自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Pulmma 發表於 23-6-28 17:49
應該短期內,都唔會再計劃 景好靚,但去過就算 野唔係好啱食 我瘦 ...
唔知係咪你唔好彩,我之前遇到既瑞士人大部分都好friendly。我主要行程係行山,基本上係山上遇到既人都好主動打招呼。可能遇到過一兩個禮貌差既職員,但感覺係好個別例子,又可能我少接觸人。

第一次同我屋企人去瑞士既時候,入境職員都有問我地去邊,係我主動拎曬D酒店booking俾佢睇,我自己覺得幾開心好似傾計咁。有時入境歐洲我自己一個人,職員一句話都唔同我講我反而會有少少失望。我覺得如果行程係Schengen area裡面,唔算唔關事呢,始終你係入境Schengen area,相信你應該係匈牙利離境Schengen area?我上星期係德國入境再轉機去奧地利,職員都有問我去邊、留幾耐。

歐洲機場安檢我遇過既我覺得嚴格過香港,記得好多時要除曬money belt、行山鞋黎過埋X ray。我今次都要,仲要我漏左一支細液體係袋無拎出黎,佢地都要搜我個袋拎出黎睇過可以先放行。

大宅

應該短期內,都唔會再計劃 景好靚,但去過就算 野唔係好啱食 我瘦 ...

好在都係去旅行,d野唔岩食又真係難搞,不過起碼叫試過丫!

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

Pulmma 發表於 23-6-27 16:33
奧地利坐火車去匈牙利都係兩個幾鐘火車就到匈牙利中央車站。

呢個城市 好聽叫保育,唔好聽叫無發 ...

好正

珍珠宮

長知識
有買車票但無do時間都要罰錢

建築物好古典

瑪瑙宮

冇理由是呀咁佢之前飞都除唔到吗

侯爵府

開心吸收勳章

好正.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

秋天與楓葉 發表於 23-6-29 15:31
長知識
有買車票但無do時間都要罰錢

係呀 雖然唔係罰好多但唔抵吖ma, 比埋張單比佢睇,佢話張單程無入閘時間就當逃票 因為daypass 唔駛過機。

但出閘又有機過,我地唔熟操作,買咗飛跟人群行。一家4口,一人罰幾百 有d傷心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊