自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

有至親的人意外地PASS AWAY, 我成個月都係咁,我明白每一條街都有歲月的痕跡, 佢間房都係要幾個月後先敢入去面對。

記住你仲有小朋友要照顧, 要陪佢成長的。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然好多人話時間會沖淡,但我反而覺得想思念就思念,只要唔好俾自己沉浸於負面情緒中太耐,生活還是要過。思念一個人,等於肯定佢嘅生存價值,你掛住佢,佢就係真實存在過,雖說人死如燈滅,但我覺得美好嘅記憶可以轉化為生存嘅力量,以前未能同先生去嘅地方,你以後帶住思念嘅情緒去,用積極正面嘅態度去生活落去。

我識一個老太太,老伴過身後,佢自己一個人去探下朋友,約親友去食好嘢,自己煮完飯放上網,有人問食譜,佢就教人煮,同網友分享吓日常生活。佢話死就一世,唔死都大半世,餘下日子想依然可以開開心心咁過埋,將來去到另一個世界見到老公,可以同佢講。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

牛年勳章

rose-mag 發表於 23-7-13 12:46
雖然好多人話時間會沖淡,但我反而覺得想思念就思念,只要唔好俾自己沉浸於負面情緒中太耐,生活還是要過。 ...
正能量

男爵府

心酸,希望你早日可以走出陰霾

珍珠宮

回覆樓主:

時間系良藥,慢慢會好

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

起碼到最後你地感情仲好好,好過有啲就算雙方在世,日日當對方仇家一樣

男爵府

加油, 和囝囝一切繼續努力, 好好生活.

男爵府

畀面勳章

寶貝豬豬234 發表於 23-7-12 21:13
佢個電話號碼我冇停,我有whatsapp比佢

都係好方法,你心內想同佢講什麼就講什麼,每個人都會有自己治癒能力,現在你覺得這個方法最舒服就用吧,就像喝咖啡一樣,落多少糖最好喝,自己才最知道,加油(emoji)

男爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 23-7-13 12:46
雖然好多人話時間會沖淡,但我反而覺得想思念就思念,只要唔好俾自己沉浸於負面情緒中太耐,生活還是要過。 ...

很喜歡及認同你第一段說話,我要cap 圖收藏(emoji)

別墅

回覆 寶貝豬豬234 的帖子

妳好,
我也是同路人,很明白妳的感受。
愛妻6月初因急病走了,
那種錐心之痛,真是非筆墨難以形容,
像是身體缺少一部份。
會問上天為什麼帶走一個好人,而不是帶走自己,也自責自己不好好照顧她,令她走了。
而家每天好像行屍走肉般,有時也對着相片説對不起,生前冇好好照顧妳。親人及朋友
都說不關我事,叫我放開些,
但人之常情,冇可能一時三刻放低,
就算以後能放低,我想與她回憶是不能忘懷的,永在心中。

很明白妳失落,我也看UT影片,
看看大陸有那些動物園,愛妻愛看小動物,
本來想帶她去嘉道理農埸,但已經,,,,,
要哭便哭,可抒發心中的情緒及抑鬱,
遲D感覺就好些,保重。

大宅

回覆樓主:

世事无常,很難看透,我是离婚者,曾经安慰自己幸好另一半不是死了,而是叛离,明白这是很痛的,也想想他在另一个世界应该不想看到悲伤的你,也希望你和兒子好好的活下去(emoji)

大宅

深碎的人 發表於 23-7-13 18:07

妳好,

係,好痛好痛
我成日諗點解有啲人夫妻不和,想對方死,果D又冇事冇幹,我地兩夫妻只想養大D仔,每日一齊起身去買餸,一齊去行下山去下小旅行,過時過節一齊煮飯同屋企人過節,點解咁都唔可以?

我發夢,喺夢中大喊大叫,我話我自己個心穿左個好大嘅窿,我冇力再行落去,其實現實中嘅我係行屍走肉,真係好辛苦

TEMPO123    發表於 23-7-13 18:34

大宅

深碎的人 發表於 23-7-13 18:07

妳好,

你地有小朋友嗎?

大宅

寶貝豬豬234 發表於 23-7-13 18:32
係,好痛好痛
我成日諗點解有啲人夫妻不和,想對方死,果D又冇事有幹,我地兩夫妻只想養大D仔,每日一齊起 ...

人生是一個靈魂,進入了一個肉身後,來這世上一次單程的旅行,自己來,自己走,沒有約定你一齊走的哦。到你也不得不走了,到天堂後又見到當初的家人了。

您現在還在旅途上,好好過好每一天。

是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

大宅

obligation118 發表於 23-7-13 12:59
起碼到最後你地感情仲好好,好過有啲就算雙方在世,日日當對方仇家一樣

就係咁,先咁可惜.咁痛苦⋯⋯

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你哋他日會唔會見返面我唔知。

不過據各宗教理論
自殺和不是自殺一定不是去同一個世界……

引用某劇對自
用你雙眼代他看這世界的美景,
用你雙耳代他聽這世界的聲音,
…………
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

寶貝豬豬234 發表於 23-7-12 20:05
老公過左身個半月,我如常生活及工作,對住家人我好似冇事咁,都有一齊食飯飲茶……

但係我真係好唔開心, ...

好好保重,為小朋友好好行落去。

我理解失去親人嘅痛,真係痛到形容唔到。事情只發生左冇耐,時間會幫到你,沖淡唔到的,但會變成另一種思念。

男爵府

गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

別墅

非常明白妳說的痛,我同愛妻的生活也是很簡單的,
一同煮下野食,睇下電視就會很開心,
可惜她很後生就走了,只好希望她在天堂安息。雖說如此,但是仍很難放下的。我每天起身也和她說早晨,
說非常掛念她,所以很明白妳很掛念妳先生。

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊