自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

wcandtt 發表於 23-7-2 10:43
要平就返大陸配,我去橫崗,我配最薄嘅蔡司鏡,鏡框係好輕嘅物料,全部都係$1200人民幣。

我的蔡司鏡,可 ...

... 想同阿女去配... 搵佢做老鼠先, 佢只是近視, 簡單D
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

KOKOMAN 發表於 23-7-2 17:09
深圳有冇名牌镜架?

深圳有名牌框但我覺得係假貨,名牌都無用,亮視點配不是片出問題,係框殘到不想掉,只是用了三年,這個Dun日本框用左兩年完全唔覺舊,連鼻膠都無變
attach0/tmp/phpSiBSeG

大宅

Anpanmama 發表於 23-7-2 18:48
老老實實,眼鏡框可以買名牌,漸進鏡唔使買太貴,因為度數應該都會深得好快,年零兩年就要配新鏡,你初初 ...

又唔係喎!如果平係低階,配左用唔到,但塊片都要千五,真係視乎商店老唔老實,但在香港配真係太貴了,日本連框都係一千左右,但片質素已是香港5千貨色

講加深2016 2020度數唔差得好遠,我現在仲用緊2020度數

大宅

SmallTungmama 發表於 23-7-2 15:53
想問下你喺日本邊間配有hoya 鏡, 我問咗幾間都冇hoya鏡!

https://item.rakuten.co.jp/meganeyou/enkinset-2394/

漸進套餐,但框款適合太陽鏡,基本片我都覺得好過香港兩千幾蚊片,連框一千有找

大宅

2024年龍年勳章

安格 發表於 23-7-5 00:00
https://item.rakuten.co.jp/meganeyou/enkinset-2394/

漸進套餐,但框款適合太陽鏡,基本片我都覺得好過 ...

謝謝資料, 係咪網上訂?叫佢寄香港,?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bileebarla 發表於 23-7-2 07:27
最近驗眼 有百幾度老花 近視四百 有少少散光
先至知道 原來漸進鏡咁貴眼鏡舖 sell我 蔡司1.60防藍光漸進鏡 ...

我配漸進同近視 用咗1200蚊連框 係香港
日本の平安を祈ります

大宅

SmallTungmama 發表於 23-7-5 05:49

現在應無直送,打集運地址,再轉運,網頁版容易搵d,唔係每款架都可配遠近鏡

我也係時候要再入貨了,之前一個平架好殘,現左只有一副長帶,香港配兩副完全唔用得

最近在香港日本速配問我用緊質素片要兩千,日本不用600

但最大問題近期登記日本網站唔識入假名,用開帳號又無問題,不改我最近都順利開多個帳號

大宅

SmallTungmama 發表於 23-7-5 05:49

這页有用,但太多不同功能產品,真係不懂,上次兩副漸進片,只差1000yen,平的是泰國制,貴的是日本制,初用有小小分別,但適應了又差不多,今次想豪d試最貴,都比香港好,但嘗試先去亮視x驗眼https://item.rakuten.co.jp/meganeyou/c/0000000434/

男爵府

babytt2 發表於 23-7-2 14:59
我用不出分別, 以前配親都千幾,又重

去日本配之後,又平又輕,爽

日本配大約要幾多日先可攞?

翡翠宮

回覆樓主:

值唔值好個人
我唔會響眼鏡上玩費太多

男爵府

回覆 SmallTungmama 的帖子

JINS 係用HOYA鏡~

男爵府

先至知道 原來漸進鏡咁貴眼鏡舖 sell我 蔡司1.60防藍光漸進鏡 ...
我以前也用過貴鏡,現在用瑞x寶(有幾個級數),因為度數快變年半內又要换,唔覺有分别,貴鏡一樣會花。

男爵府

回覆樓主:

我係大陸配左hoya漸進老花+散光,RMB1,270算唔算貴?但真係好輕,我係第一次配眼鏡,唔識。

男爵府

bileebarla 發表於 23-7-2 13:36
多謝大家意見. 我四字頭 有排都未攞到醫療券 已經覺得因為衰老而引起的開支頗大 例如老花 植牙 肩周炎. ...
牙真係好貴吖

翡翠宮

不用咁貴。漸進帶2年左右就耍換。去旺角D樓上舖啦。貴D咪愛視美。我4月換$3200。

子爵府

Chace 發表於 23-7-2 10:11
一分錢一分貨,用蔡司鏡片,越貴越簿越輕,日日戴,不會慳,為起上嚟$12000一副,漸進多數老人家用,用政府 ...

我入嚟睇,就係因為多年來喺香港配過幾副漸進,都5000幾蚊, 跟住舊年喺日本配咗Jins 850, 係大陸框, 帶咗一段時間,非常唔舒服,個鼻一個印,然後去Jind香港分店調較完都係一樣,最近視力出現問題,要睇眼科醫生,所以個心入面好唔開心,唔知有冇關係。 所以的起心肝去配副好啲,去配咗一副,淨係蔡司鏡片要20000幾,我只好配平啲Hoya片,埋單都要12000幾。

象牙宮

andywmama 發表於 23-7-8 22:38
日本配大約要幾多日先可攞?
漸進要最快7日。

象牙宮

你話我一向比較慳錢。那不太值得买。
老花一路會改變。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實鏡片好容易花,我唔會買太貴
日本の平安を祈ります

侯爵府

wcandtt 發表於 23-7-2 12:46
你睇樓上我回。

您好,我们的具体地址是:

JM, 我見有人出 post 問漸進鏡, 我推返個 post 上來 update 下!

我新年前照你的推薦去咗呢間搏士配眼鏡, 因為要 7 日, 啱啱先通知我已造好, 所以未有時間上去拎!

整體經驗好好, 技師非常之細心認真 (我唔叫佢做驗光師, 因為唔知內地有冇好似香港咁, 有專業定義的驗光師)! 我地目的係配貴嘢, 因為本身在香港已配咗副 pentax 鏡, 什牌框, 都要 $1,800。

今次係配蔡司鏡片, 鏡框, 加防藍光, 加變色, 1.5 鏡 (技師話我地度數淺, 唔使花錢配貴一些的1.6或以上鏡片)。我地配咗 2 副, 每人 2,500 人仔, 我估可以再講價, 但我見佢好好服務, 唔想再壓佢價, 因為已經平過香港好多。

拎咗鏡之後再報告! 你相片的指示非常清楚, 好易搵, 唔該晒!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊