自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢個提議都幾好!

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/135949/2%E5%85%83%E4%B9%98%E8%BB%8A%E5%84%AA%E6%83%A0-%E5%AD%AB%E7%8E%89%E8%8F%A1-%E5%B0%87%E8%A8%AD%E5%B0%88%E9%9A%8A%E5%8A%A0%E5%BC%B7%E5%9F%B7%E6%B3%95-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%8F%90/

【有線新聞】為打擊違規使用2元乘車優惠,港鐵本月25日起提高附加費,重鐵倍增至1000元,運輸署亦會成立專責小隊,聯同公共交通營辦商加強執法。

違規使用2元乘車優惠甚至逃票,偶然都會見到。政府將與公共交通營辦商採取聯合行動加強打擊,包括由運輸署成立專責小隊執法,港鐵本月25日起增加附加費金額,由現時500元倍增至1,000元,輕鐵及港鐵巴士由290元加至370元。勞工及福利局局長孫玉菡:「除了要補回應繳車船費及附加費,有關個案更會轉介警方調查和跟進,一經定罪可被判處監禁。」

2元優惠擴展至60至64歲人士後,政府的補貼金額由18/19年度的12億元,增至上個財政年度的31億元,預計今個年度會再倍增至67億元,有議員建議改為兩折優惠。新界西北(實政圓桌)田北辰:「現在交通費不斷增加,但2元維持不變,差距越來越大。改做兩折後,長期會自動加價,將來不用擔心2元要加多少才合適。」孫玉菡:「優化措施由2022年2月底提出至今,只是過了一年幾,所以政府覺得這一刻,我們的工作重點應該放在打擊違規使用。」

勞工界(工聯會)郭偉強:「要打擊濫用外,最關鍵是如何防止『長車短搭』,增加多些分段收費,令到即使『長車短搭』,都不用讓巴士公司賺到盡。」孫玉菡:「單向分段及雙向分段,約80%巴士路線已經覆蓋了。希望盡量想辦法去鼓勵合資格的受惠人士,用好(分段)優惠,這個優惠他使用的話,可以節省公帑,令2元計劃可以更好發揮效益。」

孫玉菡又說,約七成65歲或以上長者,換了實名制的「樂悠咭」,待所有人換完後,就必須使用「樂悠咭」,才可以2元乘車。

大宅

回覆樓主:

兩蚊車費原本係好主意.
但因為有部分人濫用,而家政府不斷有人出聲,如果大家都仲係咁樣,遲早冇得玩...

瑪瑙宮

大廚勳章

mickeyeva 發表於 23-6-7 23:17
呢個提議都幾好!

我覺得應該搞掂咗啲,隨便俾人買到嘅長者咭先囉。。。起碼實名左樂悠咭會好啲。。。

而家好多人無啦啦都用緊冇實名嘅長者卡
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

2折都公道
最唔生性長車短搭

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實4份1都已經好抵

子爵府

呢個提議都幾好!

如果過海$12 ,2折 即係比$2.4

如果一個站 $4.5 , 2折 =$ 0.9

一般十個站左右大概$8.7 2折 = 1.74

唔知我有無理解錯誤

hinhin_ma    發表於 6 天前

珍珠宮

呢個提議都幾好!

2折同意,仲要有上限,被濫用亦要提高罰款要痛到入肉嗰隻。

男爵府

畀面勳章

mcheungm 發表於 23-6-7 23:21
兩蚊車費原本係好主意.
但因為有部分人濫用,而家政府不斷有人出聲,如果大家都仲係咁樣,遲早冇得玩...
...

眼見好多長途短搭,見過有兩個婆婆搭分段小巴,有個叫司機分段,另一個大大聲講唔使自己比理得佢我覺得收車費幾多%好合理,咁樣先可以防止長途短搭!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

侯爵府

回覆樓主:

所有長者八達通都好似樂悠咭咁,要實名咪解決到問題囉!

SiuBBee    發表於 23-6-8 19:12

男爵府

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26

但咁樣計落睇落可能政府貼得仲多,兩折好似太平,長途只係俾2蚊多啲啲,即係啲人就算搭過海車搭1個站,政府都仲係要補貼咁多,但短途4蚊車收得1蚊,政府又比以前貼多左

男爵府

我覺得1至5繁忙時間應該取消長者優惠,或者半價就夠了

Prosperous    發表於 23-6-8 10:29

男爵府

唔同意!
2折其實都係好平,半價就差唔多

大宅

回覆樓主:

成日話老人家後生時為社會付出好多,老咗畀兩蚊車佢用下,有乜問題啫
但前提下,有部分老人家真係好自私...短途搭長途車....我見過有啲老人家專係喺早上繁忙時間同啲後生爭小巴坐....
我預咗畀人插,老人家唔一定個個好....

leecnine    發表於 23-6-9 11:39
beebee67890    發表於 23-6-7 23:44

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

MKma 發表於 23-6-7 23:33
所有長者八達通都好似樂悠咭咁,要實名咪解決到問題囉!

已經做緊,報道話75%換咗,其實陸續換緊其他嗰 d,應該今年內換晒。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26

2折好似貼得仲多咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mcheungm 發表於 23-6-7 23:37
成日話老人家後生時為社會付出好多,老咗畀兩蚊車佢用下,有乜問題啫
但前提下,有部分老人家真係好自私...短 ...

我成日都覺得「老人家後生時為社會付出好多」呢句說話好好笑,唔付出嗰 d 係咪唔會老?

大宅

SOHOT 發表於 23-6-7 23:36
唔同意!
2折其實都係好平,半價就差唔多

其實在未有長者 $2 車之前,巴士公司都已經收長者半價,例如成人 $10,長者價係 $5。而家長者付 $2,政府補貼 $3 差價。

男爵府

我又唔明點解紅色小巴有$2 優惠?

子爵府

開不了口 發表於 23-6-7 23:35
但咁樣計落睇落可能政府貼得仲多,兩折好似太平,長途只係俾2蚊多啲啲,即係啲人就算搭過海車搭1個站,政 ...

其實好多選擇啊
例如set 繁忙時段 唔用得$2
或者 一個月$2 上限100次

珍珠宮

極同意,其實半價咪好囉防止長車短搭,都唔明點解當初會劃一收2蚊諗嗰個冇計後果架咩

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊