夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

兒子只是幼稚園,我很愛他,同佢一齊好開心;

別墅

點解憎老公?

別墅

Del

Del

禁止訪問

別墅

養得起,不過會艱難d, 有時換燈泡d野有人帮下。無野好係會車我地,好似多個Uber司機甘

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁頂得到就當Atm/同屋主
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

離婚

男爵府

Babykd123 發表於 23-8-9 20:06
兒子只是幼稚園,我很愛他,同佢一齊好開心;但我好憎我老公,見到佢已吾開胃,大家也沒有交流,最多都是兒 ...

最後一個問題, 結婚時咁愛對方, 點解現在會咁憎對方, 中間有咩事, 事情有冇得改, 無得改就離, 唔阻你, 因為唔離只會更辛苦, 你可以㨂的係邊個少d pk, 唔係揀個好, 你要諗清諗楚

男爵府

Babykd123 發表於 23-8-9 21:18
回覆 Ceci媽Ma 的帖子

沒交流,又懶,個仔4歲行得累要抱佢死都吾肯抱,系條街疆持幾個字都吾肯抱,想御比 ...

沒交流是好多夫妻常見,為了個家,呢個我可接受,但唔肯抱仔,即代表佢都唔會太錫個仔,呢個人只可當提款機,如果連提款機功能都無,覺得你都真係要為個仔同自己打算

侯爵府

回覆樓主:

感覺樓主一切都從自己角度出發睇問題。
有咗細路就以細路為大,以前唔覺有問題都變得睇唔過眼。

侯爵府

jwy2 發表於 23-8-10 14:24
沒交流是好多夫妻常見,為了個家,呢個我可接受,但唔肯抱仔,即代表佢都唔會太錫個仔,呢個人只可當提款 ...

就抱個仔呢件睇:
樓主都唔想抱,點解一定要個老公抱?老公晤肯抱就怪老公晤怪自己?
行到個細路攰,大家都無問題?除咗抱無其他解決方案?

侯爵府

yantung2010 發表於 23-8-11 14:06
就抱個仔呢件睇:
樓主都唔想抱,點解一定要個老公抱?老公晤肯抱就怪老公晤怪自己?
行到個細路攰,大家 ...

我前女人點睇我同個女:
大陸行人路多單車,電動車,我一定會抱住行-佢怪我抱,佢同個女出街,個女都唔會叫抱
係安全地方,唔抱,個女好想抱-佢怪我縱壞個女/喜歡就抱,唔喜歡就唔抱
經驗係,關係唔好,點做都係錯
另外,有次係快歺店抱起個女睇下歺吧入面啲阿姨點勤力做野,有個阿嬸笑咁大個女仲要抱(當時係三四歲)

男爵府

yantung2010 發表於 23-8-11 14:06
就抱個仔呢件睇:
行到個細路攰,大家 ...

唔係一定要個老公抱,正常計男人體力係好過女人,如果個男人抱了個仔一段時間想御俾個女抱,我就覺無問題,相對,我覺得家務係要分擔來做,但女人係要分擔多D,係我角度,所以事唔係一定,要睇情況。

如果事情發生係我身上,大家都攰,我會建議坐下來食下嘢先或拿拿林打的回家。

男爵府

yantung2010 發表於 23-8-11 14:14
我前女人點睇我同個女:
大陸行人路多單車,電動車,我一定會抱住行-佢怪我抱,佢同個女出街,個女都唔會 ...

你講得好岩呀,關係唔好,做什麼都是錯,所以一對夫妻真係要保持良好關係,但經營良好的關係一定要雙方去維繫,雙方去檢討,如果下下只靠一人去努力維繫真係會氣餒

3,4歲其實都好細,又係女仔,抱下都好正常

珍珠宮

Babykd123 發表於 23-8-9 21:18
回覆 Ceci媽Ma 的帖子

沒交流,又懶,個仔4歲行得累要抱佢死都吾肯抱,系條街疆持幾個字都吾肯抱,想御比 ...

4歲仔行得攰扭抱,唔抱無問題,點解係老公唔啱?

我女4歲時,除非攰到瞓咗,唔係我都唔會抱,小朋友話攰,我會答陣間搭車返屋企就可以坐

唔抱係教緊小朋友,凡事唔係扭計就可以得逞

尤其男人教仔,更加希望個仔會係個堅強嘅男子漢,但你只會否定老公

老公管教個仔時會俾你怪責(喺街僵持幾個字)
唔想同你有拗撬就少插手管教時,又俾你怪責懶
總之老公點做都唔啱

又一典型以仔女為重心,忽略老公嘅個案

複式洋房

不如早點分開

侯爵府

jwy2 發表於 23-8-11 15:13
唔係一定要個老公抱,正常計男人體力係好過女人,如果個男人抱了個仔一段時間想御俾個女抱,我就覺無問題 ...

對。有矛盾有問題可以試吓從多方面去解決。

侯爵府

jwy2 發表於 23-8-11 15:20
你講得好岩呀,關係唔好,做什麼都是錯,所以一對夫妻真係要保持良好關係,但經營良好的關係一定要雙方去 ...

單方面做係徒勞無功。
我係好喜歡抱佢架,不過有時氣力跟唔上

別墅

我係絕對以仔女為重心的,因為我覺得我老公好懶好廢,從來吾會主動做一件事,也不會主動關心家人,踢十下會旭下,所以一早睇吾順眼

我係主動抱仔的,但我吾想經常都係我抱而且我已經抱左好耐,女人氣力有限,我仔又吾肯行話攰。
我老公一下都吾肯抱就好似樓上有人回覆話係教仔要戒扭抱。如果佢真係教仔我會配合佢,但佢鐘意推BB車,個仔話攰就即刻叫佢坐bb車而吾抱,咁又話戒抱點解又鼓勵坐BB車。呢個point 就哎交

系我眼中佢係懶同吾太愛個仔,主要都係愛自己。
唯一好就係個仔病佢夜晚會照顧,同埋平時車出車入,開支分擔一半,其他無乜了

所以我都吾知應該繼續當同屋主定點?

別墅

回覆 秋天與楓葉 的帖子

如果佢會因為吾想同我有拗撬而少插手管教識咁諗就好;如果係因為管教而懶都好,總之問佢個仔所有既教育上既野佢都吾知,吾抱仔但又鼓勵仔坐BB車 我吾知佢管教緊d乜

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊