自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

bananaGi 發表於 23-9-15 21:25
請教點停?

我前面已答左,可睇返

伯爵府

2024勳章

我勁用松本清買既髮膜,日日用先冇事

侯爵府

回覆 小小bb 的帖子

今日我一位做 hairstylist 的朋友先同我講,佢係六月下旬中招,最近呢個月枕住甩頭髮,甩得好恐怖,好似人哋生cancer咁,薄咗好多,心好難受,仲有以往好烏黑,而家色都淺埋,冇法

侯爵府

2024年龍年勳章

冇甩頭髮

男爵府

cacachow 發表於 23-9-15 19:55
唉…我舊年11月尾中第一次…跟住勁甩有兩個位置班禿,3月中開始幫襯生髮公司,到而家都未搞掂(5月左右無再 ...

覺得生髮中心有無用?,做過幾多次?

子爵府

小小bb 發表於 23-9-15 20:22
我都冇諗過點解最近甩得咁勁,原來自己五月份中咗招我數過一日冇咗200-300條。越睇越傷心,成地 ...

你甩得勁過我我日甩百幾條都喊晒。除咗成地頭髮,有時著短袖兩邊手臂會痕,伸手一掃原來係自己跌嘅頭髮痴喺膊頭或衫袖搞到好似有蟲爬上身咁,掃極都有。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

ohmygosh 發表於 23-9-15 21:39
回覆 小小bb 的帖子

今日我一位做 hairstylist 的朋友先同我講,佢係六月下旬中招,最近呢個月枕住甩頭髮 ...

Hairstylist 都無辦法,我地D普通人點算!

子爵府

登陸火星 發表於 23-9-15 21:39
冇甩頭髮

我第一次康復都以為自己係天選之人無long covid,第二次中招就知covid搵到我弱點係頭髮。我大伯笑我哋弱雞佢就話自己身體好無事,點知被大伯娘揭穿佢中完第三次某日頭暈,去驗血糖高到咩酮中毒?之後就唔敢再咁口嚮嚮對covid抱敬畏之心。果然呢種病毒專治各種不服

大宅

bananaGi 發表於 23-9-15 20:29
我又係5月中左右中!8月開始甩!9月狂甩!未停!

你本身多髮?

我同你差不多,我係5月尾中,7月尾8月頭開始甩得好勁,顶唔顺今個月頭去咗睇中醫食咗個幾星期藥,同埋買咗支防脱髮洗頭水,呢幾日梳頭洗頭明顯係甩少咗,我諗住都要食一排中藥先得

子爵府

靚靚C9 發表於 23-9-15 20:42
剛買了位元X防脱髮洗頭水試吓,用了幾日未睇到效果,遲D想試吓50X育髮精華。宜家都係亂石投林,周圍問吓。 ...

我用完一樽位x堂墨旱蓮洗頭水,仍然甩得犀利。而家轉用萬寧買嘅成日賣廣告嘅plantux39洗頭水洗完好清爽但洗得幾次唔知有無效果。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

3333 發表於 23-9-15 21:53
我用完一樽位x堂墨旱蓮洗頭水,仍然甩得犀利。而家轉用萬寧買嘅成日賣廣告嘅plantux39洗頭水洗完好清爽但 ...

上網睇咗好多post,隻隻洗頭水都有人話得有人話唔得,都係試吓買個希望咋

子爵府

靚靚C9 發表於 23-9-15 22:01
上網睇咗好多post,隻隻洗頭水都有人話得有人話唔得,都係試吓買個希望咋
...

我都係,有種急病亂投醫嘅感覺。我今日摷返以前用開嘅鯊魚夾夾頭髮,居然夾唔緊,搖兩搖頭就鬆到跌落地以前髮量正常㗎而家好似少咗一半咁

侯爵府

ceciyin 發表於 23-9-15 21:28
咁睇得開你啲頭髮應該好多

相反, 我頭髮薄, 而且試過2,3次脫髮, 有經驗了, 知道係一件好漫長的事。剛好那期真係好忙又有四方八面的壓力, 呢種情緒狀態下頭髮唔會有進展, 咪放pair唔理囉。想頭髮生番最緊要自己身體強壯, 情緒放鬆, 都係老生常談, 早睡早起, 做適量運動, 晒吓太陽, 三餐正常, 少壓力, 慢慢會生返出嚟的。
我買過假髮片用嚟遮頭頂同分界, 如果太嚴重會用, 總之唔想外貎焦慮。今次後遺症脫髮唔使用, 未去到呢個程度。

珊瑚宮

3333 發表於 23-9-15 22:10
我都係,有種急病亂投醫嘅感覺。我今日摷返兩個月前用開嘅鯊魚夾夾頭髮,居然夾唔緊,搖兩搖頭就松到跌落 ...

妳起碼由正常變少呀,我係由少變好少,仲慘!

珊瑚宮

naicha 發表於 23-9-15 22:14
相反, 我頭髮薄, 而且試過2,3次脫髮, 有經驗了, 知道係一件好漫長的事。剛好那期真係好忙又有四方八面的壓 ...

我之前諗會唔會我戶外活動多,所以曬傷D頭髮出事。

大宅

我上年轉咗生活環境,導致壓力脫髮,搞咗大半年,好返一兩個月,今年年頭又再嚟過,跟住我五月中埋COVID,沒完沒了,我啲頭髮由薄變得更薄,頭頂都已經有個窿了,我知道要放開心情,但係見到自己個頭,就很難放鬆

子爵府

3333 發表於 23-9-15 22:10
我都係,有種急病亂投醫嘅感覺。我今日摷返兩個月前用開嘅鯊魚夾夾頭髮,居然夾唔緊,搖兩搖頭就松到跌落 ...

我未中covid前正常每日脫髮最多幾十條咋,網上話一日甩幾十條係正常,而家甩百幾條,就算生返,要3年時間先生到我而家長度囉!甩到我家人都發覺,問我出咗咩事呢排有無受過輻射咁

男爵府

好媽媽勳章

回覆 zero66 的帖子

應該都有用嘅….但我已經做咗23次療程(3月中到而家每星期做)…. 之前光咗嗰個都仲係得白毛…未成功出返新黑頭髮… 都唔知係咪我體質問題….其他人3個月左右就已經有明顯效果

男爵府

好媽媽勳章

回覆 3333 的帖子

完全同意Covid 係專找嗰個人最弱的地方攻擊…我頭髮最弱就專搞頭髮,啲人皮膚弱就皮膚,有啲人就咳唔停…

珊瑚宮

cacachow 發表於 23-9-15 22:31
回覆 zero66 的帖子

應該都有用嘅….但我已經做咗23次療程(3月中到而家每星期做)…. 之前光咗嗰個都仲係 ...

咁要幾錢呀?

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊