自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

mimi987 發表於 23-9-19 18:18
先撇除生唔到仔既Case。

岩岩見到隔離鋪話捐錢比老來無依靠既老人,突然間諗起而家咁多人唔生仔,後生時吃 ...

做慈善
唔會想呢啲只會想幫助有需要既人

侯爵府

2024年龍年勳章

tanangel669 發表於 23-9-20 10:23
但係我自己及身邊的朋友,就算有左自己家庭,都好照顧自己老人家,大家關係仍然很好,陪覆診陪飲茶做到足

...

咪係, 我家兩個勁難頂, 終於去到吾可以吾同住, 咪又係要番去照顧!

問題係我同佢哋關係吾好, 但老公吾可以吾理, 老公吾理就再無人理, 咁咪更吾情願都要番去照顧囉, 陪覆診囉!

侯爵府

chanti 發表於 23-9-20 20:54
老實說、我唔知、我都唔好意思問咁多、始終一家唔知一家事。
我記得有次去灣仔區私人住宅探訪、區內不少有 ...

侯爵府

無人想窮困潦倒老無所依,眼前事實就係咁,需要人幫忙,幫到就幫。

男爵府

okgoodla 發表於 23-9-20 20:54
有嘅, 老咗懵咗, 起碼佢有良心會打點送我去老人院或入醫院! 吾係要佢養, 仲會有啲剩比佢!

吾好同我 ...
我估ONE OFF嘅照顧同幫手, 大多仔女都會去處理 (關係好差除外),
但如果係要長期+經常性照顧, 就好睇仔女良心同能力, 有時有良心未必有能力, 比如已經朝8晚7返工 (計埋交通時間), 仲有自己屋企人或小朋友要照顧, 仲點樣可以日日去孝順父母, 我係過來人, 曾經就係又要返工, 屋企個仔得3-4歲, 阿嫲80歲趺親入醫院之後去埋老人院, 我開頭日日去睇佢幫佢換片, 但之後真係頂唔到變左都去少左。
有D人係唔係都覺得後生唔岩, 後生做咩都錯, 但又唔諗下點樣可以平衡到自己收入, 現有家庭同原生家庭。話人地一句不孝好易, 因為佢個D唔駛自己落手做

RAA    發表於 23-9-21 10:00

大宅

人生無常
見好多人本來滿堂吉慶
但係老來都逃不過「孤獨一人」住老人院

加拿大有老人屋加埋社區同護理支援
不論貧富老來都可申請
我有個阿姨不婚97前移民加拿大
回流工作10幾年
到50多歲就返返去加拿大工作
買咗間老人屋退休住

中國人社會傾向養兒防老
社會支援少
但係遇上不肖子女就失預算
唔係人人都咁好彩有孝子女
本地支援事實都頗弱

所以人文社會同政府「文化」都好影響一笪地方嘅養老「文化」
覺得本地就傾向「自強不息」「蓄多個錢」「識多啲真心朋友」係比較有利
有孝子女只係錦上添花

所謂NGO
有宣x會做樣辦
信不信由你

大宅

有仔女但老來吾理你,或者等你幫手凑完孫就用完即棄,嗰種失望心痛,我諗肯定仲痛過冇子女。

人最忌有期望,仲要係寄望落另一個人身上,冇期望就冇失望。

侯爵府

2024年龍年勳章

Mikor 發表於 23-9-20 21:50
我估ONE OFF嘅照顧同幫手, 大多仔女都會去處理 (關係好差除外),
但如果係要長期+經常性照顧, 就好睇仔女良 ...

你講嘅嘢完全係事實嚟, 我覺得你已盡力, 就吾使理其他人點諗!

我….絕對體諒後生要揾食! 要平衡!

大宅

一心一意 發表於 23-9-20 11:14
認同..

我唔認為養兒防老係一種措施, 佢只係一種生命常態

你講得啱,真係唔好以為老咗有錢就解決到所有問題,跟本好多嘢都要靠仔女甚至啲孫幫手攪。

大宅

mimi987 發表於 23-9-19 18:18
先撇除生唔到仔既Case。

岩岩見到隔離鋪話捐錢比老來無依靠既老人,突然間諗起而家咁多人唔生仔,後生時吃 ...

我有個親戚做老人院
都有好多老人家有仔女㗎,有啲仲恐怖因為啲仔女唔理佢搵啲姐姐發脾氣 ,你覺得老咗就算有仔女一定比你靠咩,
你出發點諗住生仔倚靠仔女 ,你不如倚靠你自己好過

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 okgoodla 的帖子

你幸運,遇唔到,我眼見唔少

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

消閒活動 發表於 23-9-20 22:17
人生無常
見好多人本來滿堂吉慶
但係老來都逃不過「孤獨一人」住老人院

外國其實好多地方政府已經越嚟越重視年老問題, 包括老人福利建老人村等。 唔記得睇過邊個地方,政府福利支援都好好,社區嘅人會互相幫助, 健康狀況良好嘅中老年人,會照顧年老身體比較差嘅老年人,到佢哋自己身體冇咁好須要被照顧,人哋又會照顧佢,互相幫助, 政府帶頭做社會鄰里關係好,的確可以解決好多問題。

認同中國人傾向養兒防老,社會支援相對少, 無衣無靠或遇著不肖子女, 真係唔知點算,唯有自求多福。

RAA    發表於 23-9-21 10:03

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 mimi987 的帖子

年老無依唔關生唔生仔事,最緊要自己儲到退休金,安享晚年

大宅

回覆 登陸火星 的帖子

同意,有d醒目老人家一早就睇通親生仔不如近身錢」。有錢至少在自己未衰退前,安排好自己入老人院,將儲畜退休金做好計劃,又或者將物業做逆按揭,至少可夠錢交院舍费。

大宅

回覆樓主:

我都無生仔女,已同老公講定,我老咗有病唔好嘥錢醫我,唔好急救由得我死,最怕急救完唔生唔死就大鑊

大宅

維仔媽媽 發表於 23-9-19 18:33
無話值唔值得嘅
畢竟受惠者唔係僅限後生時一蚊都洗乾洗淨的人
始終都有部份年老無依的人系令人同情

同意

男爵府

superkingdom 發表於 23-9-19 21:13
我識兩個老人家
1個無結婚,無兒女,住公屋,無比仔女送老院,因無仔女
2有個有四個仔媽,無病無痛,但話個 ...

係呀.
冇仔女先唔會入老人院.

生左仔女, 啲仔女送左父母去老人院, 咪可以自己霸埋間屋. 乾手淨腳.

子爵府

Mikor 發表於 23-9-20 21:50
但如果係要長期+經常性照顧, 就好睇仔女良 ...

話人不孝那,自己都沒照顧老人。許多生活風流快活的人,大多不照顧家庭的!

大宅

回覆樓主:

我唔會為左老年有依有靠就去生仔,大部份人被生左出黎後都係要捱世界,一世人營營役役唔知為乜,自己孤獨咪孤獨囉,而且就算有仔女都唔保證會照顧自己

子爵府

大力大力 發表於 23-9-20 19:25
× 2

好多人年輕時、祗顧吃、喝、玩、樂、完全沒有儲蓄~
真係有這種人㗎!

首頁

尾頁

跳至