自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

梗係UBC啦
Social Science出路好窄,難搵工

子爵府

z

2015PY    發表於 23-8-19 17:36

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

peaceaa1122 發表於 23-8-18 21:23
有冇睇過呢個:

https://afterschool.com.hk/blog/293-社會科學-出路-social-science/

係囉,social science範圍其實好廣,可以搵嘅工種好多,醫法工商反而更專門。專有專好,廣有廣好,但唔知點解咁多JM話難搵工呢?

至於揀大學,既然兩間世界ranking都咁高,咁就要睇學科。叫位準大學生自己做下research ,睇下呢兩個課程究竟讀乜嘢,成個structure如何,offer乜嘢courses,了解下是否符合自己要求。

老實講,雖然話屋企可能錢好多,但如果佢連UBC offer緊乜嘢都無搞清楚,聽到係商學院就話去讀,最驚佢玩一、兩年至話都係唔啱,再報過另一科,咁就頭痕。

男爵府

一定係揀加拿大商科。
個人覺得hku social sciences無咩重點內容,即讀完唔會比其他人多優勢去搵工,讀完學位就同其他讀文科商科畢業嘅人一齊爭各種工。朋友當年hku讀完呢科搵普通寫字樓工。讀商科,如會計財經之類起碼訓練多dd基本商業觸覺。
喺外國讀仲可以訓練獨立、提高適應力,畢業後又可選擇加拿大定香港搵工,如返港搵商科工,正常會比hku ss 畢業生更高競爭力。

男爵府

kk1186 發表於 23-8-18 15:29
HKU social science vs UBC Sauder 商學院,請問應該簡邊間,將來唸住係香港發展,不用考慮學費,HKU 都係 ...

無所謂隨便讀就讀hku ,唔好浪費金錢

大宅

Bobo1210 發表於 23-8-18 22:49
無所謂隨便讀就讀hku ,唔好浪費金錢

講得啱。
既然讀咩起邊度讀都冇咩所謂,我會叫佢香港讀。讀完進修再決定出吾出國。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

traeh 發表於 23-8-18 22:09
係囉,social science範圍其實好廣,可以搵嘅工種好多,醫法工商反而更專門。專有專好,廣有廣好,但唔知 ...

厲害,講出重點

大宅

UBC for sure, 擴濶眼光!

但其實無論讀乜,日後都好大機會part time讀個master 或MBA。現在兩個科目都不是專科,佢亦無喜好,重點係你想比乜嘢環境佢去經歷

水晶宮

UBC for SURE

大宅

當然ubc 啦! 仲要係商科,將來人工、人脈、眼界都好唔同

公爵府

牛年勳章

thinkthinksin 發表於 23-8-19 14:32
當然ubc 啦! 仲要係商科,將來人工、人脈、眼界都好唔同

講得好啱!所以想仔女有前途,呢啲錢真係唔慳得

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果出去見工,HR 照計會揀UBC個位面試者,不過面試表現都重要,純粹參考

男爵府

回覆 penpenvivi 的帖子

點解揀UBC來面試?謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章

Mokakall 發表於 23-8-18 16:16
恆生同UBC比?

我都o 咀, 恒生和hku, ubc 比...

大宅

YuYuMother 發表於 23-8-18 16:20
如果兩邊都係商科就有可比性,根本想讀商科的話。點解仲要問hku social science ? 完全諗唔明

...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

YuYuMother 發表於 23-8-18 16:20
如果兩邊都係商科就有可比性,根本想讀商科的話。點解仲要問hku social science ? 完全諗唔明

...

幾個回覆都講出重點。

大宅

gallygally 發表於 23-8-18 22:05
social science 唔係社工黎喎, 大家係咪攪錯左?

港大 Social Science 出路好廣,社科畢業生都分佈喺政府 ...

如果冇記錯,HKU嘅社工都係獨立一個學位,應該唔係讀Social science就可以做社工,SS出路係好廣,但啲人會嫌出嚟做嘢時起薪點唔夠人地高 同埋可能要捱幾年以上人工先會追到讀得比較專嘅科嘅人

公爵府

牛年勳章

newlifenewholy 發表於 23-8-19 17:04
如果冇記錯,HKU嘅社工都係獨立一個學位,應該唔係讀Social science就可以做社工,SS出路係好廣,但啲人會嫌出 ...

social work根本幾十年前就已經獨立咗出嚟!
跟住econ嗰啲都慢慢獨立曬!
所以....除非真係好有興趣,如果唔係真係唔好讀 !

翡翠宮

畀面勳章

出國留學是一個很好的生活體驗,加上心儀商科,當然首選UBC。

不過,我不大同意港大SS難搵工,工作是講際遇比讀那一科的影響更大,專科不一定容易搵工,閒科也不一定冇機會。

今年幾個朋友的仔女一齊申請政府的實習位,佢地仔女是讀專科,有it, computer science, 商科咁,佢地都係搵番相關的實習位,但最後只有我女成功,佢係讀別人心目中的「乞食科」,呢個結果令所有人都大跌眼鏡。
日日是好日

子爵府

kk1186 發表於 23-8-19 16:21
回覆 penpenvivi 的帖子

點解揀UBC來面試?謝謝

UBC就算喺加拿大嚟講都唔算係最好嗰批學校,好嗰啲學校喺東岸,好似Waterloo 或者UT, 點解呢度講到UBC好似美國嘅Ivy League咁嘅?
係唔係呢度有好多UBC嘅用家?

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊