自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

howmuch 發表於 23-7-29 12:03
其實,有牌冇牌職能上,冇分別,但一般有牌的prospect 會好啲。 如果唔係audit, Acca 同 HKICPA 都冇太大 ...

咁ACCA 同HKICPA 考試內容分別大嗎?

水晶宮

travelman 發表於 23-7-29 13:19
咁ACCA 同HKICPA 考試內容分別大嗎?

我都考咗30年幾了,唔知現在內容有乜分別,我只知 ACcA是純筆試,HKICPA 有report 及 筆試。

子爵府

maggie.tang 發表於 23-7-28 17:29
唔知你係咪做開會計, 我今年48, 無lcc, 無牌, 只有diploma, 舊年年尾先啱啱轉工, 我平均一年到就會轉工, ...

好奇問下,轉工咁多次,現在是咩職級?

水晶宮

dleelm 發表於 23-7-29 13:36
好奇問下,轉工咁多次,現在是咩職級?

如果唔介意人工,職級又有乜所謂…,呢一行越高級,越困身…,冇曬家庭生活。

子爵府

cookingymt 發表於 23-7-28 12:36
Lcci vs Acca
已爬文。一般而言,Lcci 是會計文員考的。Acca 是會計師考的。老一輩的人,一般中五/中七先考 ...

唔知樓主幾大。我勸大家攞時間考返個degree, 考ACCA 付出時間和表現知識不成正比。

大宅

回覆樓主:

題外話, 因練習做試算表,

有冇用peachtree 系統,有事請教

其中一個帳戶名稱(陳大文)
該賬目類別別是other current liability
ending balance 顯示-200

但peachtree 系統自動做的試算表
200放在credit位置

但liability 的 -負數 ,不是放debit嗎?

有無會計人可指教?

謝謝

子爵府

Manwah 發表於 23-7-28 17:18
你的頭一句我認同, 但第二句就唔太可信.

因為近年太多人移民, 基本係會計行缺人, 但收入同付出不成正比

我見啲人考唔到HKICPA就轉考CPA Australia,知道後者唔可以簽名,除此之外,兩者分別大嗎?

子爵府

howmuch 發表於 23-7-29 14:31
如果唔介意人工,職級又有乜所謂…,呢一行越高級,越困身…,冇曬家庭生活。
...

如果係咁,同一個普通文員無分別。
有考專業試,有牌便是會計師,在大公司,有機會上到CFO ,在細公司已經坐到高位,同會計文員差天共地。當然十足付出未必有十足收獲,食得鹹魚抵得渴。

水晶宮

dleelm 發表於 23-7-29 16:14
如果係咁,同一個普通文員無分別。
有考專業試,有牌便是會計師,在大公司,有機會上到CFO ,在細公司已經 ...

我係講緊,經常轉工嗰個,經常轉工,難道你覺得佢係想做CFO咩?

子爵府

happy+ 發表於 23-7-29 15:52
我見啲人考唔到HKICPA就轉考CPA Australia,知道後者唔可以簽名,除此之外,兩者分別大嗎?
...

我有朋友就係咁,無考HKICPA,考美國CPA,反正做私人公司,無大分別。

子爵府

howmuch 發表於 23-7-29 16:18
我係講緊,經常轉工嗰個,經常轉工,難道你覺得佢係想做CFO咩?

你講得啱

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

happy+ 發表於 23-7-29 15:52
...

應該不大的。

但Australia 好似考MC

而HKICPA就是Long Question, case study, 好似QP 仲有presentation. 所以so far 我的下屬未有一個可以考到HKICPA. 就算ACCA 都考未到。

如果不做Listed, 咩牌都可以的,因為唔駛你簽名。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

要對老公好 發表於 23-7-29 15:39
題外話, 因練習做試算表,

有冇用peachtree 系統,有事請教

Liability- normal balance 係credit size 喎!

有些系統顯示係(負數),即係「-」

你應該連LCC -3rd level 都無。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

Manwah 發表於 23-7-29 21:41
Liability- normal balance 係credit size 喎!

有些系統顯示係(負數),即係「-」

多謝解答

我理解,liability 正數係 credit
但因為系統出 負數
所以我理解為 debit ,

但不明為何在credit ?

珍珠宮

Goldfat 發表於 23-7-28 16:21
如果30歲以上,坦言講,唔建議入行做會計。40歲打後有無牌都難搵工,可以去香討睇下。
...

當年就係畀心機考個牌,仲讀埋master,而家即使年紀大,工轉工,從來沒有問題。
我覺得視乎你
1)有冇專業資格
2) 以往工作經驗是否做開大公司, 特別係跨國公司,即MNC
3)big4做過更加好
但如果做small firm就梗係前途爭啲啦

珍珠宮

maggie.tang 發表於 23-7-28 17:29
唔知你係咪做開會計, 我今年48, 無lcc, 無牌, 只有diploma, 舊年年尾先啱啱轉工, 我平均一年到就會轉工, ...

咪住,你搵幾多錢先?我請親啲subordinates ,如果冇牌,即使以往做開大brands,佢哋都好難搵轉到工喎 。 由於週街有會計資歷,但冇牌嘅中低層真係好多 呢啲都係佢哋同我講

伯爵府

中低會計文員她難請人,搵埋agent搵人都只係得兩份CV黎in,一個放飛機,一個唔啱心水 ,人工20-25K。

伯爵府

Manwah 發表於 23-7-28 17:18
你的頭一句我認同, 但第二句就唔太可信.

因為近年太多人移民, 基本係會計行缺人, 但收入同付出不成正比

Agree

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊