自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我有個同事已買樓比個女,話唔介意日後佢老公無樓,對佢個女好便可,佢話個女有自己地方,講野都大聲d,佢個女剛剛大學畢業。

我同事好錫佢個女,不問回報,只希望個女開心。

侯爵府

princesscupcake 發表於 23-9-22 21:11
好同意 - 如教得好,仔和囡都會好錫父母。

普遍來說,係咪仔生外向,較少同父母溝通,而囡就較多同父母傾 ...

自古以來都係好仔不如好新抱,尤其香港地。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

esmehouse 發表於 23-9-23 09:35
現今娶到公主病/拜金女嘅老婆機會好高

咁又係

男爵府

redhot 發表於 23-9-23 10:04
唔係喎!有樓有物業收租!佢地重男輕女,慣咗當啲女係搖錢樹!我呢兩日情緒好低落,因為又被問攞錢,我幾 ...

JM 唔好動氣。世事好難盡如人意。 未能幫你什麼, 只好祝福你一切不順心的好快就遠離你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-9-23 09:35
現今娶到公主病/拜金女嘅老婆機會好高

其實娶咗老婆衰過做仔時咪唔娶囉,冇咩大不了,同樣好多人話嫁咗衰過做女時,不如唔好嫁,現實中好多人都好自私,單身有單身嘅快樂,隨緣囉。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-9-23 12:39
其實娶咗老婆衰過做仔時咪唔娶囉,冇咩大不了,同樣好多人話嫁咗衰過做女時,不如唔好嫁,現實中好多人都 ...
做人最緊要開心,老婆老公係自己揀,有乜嘢就唔好怨
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔係喎!有樓有物業收租!佢地重男輕女,慣咗當啲女係搖錢樹!我呢兩日情緒好低落,因為又被問攞錢,我幾 ...

話無唔俾咪得
洗乜死

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-9-23 12:43
做人最緊要開心,老婆老公係自己揀,有乜嘢就唔好怨

俗語有話" 好仔不如好新抱 " ,絶對有原因,華人社會都係親女家,有啲女人甚至禁止老公親男家,又睇錢至上。
娶妻真係要諗清楚人品先,我仔亦話過唔排除娶鬼妹 人生係佢自己嘅,最緊要佢身體健康生活開心,作為父母都冇乜所謂。

珍珠宮

父母同子女有時都要講緣份,反正比得多比得少佢哋都會怨,咁你盡咗本份就算,冇錢咪唔比囉,理得佢。

伯爵府

無一定,睇彩數。

我老公一姊一妹,最親父母係我老公,我6299兩個女都唔見得對父母特別親厚。

我一弟一妹,我妹最親父母。我弟借錢借到連累全家,仲要我老父一把年紀幫佢還債。

所以,我唔求子女照顧我,佢哋能夠獨立已經好好,做父母預咗不停付出,有回報係福氣,無回報都但求唔好嚟攞債咁。

子爵府

幸運是對手 發表於 23-9-23 12:07
我有個同事已買樓比個女,話唔介意日後佢老公無樓,對佢個女好便可,佢話個女有自己地方,講野都大聲d,佢 ...

老公有同事買樓比個女,轉頭被騙徒呃咗,抵押咗比高利貸。而家佢同事還債中。

子爵府

redhot 發表於 23-9-23 10:15
我已經講咗啦!佢地唔係唔知呢啲事,佢地只係唔為替我著想,係少少都唔會囉!我真係好失望,真係好唔想返 ...

唔好返,點解要有求必應?再講錢cut線。對方太過份,要識保護自己。

水晶宮

Jessy 發表於 23-9-22 21:17
仔如果將來能自立搵到食比較不用擔心

女成世都會擔心佢比人蝦,驚佢老公唔錫佢 ...

所以女都要教佢獨立養得起自己,錫自己健康,永遠都唔好諗住靠任何人

水晶宮

呢啲父母真係前世欠咗佢哋咁,害咗你一生!好慘!你放鬆啲自己啦,最緊要自己對阿仔好啲,唔好有你父母嗰啲「遺傳」,再禍害下一代

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

redhot 發表於 23-9-23 10:15
我已經講咗啦!佢地唔係唔知呢啲事,佢地只係唔為替我著想,係少少都唔會囉!我真係好失望,真係好唔想返 ...

比我唔聯絡,自己情緒上都要抖下。

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

breadcheung 發表於 23-9-23 11:51
係呀,香港十對夫婦,起碼七八對係個女人話事,有唔小只準外家親,男家要斷絕來往,或者喺男家方面無風起 ...

第2段第一次聽呢種思維

象牙宮

回覆樓主:

我都唔多點同父母溝通喎!我仔反而會同我地溝通,有野會問意見,但唔係吱喳咩都講,唔算外向!

珍珠宮

MRS.KAREN 發表於 23-9-23 13:54
比我唔聯絡,自己情緒上都要抖下。

自問幾廿年來個個月比足家用之餘,出外旅行飲飲食食冇虧待過佢地,我呢期咁多問題佢地仲大安旨意又問我要錢我真係好心淡,情緒真係頂唔住!我會思考我出生有咩意義?係咪就係嚟還債呢?唉!

水晶宮

redhot 發表於 23-9-23 16:30
自問幾廿年來個個月比足家用之餘,出外旅行飲飲食食冇虧待過佢地,我呢期咁多問題佢地仲大安旨意又問我要 ...

諗呀仔

你出生既意義就會變得好大

珍珠宮

幸運是對手 發表於 23-9-23 12:07
我有個同事已買樓比個女,話唔介意日後佢老公無樓,對佢個女好便可,佢話個女有自己地方,講野都大聲d,佢 ...
吾好寫個女單名,最好同父母,或父母其中一個聯名,因為,吾知個女將來識個咩野男人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊