自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HappiMom 發表於 23-9-12 12:10
我現在是head, 自己以前及現在經驗,在公司留耐啲,係多啲機會遇到同上司閒談,上司亦會較relaxed

要pro ...

呢個係另一樣野啊
有d同事總會經常”偶遇‘ 老細
返工時間遇到老細時就好忙,放工時間又可以遇到老細吹水,老細突然有事要人幫手都可以
適時出現
升職當然快過隔離位

珍珠宮

15週年勳章

睇家庭狀況吧

珍珠宮

不嬲我都會注重work life balance,錢永遠搵唔晒,如果可以的話,實行半退休狀態。

webarebears123b    發表於 23-9-13 10:44
Takuyachan    發表於 23-9-12 17:58

子爵府

人各有志

搵錢至上嘅時期,冇life 甘願做社畜。
亦有人安於現狀,千祈唔好升職,但求冇壓力準時收工。

但公司文化一定要OT 嘅話即係人手根本唔夠!

webarebears123b    發表於 23-9-13 10:44
Takuyachan    發表於 23-9-12 17:59

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-12 08:12
唔洗客氣喎,到時記得請我飲入伙酒

啤酒定米酒
幸福可以好簡單

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BBJOJO 發表於 23-9-12 17:57
啤酒定米酒

茅台latte 啱唔啱

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HappiMom 發表於 23-9-12 12:03
我工作量多,而且我做事係不會要老闆彈回頭的,deliverables 要有質素

我工作效率高,而且,八點其實在我 ...

人工同工作時間、絕大多數都成正比、每個人都有個市場價值、多勞多得~

其實一個人賺2萬同3萬、不是50%分別......如果每個月支出同是1.5萬、即是一個儲0.5萬、另一個儲1.5萬 是300%~

如果夠錢退休計、即快三倍~

我唔反對別人work life balance、但我就一定唔會、趁年青有魄力、一定搏到盡、中年後就可以開始收成、唔使辛苦做到老退休、還要擔心退休後的生活~

完全是先苦後甜、先甜後苦的選擇~

我是指一般人、富二代當然另計~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

beebeeiloveyou 發表於 23-9-12 13:23
人各有志

搵錢至上嘅時期,冇life 甘願做社畜。

我年青時做社畜、現在做皇帝~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 23-9-12 18:12
人工同工作時間、絕大多數都成正比、每個人都有個市場價值、多勞多得~

其實一個人賺2萬同3萬、不是50%分 ...

係架,而且我唔覺得八點收工無work life balance

我對plan weekly schedule 好仔細認真,而可以在百忙之中抽時間做facial. Gym, meet friends etc, 我更加有滿足感

我自己覺得年青時努力,儲夠經驗及練歷,中年就進可供退可守

有得揀才是老闆

珍珠宮

以前唔覺
大仔一出世就覺得好重要
不惜轉行、搬屋
每一項工作、小朋友學校位置、學嘢時間/地點、自己興趣/運動等都plan得好仔細
做到又返工、又湊仔但work life balance

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-9-12 18:12

其實一個人賺2萬同3萬、不是50%分 ...

你都知每個人都有市場價值,唔係份份工都可以多勞多得架

當你一份工做左十年+之後,你發覺升又升完或者本身冇得升,唯有放工就走

如果一份收入唔夠既話,我唔反對做多份既

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-12 18:12
茅台latte 啱唔啱

冇貨呀
幸福可以好簡單

彩鑽殿

BBJOJO 發表於 23-9-12 20:00
冇貨呀

你返大陸時買唔到?

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-12 20:36
你返大陸時買唔到?

冇貨
幸福可以好簡單

大宅

Froggy_joe 發表於 23-9-12 18:52
以前唔覺
大仔一出世就覺得好重要
不惜轉行、搬屋
你係好媽媽, 我見過有啲人真係為工作(仲要OT冇補水)放棄同屋企人嘅時光

離奇嘅係, 老闆係唔太care佢OT, 做晒啲嘢就ok, 佢自己以為咁樣可以得到老板歡心

大宅

littlefunpig 發表於 23-9-11 23:30
點樣先為之balance?
條界響邊度?

每個人唔同啵, 如果用時間去計算
個人認為4天工作 朝9晚6, 或5天朝10午4

伯爵府

開心吸收勳章

大力大力 發表於 23-9-11 19:02
一個勤力 OT、一個準時放工、如果上面有人走、公司會升邊個?

準時走那個,根本唔想升

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wai4919 的帖子

係, 準時走既多數唔care 你升唔升, 志不在此

男爵府

大力大力 發表於 23-9-11 19:02
一個勤力 OT、一個準時放工、如果上面有人走、公司會升邊個?

準時放工果個

伯爵府

想生BB熱投

事面上仍有好多6 天工作既工

無人會去見
所以要引入外勞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊