自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

cattz288 發表於 23-9-27 17:18
用ip, 有雙重認証都會出事
https://www.stheadline.com/breaking-news/3276501/%E6%9C%8B%E5%8F%8BWhatsAp ...

係咪沒有開啟安全通知
attach0/tmp/php3JLhbQ

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rose-mag 發表於 23-9-28 03:36
我朋友多年前喺香港機場用wifi上網入自己電子郵箱,後來俾人hack咗改埋密碼,去yahoo CS都話幫唔到佢,最後 ...

咁驚
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

rose-mag 發表於 23-9-28 03:36
我朋友多年前喺香港機場用wifi上網入自己電子郵箱,後來俾人hack咗改埋密碼,去yahoo CS都話幫唔到佢,最後 ...

曾經睇電視新聞IT人示範
如果要自己輸入user id同密碼
好大機會出事

如果用apps自動登入就唔清楚

大宅

公用一向都危險

象牙宮

cattz288 發表於 23-9-28 11:06
咁驚

朋友做IT ,
十幾年前已講唔好用公共WIFI,
以前好多人無數據,
個人去到邊都用公用wifi,
而家個個有數據跟本唔需要用公用wifi。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 23-9-28 11:06
咁驚

我朋友好鍾意個電郵地址,幾乎想俾贖金買番,我叫佢唔好啦,hack得入一次,你又肯俾錢,實有第二次第三次。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

有d人拎部電話去先達甚至淘寶比人 upgrade部機極高危

珍珠宮

電訊商提供的在餐廳等要入密碼的 wifi,算公用嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rose-mag 發表於 23-9-28 11:30
我朋友好鍾意個電郵地址,幾乎想俾贖金買番,我叫佢唔好啦,hack得入一次,你又肯俾錢,實有第二次第三次 ...

佢收到贖金要求?理論上唔係拎返電郵就可以reset pwd, 仲可以被hack?
放下自在

象牙宮

BKFinder 發表於 23-9-28 11:37
電訊商提供的在餐廳等要入密碼的 wifi,算公用嗎?

我覺得算
放下自在

男爵府

警方早前宣傳,已告知不要用公共Wi-Fi及义电裝置。

雖然說很多电騙來自接聽電話,但為了核實WhatsApp的訊息真偽,都是電聯對方問清楚是否真的由對方傳來訊息,因WhatsApp傳來的訊息,現在已可以是冒應親友傳來的,之前新聞已報道有人中招。

都說那句,少用电子銀行戶口及支付方式較安全,除了方便兩字,無人肯定自己的手機及電腦不會被入侵,尤其現在個人資料已被周街派。

伯爵府

2024年龍年勳章

ckstudio 發表於 23-9-27 16:07
大家記得開返WHATSAPP嗰雙重認證,近排幾個朋友都被HACK,個個都冇用雙重認證,到出事先嚟揾我救命:sweatin ...

原來係咁
即刻set咗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 23-9-28 11:47
佢收到贖金要求?理論上唔係拎返電郵就可以reset pwd, 仲可以被hack?

我都唔知對方點聯絡佢,但朋友話對方要佢俾錢攞番個新戶口密碼,當時冇雙重密碼或一次性SMS密碼。佢問IT同事,同事叫佢算數唔好俾錢,話唔好再聯絡hacker, 又話除非佢唔用wifi, 否則都有被hack危險。有d勁嘅hacker, 連家用wifi有密碼都hack得入,問題係佢地大雞唔食細米,係hack都入大公司資料庫或有錢佬嘅戶口喎。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

cattz288 發表於 23-9-28 11:47
會否由電郵地址追縱到所用電腦/手機的ip address,再經由ip address入侵有關電腦/手機了,所以即使之後再用相同電腦/手機改密碼已沒用,因已可看到你收什麼密碼?

子爵府

ckstudio 發表於 23-9-27 16:31
去“設定”,“賬戶”,“開啟雙重認證”,跟住指示做就得,記得系統發送驗證碼時選“SMS”
...

請問iPhone 設定後—“賬戶” 係邊度搵? 找不到
謝謝

象牙宮

irisf 發表於 23-9-28 11:56
會否由電郵地址追縱到所用電腦/手機的ip address,再經由ip address入侵有關電腦/手機了,所以即使之後再 ...

Oh... 原來可以伸延到咁多野
放下自在

男爵府

BKFinder 發表於 23-9-28 11:33
有d人拎部電話去先達甚至淘寶比人 upgrade部機極高危

我都唔會咁做。

BK好多人聲稱幾千蚊買部華X手機,無Android 系統要自行搵手機達人翻牆越獄安裝Android 。背後d人唔知會唔會背後在手機入面加料加入木馬程式,因小失大。

複式洋房

嘩 咁危險 真係唔好貪方便用free wifi

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

chrischeung 發表於 23-9-27 15:30
親友大陸用完wifi後比hack入,不需驗証直接入ws, 感覺上篩選20人(親友和朋友)借錢,攪到我吾敢用wifi上 ...

是否講緊公共wifi (餐廳個類)?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊