自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

前財政司司長曾俊華週五(15日)出席香港中文大學崇基學院週會,回應學生有關從政、財政、明日大嶼、教育制度、曾參選特首等問題。他說部分年輕人可能有「躺平」,但非壞事,亦不不相信「個個都躺平」,因他遇到的年輕人均很有創意去製造一些東西,或有改變社會上的不公義。他又指DSE無存在價值,認為香港整個教育系統須徹底改革。

曾俊華:遇到的年輕人有改變社會上的不公義

在司儀代表學生發問環節中,曾俊華被問到對「隨心所欲」或「躺平」的看法。他首先表示,自己擔任財政司司長時,在立法會被前立法會議員李卓人「話我好hea」,其後指有很多人說:「如果我有辦法坐,我就唔會企;如果我有辦法瞓低,我就唔會坐喺度」。他說不相信年輕人「個個都躺平」,因遇到的年輕人均很有創意去製造一些東西,或有改變社會上的不公義。他又指,部分年輕人可能有「躺平」,但亦非壞事。

沒思考從政有沒有顧慮 曾俊華:自己整個人是隨意

至於為何從政以及對從政有沒有顧慮,曾俊華表示自己從來沒有思考該問題。他形容自己是隨意的,很享受每一刻,就像此刻與中大學生進行分享,也是一件很享受的事情,「我去到三十幾四十歲我都唔知我自己想做啲咩,咁你點樣叫個小學生,幾十歲都未到就同佢規劃佢成世?點解要做呢啲咁嘅嘢?」

被問自己擔任財政司司長時,如何面對和處理反對聲音。曾俊華表示所有的反對聲音和質疑均有道理,尤其是要真正聆聽和理解,並非「左耳入,有耳出」:「如果你覺得啱嘅,咁你咪改;如果唔啱,就唔好理佢喇。」

曾俊華:消費券無大幫助 不了解現屆政府想法

在財政方面,曾俊華指《基本法》規定政府財政上,支出不能多於收入,自己擔任10年時間的財政司司長時,每一年均「有錢剩」,自己剛離開政府時,財政儲備超過1萬億,惟本屆政府「依家有幾多我就唔知啦,應該少好多。」台下傳出笑聲。他提到,本屆政府使用了相當多「未來基金」資金:「未來仲未到,我哋都要顧慮一下。」

其後到學生直接發問的環節,曾俊華被問到對消費券的意見及明日大嶼的公帑支出是否太多。他認為,消費券其實沒有太大幫助,台下一眾學生隨即發笑。曾俊華及後又稱:「但我亦都唔係好了解(現屆政府)好多嘅諗法啦。」

子爵府

唔怪得而家養懶人變福利社會啦

公爵府

Takuyachan 發表於 23-9-18 16:28
前財政司司長曾俊華週五(15日)出席香港中文大學崇基學院週會,回應學生有關從政、財政、明日大嶼、教育 ...

bullshit

restahaus    發表於 23-12-24 23:09

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢係唔係察存在感呀 唔好考試人人入大學好唔好 得個講字又冇建議
咁不如人人做醫生啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

太著重人人大學畢業,變相後生出路好單一,讀左廿年書,會甘心同你做藍領工作?要講教育,不如話係成個社會嘅人口規劃

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港整個教育爛了30年、近年教出的學生背況越下、就睇中學、大學、好多學校學生都粗口連篇、常常問候別人父母~

restahaus    發表於 23-12-24 23:10
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大學不應壟斷大大小小職業資格
大學門檻又過高 學費貴不值個價

琥珀宮

前財政司司長曾俊華週五(15日)出席香港中文大學崇基學院週會,回應學生有關從政、財政、明日大嶼、教育 ...

其實佢都冇咩存在價值

rocksugar    發表於 23-12-25 00:21
restahaus    發表於 23-12-24 23:10
Jessy    發表於 23-9-18 19:13

伯爵府

老老實實香港的大學學費超過20年無加過,絕對不算貴。

門檻亦愈來愈低 .......

volan 發表於 23-9-18 16:34

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

佢安安樂樂月收幾10皮,然後話「部分年輕人可能有「躺平」,但亦非壞事」, 佢真係好野, 亦都好銀耳
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

我對薯片無乜好感,但我同意DSE學制有改革必要 - 甚至要大刀濶斧去改變學學制,例如容許所有津貼學校學生可以選考外國課程

從而令有意移民嘅家庭可以三思,留喺香港俾小朋友讀上去本地大學

男爵府

TinyTomato 發表於 23-9-18 16:38
老老實實香港的大學學費超過20年無加過,絕對不算貴。

門檻亦愈來愈低 .......
又冇人生仔,又有移民潮
呢幾年越嚟越易入大學
親戚啲仔女讀緊間學校每級得一兩班
諗起以前細個一級6班,仲要班班40幾人

珍珠宮

畀面勳章

佢講嘅嘢更無價值,不如收聲啦

restahaus    發表於 23-12-24 23:11

琥珀宮

點解仲要訪問佢呢,有咩價值可言,唔考dse, 個個都讀大學?

琥珀宮

維仔媽媽 發表於 23-9-18 16:42
佢講嘅嘢更無價值,不如收聲啦

可能係金主派人訪問佢,要佢咁講

restahaus    發表於 23-12-24 23:12

男爵府

大力大力 發表於 23-9-18 16:34
香港整個教育爛了30年、近年教出的學生背況越下、就睇中學、大學、好多學校學生都粗口連篇、常常問候別人父 ...
學歷同品德兩件事嚟。講粗口唔代表佢成績差或工作能力低喎

珍珠宮

畀面勳章

曱甴

restahaus    發表於 23-12-24 23:17

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 23-9-18 16:38
佢安安樂樂月收幾10皮,然後話「部分年輕人可能有「躺平」,但亦非壞事」, 佢真係好野, 亦都好銀耳 ...

佢嘅存在其實就係一種不公義

翡翠宮

畀面勳章

volan 發表於 23-9-18 16:34

香港既大學學費貴?你有冇去睇過外國大學的洗費?門檻已經低無可低,大把大學畢業生連句英文都講得甩甩咳咳。

restahaus    發表於 23-12-24 23:17
日日是好日

珍珠宮

mandy952 發表於 23-9-18 16:35
其實佢都冇咩存在價值

高手

goldpiglet    發表於 23-9-18 22:49

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊