自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

執法部門早前接獲4名女子報案,指分別在全港數區懷疑被一名男子性侵或偷窺。元朗區重案組接手跟進。人員經深入調查後,於昨日(5日)在大嶼山北拘捕一名28歲姓嚴男子,涉嫌「非禮」及「窺淫」,被捕人現正被扣留調查。據了解,事件涉及教大迎新營的性侵事件。

消息指,教育大學近日發生兩宗迎新營風化案,犯案者懷疑同為一名男學生。據悉,第1宗案件發生於上月27日至28日,案發地點在大嶼山一個度假村,受害人除了向執法部門報案,亦已向平機會及大學通報事件;第2宗案件發生於7月23日,地點在元朗一個度假營地,屬於聯校迎新營。事主在迎新營結束後,向男友哭訴遭遇,由後者代為報案。執法部門指,早前接獲2名女子報案,指分別在元朗及大嶼山懷疑被一名男子性侵及偷窺。該兩宗案件分別暫列「強姦」及列作「窺淫」。

伯爵府

2024年龍年勳章

學校負責人去左邊, 呢0的活動無人負責監督?

子爵府

hkgra 發表於 23-9-6 10:36

我諗學校無負責人去監督,都咁大個人,唔通企個職員響樹睇住你玩咩?可能通知學校一聲幾時邊度邊個學系攪就得,如當時出咗事,學校都係事後先知!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

水晶宮

我唔明呢D 迎新營既定位係咩 ? 迎新要玩舌頭遊戲係咩意思 ?

子爵府

amy89a 發表於 23-9-6 10:34
執法部門早前接獲4名女子報案,指分別在全港數區懷疑被一名男子性侵或偷窺。元朗區重案組接手跟進。人員經 ...

原來响營舍,之前有位jm話係學校宿舍。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 熱媽 的帖子

學校本身係咪都有責任!?社區中心攪活動, 社區中心都有責任架喎~係咪應該甘諗

子爵府

hkgra 發表於 23-9-6 10:56
回覆 熱媽 的帖子

學校本身係咪都有責任!?社區中心攪活動, 社區中心都有責任架喎~係咪應該甘諗 ...

道理係啱,但學校好似唔多想負責,最多叫同學退學或交由警方處理

公爵府

回覆樓主:

真係不知所謂!

男爵府

回覆樓主:

又話涉強姦, 點解淨係非禮同窺淫罪

翡翠宮

熱媽 發表於 23-9-6 10:43
我諗學校無負責人去監督,都咁大個人,唔通企個職員響樹睇住你玩咩?可能通知學校一聲幾時邊度邊個學系攪 ...

x2

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bhamcy 發表於 23-9-6 10:56
原來响營舍,之前有位jm話係學校宿舍。

唔係渡假營咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hkgra 發表於 23-9-6 10:56
回覆 熱媽 的帖子

學校本身係咪都有責任!?社區中心攪活動, 社區中心都有責任架喎~係咪應該甘諗 ...

社區中心攪活動,係俾幾多歲玩先?
O camp都過18歲(未夠應該要家長consent),一年n個o camp唔通全部要職員跟住?
而且社區中心負責任,都要係職員出錯至有得負㗎,而家錯嘅唔係學校職員wor

珍珠宮

減齡達人勳章

全部成年人,你估中學生有老師帶隊咩

侯爵府

讀得大學都成年啦,呢件事我覺得學生自己要負返責任。你有機會決定去唔去,去到點樣保護自己,去到點樣為自己行為負責。咁大個人真係要自己承擔責任,社會唔好再當佢哋小朋友啦。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-9-6 11:12
唔係渡假營咩?

係呀, 我講營舍嘅意思就係度假營,不過之前有jm話係件事發生响學校宿舍。

大宅

拉佢就啱啦

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

熱媽 發表於 23-9-6 11:02
道理係啱,但學校好似唔多想負責,最多叫同學退學或交由警方處理

如果學校唔想負責就唔應該俾哩啲活動用學校個牌頭招人,社區中心就算攪嘅活動係for成人,都一樣會有職員睇住

王國長老

bhamcy 發表於 23-9-6 11:44
係呀, 我講營舍嘅意思就係度假營,不過之前有jm話係件事發生响學校宿舍。
...

我眼殘,睇到宿舍,sor

子爵府

其實呢啲事,學校,家長,同學都要負責任,唔可能只叫學校負責任。我識幾位朋友仔女都自己選擇唔去Ocamp的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊