自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

身邊有不少朋友自中學畢業後,學歷停留在會考冇5科合格,之後冇再進修過。佢地都有幾個共同特徵,都係80/90後,在一間公司做超過十年以上,從冇想過搵工跳糟,冇打算買樓,好捨得駛錢在自己身上(facial、旅行、食、手機),有未婚亦有已婚冇生仔。
佢地都覺得冇必要進修,一黎要花錢花時間讀書,二黎佢地覺得自己公司唔會執笠唔會裁員。
我每次同佢地傾到呢d問題,佢地只會覺得我做咩要嚇佢地?但又唔諗下佢身邊新請既同事大部份都已經係大學大專畢業,唔明佢地點解會咁老定?咁安於現狀算唔算躺平?

大宅

呢啲人遇着經濟差嘅時候,好容易被淘汰

男爵府

遇見晨曦 發表於 23-9-20 11:18
身邊有不少朋友自中學畢業後,學歷停留在會考冇5科合格,之後冇再進修過。佢地都有幾個共同特徵,都係80/90 ...

過嚟人分享,真係要進修㗎!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

三四十歲會考冇五科合格又留在公司十年,好奇係咩工種?體力勞動嘅工作?

伯爵府

講過唔聽就算,唔會理人哋嘅事

象牙宮

回覆樓主:

一定要進修咩…唔想進步唔等於躺平喎!唔通一路讀書讀過世咩 ? 第時結婚生仔咪可能又屈係屋企餵奶換片

象牙宮

yan_yan_mummy 發表於 23-9-20 11:30
三四十歲會考冇五科合格又留在公司十年,好奇係咩工種?體力勞動嘅工作?
...

大把文職對學歴無好高要求啦!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果個個人都讀到博士、甘就冇人做低層工作了、這亦可以解釋到、為什麼多了大學畢業生、好多勞力工種就冇人做~

以前香港只得兩所大學.他們真是全部都是[讀書]精英、現在很多都是濫竽充數。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

如果成績咁差,再進又有幾多幫助?

大宅

虎到金來勳章

yan_yan_mummy 發表於 23-9-20 11:30
...

佢地來自不同工種:有文職,有sales,有需體力勞動,有輔助醫護行業,人工2~3萬,5-5.5/week,公眾假期,所以佢地都好滿意現狀。

水晶宮

回覆樓主:

不斷進修,爬到好高都有機會中年失業,搵唔番老本行要降低身價!
我有時諗,人總要死總會病,我寧可穩穩定定過一生!
有工作,又唔係做社會寄生蟲,養到自己就ok啦!

伯爵府

2024年龍年勳章

去到一定歲數, 只會諗自己幾時退休, 唔進修啦~(雖然上年先進修完)
進修完, 有好多其他因素, 又未必想升職

大宅

虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-9-20 11:38
如果個個人都讀到博士、甘就冇人做低層工作了、這亦可以解釋到、為什麼多了大學畢業生、好多勞力工種就冇人 ...

學歷普及化同時,又會令學歷貶值,但而家係低學歷人士都唔會想做低層勞動工種,情願人工低d做保安都唔想賺多少少辛苦錢。

子爵府

又唔一定要讀書進修,啲咩大學證書根本唔值錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

各有選擇各有想法,

你有你向上爬,佢有佢地安於現狀,

人地唔岩聽仲覺得係「嚇」,

但你講完又講,

你日後會唔會識做d唔再講。

大宅

虎到金來勳章

無話可說 發表於 23-9-20 11:36
一定要進修咩…唔想進步唔等於躺平喎!唔通一路讀書讀過世咩 ? 第時結婚生仔咪可能又屈係屋企餵奶換片 :jo ...

我都有朋友係大學畢業冇耐就辭職結婚,外人睇會覺得好可惜,花左咁多錢讀書但真正做野都冇兩年,不過佢好enjoy有老公養。
但結婚唔包生仔,生仔都唔包老公冇外遇,去感情版行一轉就知,大部份都係老公出軋/離婚post。

大宅

回覆樓主:

我一樣都係得中五學歷80後,但我好多年前已意識到再唔進修好快會比人淘汰,所以好唔想都死去讀左個degree,今時今日已經同街都係大學生

大宅

加菲貓3 發表於 23-9-20 11:38
如果成績咁差,再進又有幾多幫助?

我都覺,唔通幾十歲仲讀個會計師,律師牌?
咁為求夠5科,讀毅進? (唔清楚仲有無)讀完事業上唔見得幫到好多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chengcheung 發表於 23-9-20 12:28
又唔一定要讀書進修,啲咩大學證書根本唔值錢

其實小小進修都冇用、工作經驗是最重要、當然是技術上的工種~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

無所謂
人各有志,
唔係我至親/仔女,唔會過問
佢有人養或有做嘢,生活到就0k
如有手有腳,唔做嘢,問我賒借,影響到我,就遠離

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊