自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

故事好長,長話短說,前夫出軌,5要我同個囡。傾離婚時,前夫答應將名下嘅居屋轉名俾我。因為冇咩其他爭議,前5請律師,由佢入紙攪。但我想有多啲保障,因始終牽涉有層樓,所以,我請律師處理,做「申請」個一方,佢冇搵律師。

年初,出左「絕對離婚令」,點知就係惡夢嘅開始。我拎齊文件向房協申請「居屋轉名」,但房協拒絕,原因係根本5可以轉名,因我響e間居屋係「冇名」。

居屋係前夫同前99N年前聯名購入,一直係佢地兩母子居住我婚後曾經住過響居屋一段短時間,當時冇加名,亦5知道要加名。婚後一年儲夠首期,我同前夫就搬出,居屋就一直由前99居住,直至前99因病過世,間居屋一直丟吉。

自從搬離居屋,我同前夫同埋個囡一直住響自置私樓,再後來我哋賣左私樓租屋住。

離婚時,律師有提醒前夫先處理前99居屋除名嘅手續(因已過世),但就冇提過要我先加名。直至房協拒絕,我問番律師點算,律師咗一堆嘢,簡單講就係話房協5批准都冇辦法。我問:「我聘請你地就係要保障我嘅利益,點解E家攪成咁」佢哋就即刻撇清關係,話:「你聘請我地係攪離婚,咁你而家已經離到婚,我哋已經做妥曬野。」

我徬徨無計,又打番去問房協可以點處理,來來回回解釋咗一堆嘢,大概意思係要我先補地價,補左地價,居居就當成私樓性質,可由前夫轉名俾我。補地價係天文數字,談何容易我嬲自己無知(5知要加名),又嬲律師樓嘅卸責,曾經諗過索性5要間居屋,一了百了就算,但屋企人話點都應該要間屋,覺得係我應得嘅,而且同個囡亦要有瓦遮頭,寧願借錢俾我補地價掙扎左一輪,最後唯有決定補地價。

因為已經唔再相信原本的律師樓,我另外搵過一間,電話查詢時,我將個故事大致講左俾個師爺聽。師爺話層樓係「送贈樓」,第時新樓契上會寫「$0」,有啲銀行未必肯做按揭。下?真係晴天霹靂,新買家未必做到按揭,咁層樓咪即係賣5冇價值

1.請問係咪真係如師爺所講,層樓會成為「送贈樓」?

2.請問「送贈樓」係咪真係會有機會做5到按揭?

3.如果層樓真係做5到按揭,只可自住,咁仲應唔應該補大筆地價落去,定係真係放棄5要呢?

4. 除咗補地價之外,請問仲有冇其他更好嘅方法解決

身心疲累,以為終於可以告一段落,點知要面對重重波折。律師撇清關係,一句就開脫了。孤立無援,又5敢將煩惱嘅事講咁多俾屋企人知,只好求助BK JM,請高人指點,謝謝各位!

水晶宮

回覆樓主:

坦白講,居屋當時你99仲係度,唔加你名係正常,你都冇份供過,99在生時正常都唔會加新抱名。

叫你前夫搞,佢唔搞都冇呼,因層樓本身唔屬於你,你都冇份供過。你唔好自己補錢,萬1你前夫反口,連渣都冇

男爵府

賣左佢俾錢你ok?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

2015PY 發表於 23-6-19 11:40
故事好長,長話短說,前夫出軌,5要我同個囡。傾離婚時,前夫答應將名下嘅居屋轉名俾我。因為冇咩其他爭議 ...

送贈樓難做按揭,5年內不能買賣,不可申請政府房屋,破產......
你可上網search下

不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

會唔會最直接,叫前夫賣左層居屋,直接比錢你

珍珠宮

離咗婚,法律上無關係
未補地價嘅居屋唔同私樓,唔俾轉名好合理
俾唔到屋
只能同前夫傾改俾錢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

同意#2 說法。
千祈唔好出錢補地價。
因為現在層樓根本唔屬於你, 如果你拎了錢俾ex , 佢拎完又唔搞, 你就賠了夫人又折兵。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你趁仲有得傾,不如直接傾要錢算啦

根本層樓就係由始至終都無你份

公爵府

回覆樓主:

賣樓,攞錢,走人,咪得囉。

男爵府

回覆樓主:

賣樓,攞錢再買,似係最簡單做法。

199707100304    發表於 23-6-19 13:12

象牙宮

點解唔叫前夫賣左居屋,直接比錢你,賣前最好搵証明,賣完會比錢你。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

送贈樓交贈人係可以隨時攞返架,買左去一了百了

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

送贈人

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

故事好長,長話短說,前夫出軌,5要我同個囡。傾離婚時,前夫答應將名下嘅居屋轉名俾我。因為冇咩其他爭議 ...
好複雜,幫推

男爵府

回覆樓主:

既然拎咗離婚令,即前夫願意比間屋你。你試吓同前夫一齊搵個律師問下,可唔可以由前夫以市價賣咗層樓比外人後,由律師樓將尾數直接比返錢你?
你前夫離婚一刻話要轉名比你,佢都係要補地價,試下傾佢比補地價先,佢唔肯就一人一半,之後賣樓尾數度扣返d佢。
離婚令下同意嘅嘢,好似可以雙方同意再同法庭申請改?咁改返叫前夫賣樓比cash你。
你之前間律師樓就去律師公會投訴下啦。都痴痴哋,點會寫咗樣嘢喺離婚令係實際上唔可行?根本係佢哋諗漏咗,宜家縮沙。

伯爵府

層居屋一來你冇名,二來你冇供過,原則上你係冇份。既然離婚,不如索性坐底正正經經傾膳養費,該給多少給多少,不要貪層居屋,或者將來留俾你女都唔定。唔係自己名下補咗地價萬一前夫反口,小心賠咗夫人又折兵。

公爵府

咁前夫賣比你得唔得。唔當轉,係當賣。只係私下唔收錢,比返你

珍珠宮

回覆樓主:

就算未離婚,居屋加名當樓宇買賣,好似都要補地價。
惟有叫前夫賣比綠表人士,唔駛補地價,然後分錢比你。

珍珠宮

2024年龍年勳章

律師應該提下你。
唔通再結婚,加名,再離?

子爵府

2024年龍年勳章

加菲貓3 發表於 23-6-19 12:05
咁前夫賣比你得唔得。唔當轉,係當賣。只係私下唔收錢,比返你

樓主冇綠表資格,唔可以買未補地價居屋
前夫賣樓就要補地價,當然呢筆錢就變咗樓主出

首頁
12345...8