自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

siumachu 發表於 23-9-19 07:48
佢自己任內真係成日躺平,紀憶中電視訪問佢有咩對策,佢就答去研究下,從來未講過有建設性嘅嘢!而家忽然間 ...
可能個問題諗左十年,剛剛諗到呢個答案。佢同陳姑娘,楊焗腸三個鬥廢。

男爵府

佢呢啲說話想取悅年輕人,圈粉

男爵府

mandy952 發表於 23-9-18 16:35
其實佢都冇咩存在價值

最啱聽依句,只批評冇建設,唔明仲有人邀請佢講talk

子爵府

回覆樓主:

其實內文佢冇話只係DSE冇存在必要, 而係意指大學收生其實係唔係可以唔止睇成績、而係比較全面咁去考慮一個考生既方向去收,即係話最理想既做法係坊間其他用黎考大學既試都冇存在必要。

不過大環境既遊戲規則就係睇成績,而現實又係o係DSE以外既考試制度,香港學生係比較容易拿到高分,而呢個遊戲玩法就要用錢去搭夠。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

香港版高善文?人哋18年巳講,後生一輩可以洗洗睡了。

珍珠宮

畀面勳章

chaolm1234 發表於 23-9-19 08:20
我覺得教育應該要有情緒管理,價值觀,批判性思考,理財,人際關係,自我學習等等
可惜依家香港教育係著重 ...

你可以話佢在你所列部分的教育涉獵唔夠廣泛同深入,但唔可以話佢無。因為在小學常識,中文課文都有談及,學校其他課堂都有教授相關內容,至於批判思維教育系通識的初心,但被有心人利用了,甚至教到變成否定政府施政等同批判思維
教育唔係只判俾學校,家庭都需要教育子女相關課題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不在其位 不謀其政

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢有乜好建議?淨係識批評!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chaolm1234 發表於 23-9-19 08:20
我覺得教育應該要有情緒管理,價值觀,批判性思考,理財,人際關係,自我學習等等
可惜依家香港教育係著重 ...
而家已經資訊爆炸既年代,
其實學校學既野, 大部份用google一睇就有
但20 年既syllabus 都無乜點改, 抄寫背堆factual 野
純粹只係充橕下D時間, 牙下小朋友既童年時間
之後用成績去分堆人出黎, 決定將來響社會做乜
真係有用既野, 係唔會教
好似點理財, 量入為出, 點做分析,
點樣篩選D 資訊, 社交禮儀,技巧,
屋企煮飯, 有咩係唔煮得, 煮得, 點煮, 營養之類
好多真正實用有價值既野, 將來會用到既野, 係唔會教
只係塞堆無謂text 然後等你花時間背, 去記, 記得多, 就高分
就讀大學, 然後放底曬大部份既野再重新學過 , haha

珍珠宮

指DSE無存在價值

佢夠膽話英國 GCE 無存在價值嗎

子爵府

tinlong22 發表於 23-9-19 08:25
我其實都幾好奇
做乜成日有人當佢係智者咁看待

因為好多人智商唔係咁高

水晶宮

維仔媽媽 發表於 23-9-18 16:47
曱甴

侯爵府

esmehouse 發表於 23-9-18 16:32
佢係唔係察存在感呀 唔好考試人人入大學好唔好 得個講字又冇建議
咁不如人 ...

其實真係冇必要個個大學畢業,個社會係有人靠知識、有人吃腦、有人靠出賣勞力。紐約市長都講過需要藍領多過白領,依家國家推行唔准補習、小學3年級以下唔使考試的政策,目標都係唔要咁多大學生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Myluckybaby 發表於 23-9-19 10:26
其實真係冇必要個個大學畢業,個社會係有人靠知識、有人吃腦、有人靠出賣勞力。紐約市長都講過需要藍領多 ...

但就包裝成唔好俾小朋友咁辛苦, 唔好係咁俾佢補習呀
唔好俾外國勢力幫小朋友洗腦

侯爵府

esmehouse 發表於 23-9-19 09:04
名校都出好多垃圾㗎 你睇佢要咁樣不斷擦存在感先至有人記得佢就知
...

佢係喇x仔,但我所有喇x仔friend無佢甘屎,唔好叫佢薯片叔懶cute
屎片叔唔好害人父母!

侯爵府

Myluckybaby 發表於 23-9-19 10:26
其實真係冇必要個個大學畢業,個社會係有人靠知識、有人吃腦、有人靠出賣勞力。紐約市長都講過需要藍領多 ...

yes

子爵府

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 23-9-19 07:57
佢自己個仔就讀到EMBA, 工作上上網可以查到.

佢居然叫呢一代大學生躺平,又係一個偽者,害人吔仔女不淺: ...

咪就係,佢個仔都唔知考左幾多次試!
所以我叫佢返屋企摺埋啦!廢話!

水晶宮

維仔媽媽 發表於 23-9-19 08:16
Sin, cosin對你現時煮飯用處不大,但當年你讀緊時,志願系唔系諗住將來做煮飯呢?
你個人的選擇唔可以否定 ...

我依然覺得香港的整體教程好老土,好out,好不切實際

男爵府

2024年龍年勳章

維仔媽媽 發表於 23-9-19 08:16
Sin, cosin對你現時煮飯用處不大,但當年你讀緊時,志願系唔系諗住將來做煮飯呢?
你個人的選擇唔可以否定 ...

煮飯當然無用,但如果你繼續讀書,sin cosin計數係真有機會用到

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-19 07:57
佢自己個仔就讀到EMBA, 工作上上網可以查到.

佢居然叫呢一代大學生躺平,又係一個偽者,害人吔仔女不淺: ...

呢幾年見得太多推人仔女出去,一世向下流,講埋啲邪教式洗腦低智大話,自己仔女就高高在上

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊