自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇jm知道依加外國護照係香港申請中國簽證只可以網上申請,定係仲可以去簽證中心攞form 手寫?

大宅

回覆樓主:

要上網填表和預約。

男爵府

daisyliu625 發表於 23-9-23 13:52
要上網填表和預約。

謝謝,疫情前係可以直接去攞form 填,好多嘢改變咗。咁e+可唔可以申請旅行簽證,定係只有探親?

珍珠宮

babyjoyce 發表於 23-9-24 08:08
謝謝,疫情前係可以直接去攞form 填,好多嘢改變咗。咁e+可唔可以申請旅行簽證,定係只有探親?
...

中國簽證今年3月已經全部恢復,如果係旅遊類別,應該旅行社會安排visa申請,需要提供邀請函。
attach1/tmp/phpCXQrnF

男爵府

mizuho 發表於 23-9-24 08:52
中國簽證今年3月已經全部恢復,如果係旅遊類別,應該旅行社會安排visa申請,需要提供邀請函。

...

謝謝

珍珠宮

babyjoyce 發表於 23-9-24 23:54
謝謝

剛剛今日跟鄰居聊天提到,中國其實27個城市可以提供144小時(6日)免簽證過境安排,如果只係逗留1-2個城市,時間唔係留太耐可以考慮。

http://cz.china-embassy.gov.cn/lsyw_1/201911/t20191102_10067432.htm#:~:text=%E9%97%AE%EF%BC%9A144%E5%B0%8F%E6%97%B6%E8%BF%87%E5%A2%83%E5%85%8D,%E5%85%8D%E7%AD%BE%E5%81%9C%E7%95%99144%E5%B0%8F%E6%97%B6%E3%80%82

男爵府

mizuho 發表於 23-9-25 01:16
剛剛今日跟鄰居聊天提到,中國其實27個城市可以提供144小時(6日)免簽證過境安排,如果只係逗留1-2個城市 ...

要提供離境機票,而離境機票唔可以係同出發國家一樣,即中國只屬於中轉國可逗留144小時(即轉機去第三國)。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

babyjoyce 發表於 23-9-23 10:13
有冇jm知道依加外國護照係香港申請中國簽證只可以網上申請,定係仲可以去簽證中心攞form 手寫?
...

亦可以去指定旅行社申請,唔知要幾錢。

https://www.visaforchina.cn/HKG2_ZH/generalinformation/news/282907.shtml

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊