婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

琴日星期日, 老公晨早7點幾接左99電話, 話一齊去飲茶, 咁ok啦佢地話飲10點, 阿仔一早醒左, 我地就係屋企hea到9點9先出門口行去99屋企,去到見到大伯都到左,到呢個時候99先叫姑仔起身,話人齊喎...

唔係ma,約左10點架ma,10點先起身,mimi more more咪11點先出得去...

姑仔仲要真係超慢動作, 先食個yogurt, 再飲杯鮮奶, 慢慢梳洗/襯衫/執樣, 完全冇理我地成村人等緊...

好彩預左佢地會遲, 都食定個包打底, 如果唔係實餓死...我慣左好早食早餐架...

心諗, 好唔好下次叫老公自己同佢地去飲茶, 我唔想又去佢屋企/茶樓呆坐成粒鐘, 但又好似好小氣咁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

可唔可以下次你地約喺酒樓等, 你地去到照叫嘢食, 食住等? 如果佢地遲成粒鐘, 你地話有事趕住走, 埋單鬆人先.

水晶宮

原帖由 tantanmama 於 09-6-15 14:11 發表
可唔可以下次你地約喺酒樓等, 你地去到照叫嘢食, 食住等? 如果佢地遲成粒鐘, 你地話有事趕住走, 埋單鬆人先.
呢個方法都幾好

大宅

唔覺得你小氣..比著我都會好炆~不過依個姑9都唔算太衰,唔用浪費energy嬲佢la~

伯爵府

原帖由 tantanmama 於 09-6-15 14:11 發表

唔等齊人就叫野食, 好似唔係咁好
同埋老公一定唔會咁做

係茶樓等齋坐又好似好礙眼
同埋次次都係去佢地屋企附近個間茶樓架 (其實都好近我屋企), 6299同茶樓好熟, 唔洗等位, 所以通常都係6299攞位先架

其實都唔止一次係咁, 週不時約出街食飯, 又係成村人係屋企等, 個個都mimi more more...

伯爵府

原帖由 c雅 於 09-6-15 14:22 發表
唔覺得你小氣..比著我都會好炆~不過依個姑9都唔算太衰,唔用浪費energy嬲佢la~

咁我姑仔又真係唔係太衰, 仲好鍚我個仔添
不過唔多唔少都有d 公主病囉...

大宅

唉! 我都好怕同老爺奶奶家人飲茶....始終要客客氣氣咁, 我都試過又係未黎齊係度等食咁....一味飲茶飽, 食又唔食得多, 因為總有人出聲話驚叫得太多食唔晒喎!~ 成十個人,炒粉麵都唔叫d,每人吃得幾粒點心點會飽丫........

不過你個case, 個姑仔都唔係太差, 可能佢知道來到都仲未有得食咪係屋企打底先囉

男爵府

如果係我
我會叫老公佢地出得門口call 我
我直接去酒樓
咁又唔使行黎行去
又唔使等個姑仔

伯爵府

原帖由 chaklongma 於 09-6-15 14:50 發表
如果係我
我會叫老公佢地出得門口call 我
我直接去酒樓
咁又唔使行黎行去
又唔使等個姑仔

老公會覺得係屋企hea...
不如帶個仔去99屋企等
咁阿仔又可以同大伯玩
因為阿仔好跟大伯架

珍珠宮

唉~ 我個妹都係咁樣.....

明明約好12點係酒樓度見, 我地個個最多12點3,4就到齊, 佢2小姐同佢BF就2點先到....... (擺明12點幾打電話比佢, 先岩岩起身果隻啦!)

好彩既係, 一家人飲茶, 我地咪唔等佢, 叫野食囉! 唔通成家人坐係度齋飲茶, 等佢2個後輩呀!

不過往往佢黎到時, 都全家食飽, 個個望住佢地2個叫到成檯野咁食囉!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

我最憎人遲到, 唔止浪費佢一個人既時間, 係十個人等, 十個人既時間, 仲要mimi moremore, 我會約係茶樓食住等, 食飽就埋單起身鬆人, 下次再約
如果食到尾先來, 我食飽就起身走, 我唔會十個人等佢一個食, 等佢自己一個留o係茶樓自jump自飲, 我估下次佢都唔會再遲到.

大宅

下次你地預早打比姑仔問佢起左身未囉

伯爵府

你姑仔嫁左未架?
如果未,唔駛為呢d人勞氣喎,遲D總有人總有方法治佢架!

別墅

原帖由 siusum 於 15-6-2009 14:01 發表
琴日星期日, 老公晨早7點幾接左99電話, 話一齊去飲茶, 咁ok啦佢地話飲10點, 阿仔一早醒左, 我地就係屋企hea到9點9先出門口行去99屋企,去到見到大伯都到左,到呢個時候99先叫姑仔起身,話人齊喎...

唔係ma,約左10點架ma,10點先起身,mimi more ...

不如飲住茶、睇住報紙、食住等啦~

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

不如你當係奶奶屋企等果個鍾係activities 之一---仔仔同大伯玩, 老公就同6299傾下計, 你可以買D野食和雜誌食住睇, 咁樣會無咁勞氣.

伯爵府

原帖由 張家大少奶 於 09-6-15 18:14 發表
我最憎人遲到, 唔止浪費佢一個人既時間, 係十個人等, 十個人既時間, 仲要mimi moremore, 我會約係茶樓食住等, 食飽就埋單起身鬆人, 下次再約
如果食到尾先來, 我食飽就起身走, 我唔會十個人等佢一個食, 等 ...

其實我同6299一家關係唔錯
雖然唔係好friend, 但都客客氣氣,
所以我唔會唔等佢地, 廢事本來好地地一齊飲茶, 又變左好似各自各咁

其實都唔係好勞氣, 只係姑仔都係細我1歲, 點解d時間觀念咁差, 大伯都到左, 我地又住附近, 明知自己起身搞lee搞路要成粒鐘, 就應該自動彈起身啦...齊人先梳洗好似過份左d, 仲要次次都係佢遲, 試過講明book左位7:30食飯, 就7:30都仲旺角係行緊街
我地係hk side 食架

複式洋房

原帖由 siusum 於 16-6-2009 10:01 發表

其實我同6299一家關係唔錯
雖然唔係好friend, 但都客客氣氣,
所以我唔會唔等佢地, 廢事本來好地地一齊飲茶, 又變左好似各自各咁

其實都唔係好勞氣, 只係姑仔都係細我1歲, 點解d時間觀念咁差, 大伯都到左, 我地又 ...

禁止訪問

大宅

約夫家d人食飯,預左有一個鐘呢d發呆時間,如果我肚餓,就會嗲老公,咁佢會叫幾碟比我食先,d野食擺到上檯仲要扮晒野話:耶!使唔使等埋佢地先呀?

首頁

尾頁

跳至