自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

bks2014 發表於 23-7-28 15:26
死者生前在座頭扮去40樓某單位訪友。座頭沒有同40樓某單位戶主確認就放死者入去搭電梯。追究起上嚟,座頭 ...

追究甚麼?死者家屬告管理公司?
住客追究管理公司?
管理公司反告返個鬼佬擅闖民居?
最後都係不了了之,最緊要睇吓有冇得R保險賠

子爵府

fong2005 發表於 23-7-28 15:58
之後⋯唔知會唔會成日有(人)敲窗
事實上係由佢單位跌/跳落去
食硬凶宅名啦

正宗的飛來橫禍

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我係屋主都唔會開門,工人就更加唔會開,打份工如果放左個賊入來份工可能不保,佢玩得死亡遊戲預左會輸左條命,自己選擇自己負責。

大宅

回覆樓主:

會報警, 一定唔會開窗囉

子爵府

fong2005 發表於 23-7-28 16:08
唉⋯雖然工人因為保安理由而唔開窗係做得啱
但始終因為佢唔救人所以死左
終身遺憾亦唔會安樂

我覺得佢報警已經算做咗嘢啦,唔須要內疚喎。同埋唔係間間屋個窗花都可以隨時開到。

子爵府

fong2005 發表於 23-7-28 16:11
當然係跳嘅單位(計)
如果中途有跌過落中層衫架(分屍左某身體部份)(計)
落地位置(計)

累人累物!

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前有post 話姐姐放管理員入屋都嘈到又投訴又點咁! 宜家敲窗喎! 正路梗唔開啦

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

wlea 發表於 23-7-28 14:45
假設係你,會開窗嗎
換轉系我都唔會開窗啦

子爵府

fong2005 發表於 23-7-28 16:21
我都同意唔開窗係啱
但因為咁而死左人
口講玩得就接受後果

我成日都覺得刻意去做啲危險嘢嘅人唔好要求人哋救。例如惡劣天氣,又走去睇浪,爬山等行為,之後又要人哋冒生命危險去救,係好自私。所以外國出動直升機救人,係收昂貴費用。如因「魯莽」行為被救,例如偏離安全行山道路,都係要收費。https://hk.news.yahoo.com/%E9%AB%98%E6%BA%AB%E8%A1%8C%E5%B1%B1%E6%98%93%E5%87%BA%E4%BA%8B-%E5%90%84%E5%9C%B0%E7%B4%9B%E5%BE%B5%E6%90%9C%E6%95%91%E8%B2%BB-225520414.html

珍珠宮

2024年龍年勳章

wlea 發表於 23-7-28 14:45
假設係你,會開窗嗎
正常唔會開, 點知入屋會做乜?
依家就話知佢係咩事啫...但為咗一時興起, 爆鎖上天台都幾離譜

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

anniekayan 發表於 23-7-28 14:59
奇怪,一般物管都會先打電話業主求証是否有客人。

係囉,隨便放人上樓,豪宅保安應該好嚴

複式洋房

回覆 KWBN 的帖子

當值保安一定要付上最大責任。大廈的第一防線居然給訪客破了,那大廈的安全還能交託給這些物管公司的員工嗎?索性轉另外一件物管公司管理大廈好了。這批保安全都不合工作標準,他們的保安牌照是怎麼考回來的?作為保安,警覺性不是要達到高水平嗎?要不然,豪宅的立案發團可以自己招聘保安,不用找物管公司管理及安排保安輪班當值啊!這樣還可以省錢請保安,私人聘請的保安薪酬一定不比物管公司的保安高。保安主要職責就是要管理住客出入和訪客探訪住客前的登記跟確認程序。每一個訪客到來,保安也要謹慎嚴肅以待。希望日後其他物管公司的保安會藉著這個事件而提高他們的警覺性,盡責守在他們的崗位上。住客真的依靠保安管理大廈的安全。大廈安全了,大家都平安,是多麼好啊!上心工作一點,事情就會幹的好,達到崗位的標準要求了。要不然,不及格的保安,自己請辭吧
Joanna

大宅

nldw2012 發表於 23-7-28 14:55
老牌超級豪宅
之後個層應該會有記錄

超級豪宅啲保安咁求其

伯爵府

佢都算唔好彩
尋晚忽然落大雨
我都淋左一下
如果無雨佢應該無事

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

kwokdicken 發表於 23-7-28 19:32
佢都算唔好彩
尋晚忽然落大雨
我都淋左一下

如果冇落雨,由68樓爬落地下,post 上ig 威威

複式洋房

回覆 wlea 的帖子

當遇到有陌生人在自住單位外敲窗求救,我絕對不會把窗戶打開的。這個行為帶有高風險,挺危險的。
首先,自己要冷靜,然後分析一下究竟是什麼事情。
然後,我會第一時間致電給大廈管理處,告訴保安自己所住的單位,通報發生了什麼事情,並告知自己安全和接下來會負責為大廈報警。

我不會把窗戶打開的原因:
一。我不知道該人士的動機和即將的行動
二。這個人由高處爬到單位外面,也已經有犯事之嫌,不論是打劫或傷人

三。自己和家人的安全為重要,不可任意隨陌生人進家

四。如果心裡有點不安,唯一可以為窗外的人所做的是立即為該人士報警,清楚地跟接聽人員說明事發地點和地址,事發過程的重點,以便人員分派適當部門出動拯救,也希望消防人員來得及事發地點開起充氣彈床以防萬一該人士從高處失足墮下

好了,我的分享到此。希望我的分享能帶來稍微幫助給大家或與大家有共鳴

Joanna

複式洋房

回覆 wlea 的帖子

讓我想像到Marvel系列的Spiderman。哈哈哈!
Joanna

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊