自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

竇漪房 發表於 23-8-13 21:33
咁啫係雲閃都冇乜用喎!我唔係成日去的,所以長養號碼好浪費,請問有冇咩唔需要實名嘅電子支付方式?我見 ...
你起碼裝大陸支付寶就方便d, 其實而家咩都要實名。而家港版支付寶可匯款去自己大陸支付寶好快,好方便。 有埋微信大陸錢包就無敵。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我地上 2 個星期去完西安睇兵馬俑,我地係遊客去襯都係遊客區所以 買野用香港支付寶無問題。但如果無大陸微信,點餐,call 滴,做吾到 wor。
重有買入埸票,吾知點。我用微信登入網票再買票。
大陸旅遊旺季景點如果排隊買票可
以攪好耐。
香港支付寶係有滴滴但我朋友試過用吾到。
我自己覺得去大陸玩 at least 要有一個friend 可以用到大陸微信。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lyh80115 發表於 23-8-14 11:31
從化卡一直有賣,只不過由淘寶移師到微店。只能到廣州指定營業廳實名,近動物園站,詳情咨詢賣家。

幾個 ...

我係怕去景點買飛冇呢d電子支付要排好耐隊,我再研究下先

thx

大宅

竇漪房 發表於 23-8-14 21:31

thx

微信香港錢包最近加強咗內地支付嘅支援,上星期上廣州,基本上由買火車飛,景點門票,行街買嘢,大小店食嘢都殺晒,雲閃付我都冇開過

翡翠宮

dotwoo 發表於 23-8-14 22:02
微信香港錢包最近加強咗內地支付嘅支援,上星期上廣州,基本上由買火車飛,景點門票,行街買嘢,大小店食 ...

加強香港錢包掂喎,食到小程式、公眾號個優勢,呢方面方便過香港支付寶同雲閃。不過乘車碼方面畀唔畀到?

用中信或JD回4%,微信仲有邊張卡好用?要研究下……

翡翠宮

竇漪房 發表於 23-8-14 21:31

thx

景點可以用旅遊apps買,唔須要排隊買。支付方式好多,微信、銀聯、支付寶一般都有,嚟緊仲有數字人民幣。
attach0/tmp/phpU2b5MG

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

dotwoo 發表於 23-8-14 22:02
微信香港錢包最近加強咗內地支付嘅支援,上星期上廣州,基本上由買火車飛,景點門票,行街買嘢,大小店食 ...

謝資訊,可以買到車飛,食嘢俾到錢就ok

thx

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-8-15 09:53
景點可以用旅遊apps買,唔須要排隊買。支付方式好多,微信、銀聯、支付寶一般都有,嚟緊仲有數字人民幣。
...

如果可以用app都好,我怕排隊浪費時間

thx

大宅

lyh80115 發表於 23-8-15 09:46
加強香港錢包掂喎,食到小程式、公眾號個優勢,呢方面方便過香港支付寶同雲閃。不過乘車碼方面畀唔畀到?
...

乘車碼冇試,我用iPhone , 開咗深圳通,直接啪手機入閘

中信+微信香港錢包用咗幾個月未試過內地消費計少回贈,應該暫時最抵用

男爵府

我諗全國都冇問題?

子爵府

竇漪房 發表於 23-8-13 21:33
咁啫係雲閃都冇乜用喎!我唔係成日去的,所以長養號碼好浪費,請問有冇咩唔需要實名嘅電子支付方式?我見 ...

雲閃付用香港銀聯卡綁,唔使大陸電話嗰喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊