-6-3 00:48
其實我一直贊成整-個屋村比班白卡人士住

互斬

子爵府

小星星1 發表於 23-6-3 10:08
上面有人話有強制令都冇用

Form123無得拒絕
有法官簽名
一定要入
唔到家屬話事

伯爵府

倆女受害人真係無辜受害

子爵府

好媽媽勳章

lovemisha 發表於 23-6-3 01:41
佢好有勇氣又夠雷,但我諗朋友仔咁樣根本帶唔走,除非佢擸野同個死白卡佬對抗。其實我有諗過啲店舖肯擸起 ...

其實嗰下都反應唔嚟,佢一心只係想拖走個朋友,點知

侯爵府

mimi199188 發表於 23-6-3 07:29
其實佢哋自己系可以做野家,好多白卡都有野做,佢哋病發前都正正常常。除非佢哋自己都怕自己人啦
...

可惜唔知佢地幾時隨時病發,好多都無做野,邊個敢請?

侯爵府

sweetcandychan 發表於 23-6-3 11:00
好多係開左藥就由佢,佢食唔食藥,覆唔覆診,跟本冇人理,仲未計有問題,而自己唔去睇醫生d人,其實好多都 ...

係,攪咁多大型基建,不如實實在在起返幾間精神病院好過啦

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

vivibabyvivi 發表於 23-6-3 00:40
我冇睇片,睇完記者會個心反而唔舒服

剛才睇咗 HKET 條片,打曬格仔。

冇唔舒服,反而有疑問?

兇徒有目標地買完魚生刀便立即行兇,

殺咗仲企埋一邊喊,

長髮女仕在兇手走開後瞬間走近短髮女士望一望,向兇手方向好似出聲,兇手即跑回來追襲。

老實講,如果唔係警方初步説他們應該不相識的,
我睇完條片我唔會有呢個結論囉。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

sfll 發表於 23-6-3 15:01
剛才睇咗 HKET 條片,打曬格仔。

冇唔舒服,反而有疑問?

同感....

RIP
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

子若 發表於 23-6-3 09:31
好恐怖呀,佢係一時正常,一時癲,定時時都癲?

朋友每次撞到白卡妹,白卡妹都發癲(但就未至於好似鄰居甲咁會對我朋友郁手郁腳),係升降機入面同樓上樓下講(有時係商場撞到白卡妹,都一樣),屈朋友+朋友個妹係一樓一(朋友未婚,同父母同住,點樣一樓一呀?),最近免費,叫住客(或途人)快啲幫襯。有時會用手機影朋友相,再整傳單,一樓一推介喎。個白卡妹咁樣講野好影響人地聲譽嫁麻,每次同白卡妹理論,白卡妹的父母就一人一句鬧返啲受害人:
-把口生係我女度,講咩你都無權理,不關你事
-大人大者同個細路女計較,你吳知醜,哈細路
-明知佢有病你就咪鬼理佢(或者刺激佢)囉,係度自尋煩惱,搞事搞非就係你依種人

侯爵府

我屋企附近間惠x,
近幾年請咗個白卡打雜,不斷自己同空氣講野!

有次我c6去買野,話見佢好大聲鬧個小朋友、仲打佢!(小朋友唔知係咪白卡人的仔女或是顧客)

我c6當時又唔出聲,我仲有話佢點解唔報警!

子爵府

MC媽 發表於 23-6-3 01:06
係囉!香港大把島啦, 求其搵一個起個精神病醫院畀佢哋喺入面生活, 直至100% 好返先可以喺社區生活,仲要 ...

搵個島?起碼要搵個同大嶼山咁大既島先得
睇到部份回覆,唔係想佢地去治療及而係想搵得地方困住佢地自生自滅

子爵府

free2020 發表於 23-6-3 14:41
可惜唔知佢地幾時隨時病發,好多都無做野,邊個敢請?

無人請反而會令佢地情緒惡化
終日無所事事會亂諗野

伯爵府

BK Milk勳章

第二位遇害者好勇,其實佢匿埋保命都無人會怪佢,佢咁死好無辜

珍珠宮

RoseRosa 發表於 23-6-3 10:06
有次同我仔夜晚過馬路,唔覺意差啲撞到迎面而來的中年男人,企係度等巴士時,佢邊走邊停,狂鬧咗幾分鐘, ...

我都試過類似,當時我們係人多的地方影婚紗相,突然聽到尖叫+喝罵聲,原來係一個貌似高中生的大隻白卡仔拎住水樽,邊叫邊追打一個好瘦的中年男途人,有個貌似初中生的同行女仔(不知係女朋友定係阿妹)蚊住,阻止個白卡仔,勁多途人都望左個白卡仔一眼,但個白卡仔就睇中左我(可能距離最近),改為追打我,好彩攝影師兇走個白卡仔,同行的妹妹仔不斷代為道歉,白卡仔就離遠指住我鬧,之後去搵新目標

珍珠宮

露比2006 發表於 23-6-3 11:22
但係有d係扮嘅...避債
認同,中學時老師話佢有個朋友,97金融風暴時變到一無所有兼失業,就扮痴線,成功入左青山,諗住包食包住比政府養,好爽呀~後來住住下變左真痴線

珍珠宮

Conyyyyyyyy 發表於 23-6-3 11:36
朋友做政府話白卡唔炒得,炒左又話歧視 所以白卡請病假,做錯嘢,唔做嘢都唔可以郁佢,佢地直情寧 ...

我以前係啲半政府的機構度做,公司有答應政府會聘用精神病人做基層工作,我同另一個8婆同事負責面試,次次個8婆簡親啲人,都做左無耐就係公司發癲,最癲果個衝入我上司間房,見台面有乜,就攞乜野掉我上司,我簡果啲就正正常常做到完約。不過完約的就算做得幾好,公司都不能同佢地續約,因為大家都答應左政府,我們公司只係提供一個過渡期,等佢地適應後就要靠自己重新搵工,將個位留比其他有需要的人。

補充,公司有指定的社工機構,所以hr只能向果間社工機構要人,班人會係社工陪同下面試,佢地返工頭2星期,社工會陪佢一齊返工,因為社工要評估一下,當時人有無能力做到我們的要求

伯爵府

Rita 發表於 23-6-3 08:48
我睇咗片... 如果話唔識/隨機, 個男的係有意行埋果兩個女人度(當時兩個女人身邊都有路人)...
希望 ...

如果報復都仲起碼有個因由, 如果係隨機殺人就真係好恐怖!
經過呢件事件, 我相信會引發更多人精神病同精神衰弱就真!
今日在商場內有一個阿婆, 好恐慌咁走去counter搵職員, 同他們講前面轉角位有個男人自言自語, 係咁叫counter個女仔去睇睇, 個阿婆話好驚好似琴日咁佢隨時斬人, 但個女仔自己都唔咁行埋去啦!
我覺得會搞到啲人有心理陰影, 連出街都好恐慌!
不過自從疫情後, 真係多咗好多有精神病嘅人在街上, 成日自言自語, 又突然間鬧人, 真係好驚!

侯爵府

crt1234 發表於 23-6-3 17:05
無人請反而會令佢地情緒惡化
終日無所事事會亂諗野

其實係

子爵府

rabu_you 發表於 23-6-3 09:50
係呀
試過同小朋友係月台等港鐵,有個男人一時大叫一時對住空氣鬧,好恐怖
跟住扮搵人拖住個女有咁遠行咁 ...

無錯
走都要扮得自然d
我仔見親d人唔對路佢都好驚要拉我走,有次等緊過馬路,有個男人喺我地附近大嗌,我仔第一時間想拉我走,我叫佢冷靜先同埋唔好望住佢,我當然都有留意佢既動向,好彩好快轉燈同埋佢冇過馬路,帶住小朋友真係特別擔心

子爵府

大姑娘 發表於 23-6-3 00:43
前中大精神科教授李誠講過: 估計香港有四份一人有精神病。
...

其實真系好多,我認識都有兩個一直吃藥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊