婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直都好準時, 自從4月SKIP左一個月, 之後5月量好少, 6月正常量, 7月同8月都得1,2滴...依家仲衰, Day17(禽晚),有一條血絲.... 都唔知想點...好困擾

大宅

nganfung 發表於 23-8-15 13:35
一直都好準時, 自從4月SKIP左一個月, 之後5月量好少, 6月正常量, 7月同8月都得1,2滴...依家仲衰, Day17(禽 ...

我唔知係咪更年期,今年1月正常,2-5月沒有嚟,6月嚟左3次,每次3-4日,7月正常。
8月so far 未嚟

大宅

回覆 babychin 的帖子

6月來3次....咁驚... 有冇去CHECK下發生乜事?
我12號就去左睇婦科, 照左陰超, 無乜特別, 只係有1粒好細既肌瘤, 醫生話好大機會係荷爾蒙問題... 但我當時睇係仲未有血絲...(我係14,15號先有血絲), 不過我當日仲抽埋血. 呢個星期六就會再番去睇報告,到時就可以知係唔係更年期影響..

大宅

nganfung 發表於 23-8-16 10:50
回覆 babychin 的帖子

6月來3次....咁驚... 有冇去CHECK下發生乜事?

荷爾蒙問題要點解決?

大宅

回覆 chantelle321 的帖子

我都唔知..... 驗血報告出左, 又未到更年期.. 但今個月又係咁, 得少少血就無了. 都唔知想點.... 唯有繼續睇中醫調理囉...

子爵府

更年期可以長達5年
去到最後先會收經
我而家都處於更年期初期
經常潮熱

大宅

我29號開始有血, 日日少少啡加紅... 直到9月4日開始有鮮血, 似係月經既經血質地...到現在都未止血... 已經睇緊中醫, 希望快D停, 雖然每日既流量唔係多, 但都好困擾, 再止唔到...就又要食荷爾蒙藥了...唉, 好心煩.

大宅

回覆 JoeyJoey 的帖子

我FSH指數係7.8, 今年44, 西醫又話我未到更年期...咁我依家咁算唔算更年期前期呢?

子爵府

nganfung 發表於 23-9-12 12:57

我FSH指數係7.8, 今年44, 西醫又話我未到更年期...咁我依家咁算唔算更年期前期呢? ...

我自己去婦科照過
話我子宮內膜仲係好厚,冇收經跡象
不過,我好肯定自己開始有潮熱同失眠
應該係更年期開始~~~

症狀相信係因人而異吧~~

只要健康就冇問題,其他..順其自然...

nganfung    發表於 23-9-13 17:31

複式洋房

nganfung 發表於 23-9-12 12:57

我FSH指數係7.8, 今年44, 西醫又話我未到更年期...咁我依家咁算唔算更年期前期呢? ...

我fsh指數10,今年都系44,上兩個月冇來m ,但一來來左14日都吾停,好煩

大宅

我就係2個月得幾滴血...之後呢次就唔識停... 已經個幾月了.... 我比左時限自己, 如果15號都唔停, 就食荷爾蒙藥.

複式洋房

nganfung 發表於 23-10-11 19:15
我就係2個月得幾滴血...之後呢次就唔識停... 已經個幾月了.... 我比左時限自己, 如果15號都唔停, 就食荷爾 ...

報告出左醫生點講?

大宅

回覆 Yee79620 的帖子

我只係8月12日做左個陰超, (個時都仲未經期不止血..) 當時醫生話無異常.. 之後個周期先唔止血, 再睇, 佢又話唔洗再照, 就比左荷爾蒙藥我食.
本來打算今日開始食荷爾蒙藥, 但朋友又介紹左我去睇另一個中醫, 依家比多次機會比中藥 (因為暫時血量係唔多既). 因為我2年前食過2次荷爾蒙藥...最後都醫唔到, 而且好多副作用, 體重增加, 出汗.... 所以真係好唔想再食.

依家呢個新中醫希望幫到我, 今日食緊第3日藥.

大宅

就剛剛今個月有,黎m黎得好少(emoji)

大宅

nganfung 發表於 23-10-15 13:27
回覆 Yee79620 的帖子

我只係8月12日做左個陰超, (個時都仲未經期不止血..) 當時醫生話無異常.. 之後個周 ...

食咗中藥有冇好啲?

大宅

回覆 Happy_agnel 的帖子

之前睇既中醫, 以止血為主, 飲左成個月都唔係咁見效, 時多時少.. 反反覆覆, 總之就唔止血. 依家呢個就唔知得唔得, 因為今日先第三日..佢以補氣為主.. 雖然未止到血, 但個人好似精神D.. 叫再觀察多幾日先可以有定論. (我既血量唔多咁多既, 主要在早,晚先會有, 但都係紅色的)

大宅

nganfung 發表於 23-9-12 12:55
我29號開始有血, 日日少少啡加紅... 直到9月4日開始有鮮血, 似係月經既經血質地...到現在都未止血... 已經 ...

我情況同你差吾多,開頭啡幾日,之後正常M但去到Day 10都未停,所以食荷爾蒙藥,食了21日就停藥,過兩天便黎啡,Day 2正常M,但今次黎M有經痛要食止痛藥。

大宅

回覆 CellT 的帖子

最後....我都係要食荷爾蒙藥. 睇左2個中醫都止唔到血, 不停反反覆覆, 時好時壞, 唯有食荷爾蒙藥, 我醫生只係開左14日比左... 我見好多JM都係食21日.. 依家我食到第6日, 暫時只有好少好少血絲, 希望會越來越好, 暫時未有反彈..

大宅

nganfung 發表於 23-10-29 16:20

最後....我都係要食荷爾蒙藥. 睇左2個中醫都止唔到血, 不停反反覆覆, 時好時壞, 唯有食 ...

我睇政府專科,一般開幾個療程。因為覆診期要等幾耐下。荷爾蒙失調其實要長時間調經,所以我睇政府。中醫好耐之前試過一段日子,無改善,所以無繼續睇了。

nganfung    發表於 23-10-29 21:32

大宅

nganfung 發表於 23-10-29 16:20

最後....我都係要食荷爾蒙藥. 睇左2個中醫都止唔到血, 不停反反覆覆, 時好時壞, 唯有食 ...

我今個月都係咁,食荷爾蒙藥先收到M,好怕下個月又係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊