自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-7-19 06:42
same here, 我身邊就係呢啲朋友
買咗幾層樓放租,香港黎講唔叫發大達
叫做中產以上咁囉,供小朋友去邊讀書 ...

可能我真係識人少
除咗屋企有錢嗰班之外
呢班二世祖日日用父母錢吃喝玩樂玩跑車

唔識人讀完中五升唔到大學,然後出嚟做嘢
家庭月入有over 20萬…….

讀唔成書搵到錢應該係有
但比例唔多囉

水晶宮

2024年龍年勳章

yy_chow1210 發表於 23-7-18 22:59
你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?
雖然話學歷≠將來搵錢搵得多,但我 ...

讀書叻係學識豐富咗,但出來社會大學就唔係學識等於一切。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-19 07:47
MDRT 是什麼?

百萬圓桌會

珍珠宮

回覆樓主:

有啲嫁個好人家,有啲開自己舖頭,有樓有車。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我反而覺得,以前中學讀書名列前茅果堆,現在生活只係好普通,亦唔係咩高薪厚職,反而有幾個讀書一般,操行麻麻,揾到自己方向,真係發展得好好…

男爵府

其實我覺得都好睇際遇。我身邊讀書叻嗰啲都係平平淡淡過生活,當中都有專業人士咁都可以叫做人工高。

之前讀書唔係咁叻嗰啲,反而人工搵得仲高,有啲輾轉之下都做埋專業人士,有啲就有自己生意。

珍珠宮

小ice 發表於 23-7-19 00:28
做咩生意?

一個做基建,另一個唔講,行頭太細一講就知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話比你知 讀唔成書果d 全部好富貴 條路一帆風順........... 你信唔信?
如果係 點解咁多父母死谷爛谷 又補習又買補充練習比細路, 考得唔好又喊晒口

做建築地盤都可以搵好多錢 , 但係辛苦錢
讀書唔係人生既全部, 只係令你條路選擇多d

讀到書當然好, 讀唔到書但識諗勤力做野, 儲到筆錢識理財..都可以安穩生活...大有人在

珍珠宮

yy_chow1210 發表於 23-7-19 06:38
做邊類專業人士?點樣讀書唔叻但又做專業人士

初中成績差
但公開試好好,所以入到好好的大學
行業做過唔少
最後個行行頭窄,唔講喇
因為咁,唔少人好驚訝

伯爵府

你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?

最成功一個成為判頭,住宅私樓有私家車,亦有人憑自己能力過住小康的生活,有人做緊侍應、sales,家庭主婦,司機等。

珍珠宮

覺得搵得多定少,其實睇個人既上進心
有人大學畢業,不過懶,只想搵份hea工過生活,呢啲咪搵1,2萬囉
有人有上進心,不論佢大學定小學畢業,肯搵機會搵多啲既,一個月over 5 萬1x萬都有
我覺得係上進心問題

男爵府

回覆樓主:

讀書唔好個班,大部份有車有樓,生兩個去幾次旅行

好個班都有,不過唔夠唔好個班人多
(我識既人計)

大宅

回覆樓主:

我叔仔而家係一個判頭,接job返黎而家十幾萬一個月 , 佢無心向學但勝在做人圓滑唔自大,所以去到邊都好多人照顧佢

珍珠宮

舉個例,我老豆幾十年前鄉下落黎,同其他兄弟一齊落黎,佢當時教育水平係高中,做教師
落到黎香港,乜都唔識搵又唔去搵,搵啲車衣係度慢慢學,又做啲搭棚,但最後都搵得少。反而佢啲兄弟識搵機會開餐廳,搵好多錢,我老豆只想糊口,一個月只搵幾千

唔識搵機會既人只會成世捱窮。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

當年我身邊讀書差/唔讀果D
女仔多數好早就嫁人生仔,
未到20已經生左, 跟住做全職主婦, 無做野
男仔多數好做消防員/警察果D 紀律部隊, 聽講係
另外認識D 讀唔到書既就做水喉, 健身教練, 跟車文員
無一個買到樓或者有咁既打算
一係租, 一係申請公屋

子爵府

上面所講成功個d都系做生意,其實讀書叻又做生意系咪會更成功?如果個個都咁好,基層工到底系邊個做?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港地讀書唔成都有車有樓, 早兩年D人仲講乜野生於亂世
天朗氣清

子爵府

selinako^^ 發表於 23-7-19 09:12
話比你知 讀唔成書果d 全部好富貴 條路一帆風順........... 你信唔信?
如果係 點解咁多父母死谷爛谷 又補習 ...
系呀,讀書叻你可以選擇坐辦公室或者做地盆,但系吾叻就只有做地盆呢個選擇。一系你屋企有米,或者你有特別的才華,或者生得特別靚

selinako^^    發表於 23-7-19 11:36

男爵府

回覆樓主:

我老公,讀書唔叻但又未算差到貼地,而家靠把口同腦搵食,有車有樓,養得起我ftm同三個仔女加工人,算還好吧
佢人緣好好,例如我同佢有時去一間食雲吞麵,70歲事頭婆會問:靚仔點解幾個月冇來,佢又會答:幾個月冇見你,換左髮型後生左咁多。而我係其他地方食足幾年都唔認得個老細咩樣,我由細到大考前幾名又如何

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

勞工階層嗰d幾乎全部都無大專以上學歷(讀唔到書),地盤、裝修、洗碗、侍應、收銀、掃地、司機.......

讀多d書, 就算揾唔到高薪厚職, 起碼都可以有得揀一份坐office涼冷氣的文員, 唔駛日曬雨淋或企足一日。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊