自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

licpd 發表於 23-7-30 07:33
唔覺深圳比香港便但性價比高的, 服務環境好過香港

對。今早俩公婆在科大饮茶都唔使2百,食到饱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Vengerov 發表於 23-7-30 13:50
見啲人買生果
我地會拖喼買尿片,飲品等
有隻元氣森林老公好like

我淨係買左1包零食(瓜子)
諗唔到買乜 尿片野飲一向香港訂
除左西九龍站,羅湖落馬洲大部分人都唔拖喼我見 好少
我只會飲下野食少少野 踩下共享單車 所以輕裝上陣
美團啲單車周圍都有 踩一次$1.5
又唔洗按金 抵到爛
香港啲共享單車一俾最少百幾200
無得逐次買 勁呃錢

大宅

ddkaka 發表於 23-7-30 15:01
點飛呀,香港人啲質素同以前唔同晒,以前啲服務態度同拼搏精神,同宜家都差好遠啦
...

真係天渊之别。層樓父要轉仔名,可能覺得冇人同佢争,在美返来签名都費事

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-7-30 11:31
未必一定係消費唔起
我尋日至去完,返嚟二人頭等火車已過200。食買亦唔貪平,圖個新鮮吧了
...

其實等於星加坡人都鍾意放假去隔離馬來西亞吃喝玩樂,因為近近地係可以隨時即興去一轉,換吓口味,體驗一下d新鮮野。

後疫情時期,中國內地多左唔少人利用週末假期去周邊城市旅遊玩吓,高鐵又便利。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

平平常常 發表於 23-7-30 17:09
依家放暑假,係旅遊旺季,學生放暑假,多左一家大細去外遊。短線團,去飲飲食食又多返。近排連臺灣人都話 ...

香港同外地一樣都係暑假
大家一樣都困左幾年
只係走既本地人遠多於黎既遊客

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-30 17:25
香港同外地一樣都係暑假
大家一樣都困左幾年
只係走既本地人遠多於黎既遊客

正常,香港人困左三年,乜都玩到悶曬啦。所以一有機會就外遊,超短線都照殺。

香港本身好細,好容易玩曬,去一兩次就夠,好難keep住有repeating visitors。新加坡都係。

中國內地好大,可以去的地方超多,有排玩。

翡翠宮

平平常常 發表於 23-7-30 17:32
正常,香港人困左三年,乜都玩到悶曬啦。所以一有機會就外遊,超短線都照殺。

香港本身好細,好容易玩曬 ...

我識有啲人個個星期日都2日1夜內地遊
香港真係無野好玩
一式一樣既商場同鋪頭
每個國家大城市都見到果隻
悶到震之餘 仲要又貴又迫堅趕客

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大陸服務態度好過香港,價錢又平過香港

珍珠宮

147741 發表於 23-7-30 16:02
如果父母都係香港出世,邊度會返鄉下呀?!

我哋細個時,邊有同學會返鄉下呀?

係呀,佢地父母係大陸出世
做咩要利申

男爵府

回覆樓主:

大陸男笑港人「去深圳玩特別寒酸」 6大特徵一睇就知無錢:淨係識買1款手信

https://www.weekendhk.com/%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E7%86%B1%E8%A9%B1/%E6%B7%B1%E5%9C%B3-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E4%BD%8E%E6%B6%88%E8%B2%BB-ctb084-by-1568322/#google_vignette
attach0/tmp/php2tGm2H

男爵府

小肥兔 發表於 23-7-30 09:19
無所謂喎,反正返大陸食野真係好爽, 唔洗比人黑口黑面,窮唔窮唔係一句說話就能定性,留港消費就代表有錢 ...

最緊要開心。

子爵府

大陸經濟麻麻,佢地無以前咁豪,而且你呢個數據來講,香港人出入境多過大陸人出入境好多,只能夠證明香港人開關之後狂去旅行。

男爵府

回覆樓主:

內地網民更指出深圳「日料店的密度極高」,原因在於香港人喜歡食日本料理,「不少香港人經常週末飛去日本,就為了吃日料,如今來深圳吃日料反而成了『平替』」(示意圖,非當事人)(圖片來源:TVB@《愛回家之開心速遞》截圖)

男爵府

回覆樓主:

內地網民:香港人沒錢去日本了! 不少網民歸納出港人的活動「一般吃個椰子雞、烤魚、火鍋、茶餐廳,再喝杯喜茶或奈雪,逛逛小米之家,再買鮑師傅回香港!」內地網民更指出深圳「日料店的密度極高」,有非常多的日本料理店,原因在於香港人喜歡食日本料理,「不少香港人經常週末飛去日本,就為了吃日料,如今來深圳吃日料反而成了『平替』」,認為來深圳的都是沒錢的平民,更認為香港人「唔識食」,直指「深圳,這個咱們內地人眼中十足的美食荒漠,卻成了香港人的美食天堂。

男爵府

回覆樓主:

內地網民恥笑香港人:無錢就嚟玩塞滿深圳 近日,香港人一到假日湧到深圳玩喝玩樂的情況,引起內地網民的熱烈討論,有不少網民直指這些都是香港中沒有消費能力的人,每次到深圳玩的路線都是差不多,只要到這4個商場的都非有錢人,包括「羅湖的金光華商場、福田的皇庭廣場或Cocopark,還有南山的萬象天地,到處閃現著香港人的影子」,形容是「這輩子沒見過那麼多香港人」!

男爵府

回覆樓主:

內地人又沒講錯無錢先會上去深圳玩,有錢去澳門, 香格里拉,新疆,星加坡, 歐洲.....

子爵府

回覆樓主:

我內地朋友都出奇深圳有咩好食
又話我上次去北京都覺得好食
佢竟然話北京無咩食
但我真係覺得好正喎
可以話佢哋口味不同
佢哋啱食果啲我又未必岩
求其佢地好多中意食超級辣
btw佢地成日推薦我去麗江

男爵府

lileikam 發表於 23-8-3 19:06
內地人又沒講錯無錢先會上去深圳玩,有錢去澳門, 香格里拉,新疆,星加坡, 歐洲.....
...
澳門唔係錢問題,係無野行同玩,坐過一次澳門巴士
終生難忘,人生第一次咁想快D到站

侯爵府

lileikam 發表於 23-8-3 19:06
...
認同

男爵府

panda361 發表於 23-7-29 21:51
有實際統計數據。

https://www.immd.gov.hk/hkt/facts/passenger-statistics.html?d=20230722

一個月黎五百萬人,您又喊曬口

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊