自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

岩岩升中一,反左學一個月都無,就話放學要同d同學去圖書館做功課,之前小學平時放都係立刻反屋企。而家佢升中後脾氣仲差左又鐘意自作主張,我都係怕佢唔知會同d同學亂去左邊!同埋驚佢學懷,同埋佢其實都仲未係好大個,但同佢解釋左,佢就係度繼續我行我素,話點都要去!繼而再繼續發埋d大小姐脾氣態度又衰格到死!我都唔知點好,俾著你地會點做?
我已再三講左唔可以去,但佢係唔聽!我點知佢地去左邊同埋做過咩野又怕佢識到懷人,
而家好似樣樣都要批准佢咁!唔俾就大發雷霆,
真係越黎越無佢辨法..
唔通只可由佢?!
只係剛升上中一就咁樣...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Aringong 發表於 23-9-27 22:40
岩岩升中一,反左學一個月都無,就話放學要同d同學去圖書館做功課,之前小學平時放都係立刻反屋企。而家佢 ...

我女小五小六都有同朋友出街,暑假一齊食午飯,前幾星期一齊去圖書館

子爵府

好媽媽勳章

岩岩升中一,反左學一個月都無,就話放學要同d同學去圖書館做功課,之前小學平時放都係立刻反屋企。而家佢 ...

啱啱升上中一又好似快咗啲喎,我女同同學佢哋會留喺學校做功課,考試前溫書就可能會去圖書館,佢話喺圖書館溫書可以專心啲
不過你女嘅情況唔比佢去可能更加反效果,佢哋喺朋輩之間開始要面子,可能圍內friend個個都去得,淨係得佢唔去得咪好冇面
一係約法三章,講明幾點要返屋企,離開圖書館要通知你,如果做唔到就冇下次

男爵府

我個女當年升上中一番咗兩個月咋就已經約同學去酒店食自助餐呀!最記得就係12月頭跟住又話約埋一齊去海洋公園!根本冇得唔畀佢去。

侯爵府

可以照比佢去,不過就要睇佢係咪真係去圖書館?如果唔係,下次先say no

WSYSC    發表於 23-9-30 12:38

子爵府

回覆樓主:

去圖書館好健康喎
何況中一已經大了

大宅

如果全職媽,咪係圖書館附近等

佢有冇用電話? 有啲apps 可以睇到佢大約位置。 咁呢個又唔知你女肯唔肯裝?

水晶宮

中一我覺得都係細,又唔知d同學仔係咩人。不過好彩我女冇提出過又或者小學都唔會咁做,所以暫時未有問題

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你囡去圖書館ok呀
中一都自己返學放學啦
我以前中一會約朋友出街添
但我媽永遠都唔準我夜返
食晚飯前就要返到屋企

中一開始大個
仲管得咁嚴一啲自由都唔俾
我驚佢咩都唔同你講

水晶宮

回覆樓主:

我女小五起已有同朋友出街,但佢去到邊都有keep住打俾我報告行蹤。

大宅

講到明幾點返都ok, 最好電話有gps,知道佢位置,安心啲!但態度差就真係要同佢認真溝通吓,約法三章,唔可以對父母無禮貌,中一都係青春反叛期,越唔比佢去佢越係要去!

大宅

佢地反叛期 而且你越晤比 佢越嚟越反叛
借問你知唔知同邊個去?
佢有冇同你分享學校生活等等
你別太火爆同小朋友梗碰
到最後你好火 佢亦更火 更加晤聽你講
去圖書館 真係好平常
有時group discuss 去做 project etc
試下平心靜氣大家傾下
你都晤想你個小朋友 無人同佢玩架
被孤立
慢慢傾 記得企係小朋友角度想下 比佢覺得你只係關心 擔心佢

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我由佢去,但電話一定要搵到人,WhatsApp要覆我!
唔可以太晏返屋企。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有電話有find my iphone 定位功能架麻
去邊度都知啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

中一去圖書館無問題啦,係驚佢老吹其實去咗其他地方咋
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

純好奇,你細時幾時開始自己同朋友出街?

子爵府

要做既吾係阻止佢,你越阻佢越嬲你,嘗試傾多D,應識吓佢身邊既同學

珍珠宮

畀面勳章

我會俾佢去,不過睇佢性格係點,我就信得過我自己個女

男爵府

圖書館我有比佢去,不過佢約嗰個朋友我係知道係邊個囉。我仔都係剛升中一,佢唔滿意嗰啲咀臉有時真係想星巴克佢

子爵府

要了解下囡囡朋友係咩人,我細女中一有三個朋友兩個家人沒限制,晚上11點幾才返屋企。好彩其中一個阿媽會管不俾去夜街,中一至中四要睇緊d呢d時間易學壞。我都唔會俾小朋友去夜街同埋不可時間太長,個人覺得中一你放鬆,到高中就管不到。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊