自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

siumachu 發表於 23-8-28 12:39
若收入冇變,自住樓價升跌唔會影響消費力太多,市民唔願消費主要原因是供樓利息同物價貴左好多,令消費能 ...

但嚴重影響心理!雖然一日未賣都係數字遊戲,但賬面少左一截,應該都幾難受!
其實香港好多人都供完樓,唔願在港消費因為性價比太低,我而家都極少出街食,留錢週末北上,長假期外遊!

伯爵府

價下滑係好事呀,係政府樂見㗎,亦係我樂見嘅。
價下滑係唔係幾好,但除非升好多啫,升唔多都返唔到家鄉㗎,所以都費事理佢。
價下滑無問題㗎,持有至到期無損失㗎。
經濟下滑就唔係好知對我有咩影響。
通脹上升則唔 like。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

大宅

qpalzm 發表於 23-8-28 12:23
以總價400萬元樓價為例,現時每月供款仍佔家庭收入中位數的73%,較2003年的50%高23%
...

2003通街$10碗魚旦粉,而家早餐都$4x

珍珠宮

mongng 發表於 23-8-28 12:14
中產真係乜都受惠唔到,供樓加息已經貴左,乜都加,遲啲仲要比垃圾費,不停大手大手派錢比商界,百份百擔保 ...

垃圾費,唔講環保事,又多舊錢要洗
百上加斤

男爵府

mealie 發表於 23-8-28 13:40

我都記得 $11牛腩河 而家早餐$4x 仲要好細份

伯爵府

mealie 發表於 23-8-28 10:15
提振樓市是重中之重,政府懶理一味起公屋,可能想滿街負資產,重演當年50萬人上街情況
...
首期咁多都仲負資產?
如果咁都仲負資產就應該要再提高首期喇。

珍珠宮

李豆豆 發表於 23-8-28 12:41
樓價咁高仲要提振? 越提咪越買唔起私樓,咪越多人申請公屋囉

有啲人明顯高位追入,唔升佢邊有錢賺,見樓價跌仲唔出黎叫咩

伯爵府

mealie 發表於 23-8-28 13:40

房屋局局長有冇考慮呢樣我就唔知了

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-8-28 10:16
拉近中港收入差距, 加快中港兩地容合
官員用心良苦呀~
香港人均經濟水平同內地差唔多時
共同富裕

大宅

choyki 發表於 23-8-28 13:46
首期咁多都仲負資產?
如果咁都仲負資產就應該要再提高首期喇。

首期10%有幾多

珍珠宮

dennis_lkw 發表於 23-8-28 13:42
我都記得 $11牛腩河 而家早餐$4x 仲要好細份

依家食個普通晚餐要90,比我都返屋企煮飯啦,貴成咁
以前稻香8.30後打邊爐排長龍,食加得返1x個客排隊

伯爵府

LokYauYau 發表於 23-8-28 10:31
我同意不用刻意搞夜市,經濟好民生好心情夜晚氣氛好,自然會多人出外吃喝玩樂,出去蒲。所以超超真係要諗 ...
搞夜市,但無日本魚生,唯有去日本食。

故鄉的魚
一支竹竿,一根絲線,一尾平常的秋刀魚,
令我快慰,心裡滿是暖意。
延長夜市,吃不到喜歡的魚。

伯爵府

小mama 發表於 23-8-28 11:37
係啦,樓價成千萬,都已經唔係一般小市民買得起了,除非人工有5,6萬或者股市有4萬點,唔係單靠個啲微薄薪 ...
買唔起,無買到,就唔會負資產。

珍珠宮

8000 發表於 23-8-28 10:07
我勁buy何先的觀點,振興經濟,救市唔係靠文章或叫口號。幾十萬人工淨係寫吓blog一味自己唱好有鬼用,成班 ...

之前吾系好多人想樓市下滑嗎,而家又吾滿意?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

loveshp238 發表於 23-8-28 12:48
申請公屋果d本身都買唔起私樓架啦 而家問題係d人唔上進只係掛住可以住公屋 變福利社會呀
...

樓價貴到買唔起私樓,咪令入息下降申請公屋,以前樓價冇咁癲嗰陣邊有咁多人申請公屋

珍珠宮

攪旺夜市真係冇咩用, 市道吾好, 冇咩閒錢, 真係吾消費啦
店開夜d, 咪又係冇用, 冇咩閒錢, 你開到幾夜吾買就吾買架啦

大宅

XYZABC 發表於 23-8-28 12:30
佢老婆仔女都好似係英藉。

佢老婆仔女應該係澳洲藉。佢個仔係我個女同學。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比起85000,樓價都唔係跌得好多啫,旭下就成千萬一間,根本都唔係正常打工仔可以負擔。

伯爵府

無話可說 發表於 23-8-28 11:43
把口識話人,咁呢位仁兄又有咩方案可以搞返好香港,d人會留低消費呢?
...
留低消費?
北上消費平靚正喎。

伯爵府

siumachu 發表於 23-8-28 11:46
早幾年香港人投訴樓價負擔唔到喎!而家比高峰時期跌咗2成左右,咁快又訴求振興樓市?樓按多數7成現在又何 ...
兩班人嚟㗎,一班負擔唔到,另一班訴求振興樓市。

首頁
23456...15

尾頁

跳至